Niilin ahventa popsimassa

Käytiin Päivin kanssa syömässä ”hienosti”ja uskalataiduin kokeilemaan Niilistä pyydettyä kalaa. Näytti körmyniska affenelta ja oli valkoista, piikikästä. Seuraavalla kerralla tilaan taas kalafileetä. Jälkiruokana tuli yllätys, jossa appelsiinilohkot kuumassa siirapissa, joka syntyy aidosta, tuoreesta mehusta (tässä karkadee), sokerista, limetistä. Päälle kookoslastuja.

Mulla oli ”kävelykeppi” eli risuverstaalta pyydetty palmunruoti mukana ja sitä tarvittiin häätämään kissa pois kalapöydästämme. Mutta sitten unohdin kepin sinne. Oli muuten niin lämmintä, että piti riisua T-paitasille.

Tänään alkoi työt kaivauksilla Memnonin kolossien äärellä ja ukkoja oli lähes sata paikalla, kai pyrkimässä hommiin. Kaikille ei ehkä niitä riitä? Suvun päämies on siinä porukassa nokkamiehenä, ollut jo vuosikymmeniä. Yritän seurata tapahtumia ja mennä katsomaan jos tämä perhetuttavuus toisi sen mahdollisuuden.

Aamusella Mahrous toi paketin, jossa oli himoittua ruis-hapankorppuja ja Fazerin sinistä. (Sitä ei saisi edes himoita ja yritän vaihtaa tummaan.) KIITOS. Luin hänelle englanninkielisen kirjeen paketin lähettäjiltä sillä sen lukeminen oli hänelle ylivoimaista. Näin se on kun oppii kielen käytännössä. On se ekielen kirjoittaminen ja lukeminen ollut mullekin kovin hankalaa, kun olen kielen oppinut telkkarin filmeistä. Siinä kun kuulee sanan ja näkee suomennoksen, ei näe sitä kirjoitettuna englantina.

Mahrus näki myös kuvat seuraavasta asiakasryhmästä, joka on aikeissa soittaa hänet kyytimään. Tässä vielä numero, +201006824405 - mutta siis tilaus on myöhässä jos sen tekee vasta Luxorin kentällä. Voin hyvin välittää homman kunhan kuulen lennon tuloajan. Mahrusin erottaa nyt siitä että näille keikoille hän vetää päälle SUOMI-paidan ja ehkä vielä päähän keltaisen lippiksen jossa lukee ”keltanokka liikenteessä”. Kentällä on taxikartelli, joka yrittää likistää turistilta 80-100 kun kentän seinässä on taulu että normihinta on 40LE. Nyt kun bensa on kallistunut ja punnan kurssi heikentynyt on reilua maksaa 50-60 itärannan hotelleihin ja me on maksettu länsirannalle ajosta 150-200LE riippuen siihen liittyvistä lisäkiemuroista itärannalla. Tällä kurssilla on matkailu tänne halpaa. Eilen oli ollut 8,70 eurosta.

Olin lähettämässä Saria ja Erikaa kotimatkalle ja soittivatkin Kairon hotellista että eka etappi meni hyvin. Huomenna jatkavat kohti kotikylmiä, juuri kun täällä alkaa lämmetä! Saivat sentään naamaan hiukan väriä.

Meiltä loppui illalla kaasu ja aamupuurot jäi saamatta, sillä Abdy oli myös jotenkin kiinni kaivuutyömaan avaamisessa. Kaasusta on ollut pulaa kaupungissa ja hinta on noussut koko ajan. Nyt kuulin että kaasupulloja on alettu myydä vajaina. Hassan veli pyörähti aamulla hakemassa kaivuuporukan autoon meidän pihasta vanhoja styroxinpaloja jonkin tavaran pehmusteeksi. Ei varmaan ollut vielä kaivuulöytö, ehkä jokin työkone?

