Mutta Egyptissä ei saa helpolla läpi uusia ajatuksia tai työtapoja. Siitä on jo monta esimerkkiä minunkin kokemuspiirissä. Kerron hiukan tapauksista.

Vein maalareille rajaustyökalun, jolla on nopeaa ja helppoa tehdä seinien kulmassa tai katon rajassa siisti sauma. Opastin välineen käytössä ja kumosin kaikki vastaväitteet, näytin miten pikku laitetta on helppo ja nopea käyttää. Lupasivat kokeilla, mutta ei toteunut, vaan työn jälki oli entisen tasoista, joka ei kelpaisi pohjolassa missään.

Sähkömiesten töitä jouduin ja onneksi pääsin tuoreeltaan vahtimaan, sillä rasiat ja kotelot sekä valaisimet olisivat vinossa, ellen vaatinut heitä käyttämään vesivaakaa. Meillä sähkömiehen varusteissa vatupassi on rutiinikalu ja sitä käytetään. Sähkösuunnittelijalta puuttuu tilantaju ja ajatus siitä, että on tarkoitus valaista, ei vain sijoittaa sähköpisteitä. Säännön mukaisesti pistorasioissa on turhan vähän paikkoja useammalle pistokkeelle. Turhauttavinta on että katkaisinten toiminta on epäloogista siten, että vasemman puoleinen kytkee oikean puoleisen valaisimen.

Puusepille tuottaa jatkuvasti vaikeuksia käyttää vesivaakaa ja silmällä ei suoria linjoja osata katsoa. Vatupassia ei osata käyttää työssä apuna vaan otetaan mittoja, joka on epävarmempaa ja hitaanpaa. Puusepille on vaikeutta tiedostaa puutavaran vakiomittoja, vaikka ovat niitä vuosia käsitelleet, tuleehan puutavara vakiomittaisena pohjoisesta. Vinotuenta lujittamaan rakennetta oli outo eikä sen merkitystä tajuttu ennen kuin se toteutettiin  käytännössä, purnaten. Rispaavat reunat, epäsopivat liitokset, irvistävät saumat, porrastusta ovien istutuksissa, suuria heittoja helojen asennuksissa, eri korkeuksilla viereiset kahvat ym. Tämä ei koske kaikkia verstaita, ja täytyykin ihmetellä mistä suuret tasoerot työn jäljessä  oikein johtuvat.

Suuri syy kaikkeen töiden hitauteen ja epävarmuuteen työsuorituksessa johtuu siitä, että kuvia ei osata piirtää, lukea eikä käyttää hyödyksi. Scalatikun käyttö on vierasta joten suhteeseen piirtäminen ei auta työn suunnittelijaa välittämään tehtäviä tekijöille. Tuskin työn tilaajakaan, se varsinainen asiakas, ymmärtää muita kuin valokuvia, joita paljon käytetäänkin töitä suunnitellessa ja tilattaessa. Perspektiiviinkään piirretty kuva ei aukea ilman selityksiä, ellei niitä piirrä kuin valokuvaksi. Piilossa olevan rakenteen esittäminen katkoviivalla ei toimi, sitä ei ymmärretä. Läpivalaisu- tai osittaisen räjäytyskuvan ymmärtäminen on ylivoimaista. Sekin kuva pitää piirtää valokuvamaiseksi. Jos esine poikkeaa mitoiltaan ja tekotavaltaan vanhoista malleista, ei sitä haluta tehdä koska pelätään homman vaikeutta. Mittojen laskeminen piirroksen perusteella on vaikeaa tai mahdotonta. Jopa käytännössä eivät saaneet ratkaistua miten lasketaan portaiden kaiteen pystypuiden välit. Jopa hyvää työtä tekevän verstaan työtapana on mennä pystyttämään keittiön kalusteet paikalleen ennen maalausta ja viimeistelyä, että voidaan varmistua mitoituksesta. Sitten kalusteet purettiin, kuljetettiin takaisin maalaamoon ja vasta sen jälkeen tuli varsinainen asennus paikalleen.

Miten voi jokin uusi menetelmä tai työtapa juurtua maahan, jossa on aina tehty vanhan mukaan? Uutta vierastetaan jopa enemmän kuin Suomessa rakennusalalla, joka on aika vanhanaikainen. Mutta meillä sentään kirvesmies osaa lukea suhteeseen piirrettyä kuvaa ja entiset kirkon- ja muut rakentajat piirsivät hommansa paperille jo satoja vuosia sitten.

Onkin outoa havaita, että tässä maassa on joskus osattu rakentaa ”ikuisia” temppeleitä ja pyramideja tekniikalla, johon nykyiset rakentajat eivät pysty missään. Niiden suunnittelijoilla on ollut hämmästyttävä taito laskea mittoja ja kulmia, joiden perusteella pyramidin sisäkäytävä osoittaa tiettyä tähteä tiettynä päivä tai auringon nousua kesäpäivän tasauksena. Jotakin todella tärkeää osaamista on hukattu aikojen saatossa. Eipä siis ihme että YouTube pursuaa teorioita pyramideista. Ja niitä juttuja kehittelevät länsimaiset utopistit. Lisään tähän loppuun hyvin tehdyn pitkän videon, jossa käydään perusteellisesti läpi niitä matemaattisia faktoja joita sisältyy suureen pyramiidiin.

http://www.youtube.com/watch?v=tW0ApDr032I