taas telkkarista katsottua

Joka päivä tulee pitkiä juttuja Tunisian vallankumouksesta, joka kiehuu edelleen. Arabimaaksi on silmiinpistävää, että naiset ovat mukana mielenosoituksissa. Parhailla Al Jazeera näyttää studiosta haastattelua, jossa mielipiteitä esittää 3 nuorta (ja hyvännäköistä, joka on tyypillistä AJ:lle) naista, hiukan kömpelöllä englannilla mutta asiaa kaikki.

Nyt yksi naisista sanoo, että hän odottaa kumousaallon jatkuvan muissa pohjoisen Afrikan maissa, siis myös täällä Egyptissä. Eräs kertoi siitä, miten tärkeä oli netti, blogit, tvitteri ym sosiaalinen media (onko sille jo lyhenne? Some?) tässä liikehdinnässä. Nyt enää ei hallinto voi peittää mitä maassa tapahtuu. Tunisiassa lehdistö oli hallituksen kontrollissa eikä kertonut asioiden todellista laitaa, pelkkää hallituksen propagandaa. Sama "some-ilmiö" on jo pari kertaa nähty Thaimaassa, ainakin kerran on hallinto mullistettu sen avulla Filippiineillä. Avoin tiedonkulku on huono asia diktaattoreille ja yksipuoluemaille.

Kiinan yritykset sensuroida nettiä on ollut surkeaa, nörtit löytävät aina uusia kikkoja. Venäjällä tietoa kulkee aika paljon tietääkseni, mutta kansan tapa suhtautua asioihin on aika flegu, siellä ei suurta liikehdintää ole syntynyt, vaikka Putin tekee kaikenlaista törkeää. Vapaa tiedonvälitys on tärkeää, mutta mitä silläkään tekee, jos kukaan ei jaksa reagoida. Jos päivittäinen asioiden hoito, toimeentulon haalinta, perheen huolto vie kaiken energian, ei ehkä ole panoksia yhteiskunnan asioille. Varsinkin, kun Putin on aina malliksi tapattanut jonkun tiedonetsijän ja pani vankilaan hepun, joka osasi käyttää hyväksi kehnoa lainsäädäntöä. Niinhän ne muutkin oligarkit tekivät, mutta pitivät suunsa supussa politiikasta. Nyt nämä sikarikkaat levittävät venäläisiltä imemänsä rikkaudet maailmalle ja asuvat suurimmaksi osaksi muissa maissa.