Eilen kävimme Mahmoud-veljen kanssa katsomassa naapuriin pikaisesti pykättyä talontekelettä. Kysyin miksi ei ensin ollut laitettu maahan vesi- ja viemäriputkia ja vastaus oli että ne kaivetaan jäljestäpäin seinien ali. Hän oli sitä mieltä että talon rakentaminen oli huonosti ”organisoitu”kuten hän asian ilmaisi. Meitä harmittaa että sen seinät ovat näkyvissä meidän pihalle, kun on parin tiilen korkeusero talon ja väliaidan välillä. Mahmoud arveli että koko talontekele on vain hallintoa varten tehty ”varaus” eikä siihen kukaan muuta asumaan. Paikallisia hallintokiemuroita? Jos niin on niin ymmärtää hyvin että oli putkitus unohdettu. Nyt siis joku taho kirjaa talon johonkin rekisteriin ja siitä tulee faktaa hallinnolle. Mitä myöhemmin tapahtuu on nähtävissä joskus sitten.

Juttelimme maisemasta ja hän kertoi että ennen oli ollut sokeruruokoa ihan rataan asti, mutta sitten Muban aikana oli tullut määräys ettei ruokoa saa kasvattaa pääteissä kiinni. Se oli turvallisuusjuttu sillä pressa pelkäsi salamurhaa ja ruokopusikko on hyvä piilo ampujalle ja sitä kautta voisi päästä pakoonkin. Nyt on sitten turvallisuusvyöhyke kaikkien teiden varsilla. Se määräys on sitten ollut kiusa viljelijöille, jotka joutuvat rahtaamaan ruokonsa hankalasti teille ja sitten edelleen radalle.

Tänä aamuna savusi monilla puolilla ja koko maisema oli kuin Lontoon sumussa. Habipäivystäjä ei ollut herännyt puhinaan kuten tavallisesti eikä herätessään 6.40 nähnyt pallon varjoakaan missään. Mietimme että voiko olla niin, että palloporukat ja viljelijät ovat sopineet joitakin polttopäiviä ruoko- ja korsipoltoille. Yksi syy polttamisen tarpeeseen on kai se että kompostointi näissä kuivissa oloissa on hankalaa? Eilen oli KIPI ollut 9 eli suunta on laskeva. Hassan on nuoruudessaan ollut hommissa yhdessä pallofirmassa ja lupasi järjestää edullisen lennon. Nyt sitten keräilen kiinnostuneita! Hannu ei halua, Päiviltä en muistanut kysyä. Helmikuussa olisi ehkä jo savut poissa ja ilma hiukan suotuisampi sillä aamut ovat aina kylmiä. Tukholman tytöt, haloo? Ottakaa hansikkaat ja pipo mukaan, jos haluatte lennolle. Nyt sekin on tosi edullista!

Kysyn Hassanilta pallojutuista, kun sattui sopivasti paikalle. Aikaisemmin pallotouhu oli villiä ja vapaata, vielä silloin kun hän oli remmissä. Siiten sattui pari harmillista juttua. Yksi pallo lensi lentokentälle ja esti reittikoneen laskua. Toinen törmäsi kovalla tuulella telemastoon ja yksi turisti loukkaantui. Ne pallokipparit eivät enää lennä. Koko systeemiä muutettiin ja nyt lentoja kontrolloi lentokentän väki. Starttikentällä on mies päivystämässä, lennättää testipallon ja tarkistaa kentän sääennusteen. Hän sitten antaa luvat ja palloihin ollaan koko lennon ajan puhelinyhteydessä ja tarpeen vaatiessa pallot komennetaan alas. Tämä systeemi sallisi tällaiset savuiset välipäivät, mutta siitä hän ei tiedä.

Tärkein syy aikaisiin lentoihin on se jonka aikaisemminkin tiesin, että halutaan näyttää auringon nousu. Toinen syy on se, että päivisin lämpiminä kuukausina pallo ei oikein toimi, kun ilmakin on kuuma. Systeemi on niin iso ja vakiintunut, että sitä ei ihan pikku asioiden vuoksi muuteta. Satojen perheiden toimeentulo on toiminnasta riippuvaista. Toisaalta on niinkin että lähes kaikki perheet osallistuvat viljelyyn ja senkin tarpeet on huomioitava.