Muutama päivä sitten Yle lähetti ohjelman sähköyliherkkyydestä. Ongelma on mulle tuttu vanhastaan, sillä olen lukenut kirjan ”sähköä ilmassa” ja ollut kerran seminaarissa kuulemassa aiheesta laajasti. Samat asiat tulivat tässä hyvin esiin ja ongelman tausta ja syy. Syy on hurjasti lisääntyneet sähkölaitteet ympärillämme. On hyvä tajuta että kaikki sähköä käyttävät laitteet muodostavat ympärilleen jonkinasteisen sähkökentän, AINA. Kentän voimakkuus on toki aika pieni, mutta se on olemassa. TV on voimakas säteilijä, tietokone samoin, varsinkin molempien koppanäytöt. Kännyköiden tukiasemat ovat pahoja ja niiden asentamista ympäristöön on muissa maissa rajoitettu siten, että Espanjassa, Ransakassa ja Saksassa koulujen, päiväkotien ympäristöön ei saa asemia pystyttää. Ne ovat nykyisin varsin huomaamattomia pieniä pönttöjä, kuin kaiuttimia. Aina niitä ei sijoiteta korkeisiin mastoihin, vaan rakennusten seinille.

http://areena.yle.fi/tv/1643576. Areenalla ohjelma on vielä 29 pv ja uskon että vastaavaa matskua löytyy myös netistä. Lopulta ovat meilläkin viranomaiset heränneet ongelmaan ja on viritelty tutkimusta jotta herkkyyden laatua opittaisiin ymmärtämään ja myös suojelemaan ihmisiä. Ohjelmaan oli haastateltu pariakin tekniikan ihmistä, jotka olivat itse herkistyneet aja ymmärtävät ne tekniset syyt. He kauhistelivat kehityksen suuntaa, jossa laitteita vaan lisätään ja tulevat 4G ja 5G verkot lisäävät tehoa ja kasvattavat haittoja. Jopa kodin koneet keskustelevat keskenään langattomasti ja se lisää magneetti- ja sähkökenttiä kotioloissakin.

Ongelma ja sen tunnustaminen sairaudeksi ei varmaan olisi tullut näinkään julkiseksi, ellei siihen olisi sairastunut myös vaikutusvaltaisia ihmisiä. Tässäkin oli pääesiintyjänä Hanna Nurminen, Koneen omistajien rikkaan suvun edustaja. Tunnetuin sähköyliherkkä on Grundt Haarem Bruntland, YK:n vaikuttaja, ent Norjan Pääministeri ja WTO:n pääjohtaja. Hän on tarinan mukaan ollut pakotettu muuttamaan Norjan vuoristoon pakoon sähköverkkoja. Saman on kokenut moni muu jo Suomessakin. Ohjelmassa oli kuvaa DI:stä joka oli muuttanut metsään pikku mökkiin ja pystyi vierailemaan kotonaan vain harvoin ja lyhyesti.

Sähkyliherkkyyttä voidaan torjua eri tavoin teknisesti, mutta se on kallista ja hankalaa. On kamalaa että yhteiskunta aiheuttaa sairauden, jolta suojautumista se ei avusta eikä maksa. Sen sijaan tulevaisuudessa on ihan pakko asentaa sähköverkko maan sisään ja kierteisyydella poistaa kenttä. Samoin tullaan saattamaan tiukasti luvan varaiseksi monet yhteiskunnan tekniikat. Surullista on että ilmeisesti sähköauto, jota muuten olen hehkuttanut, saattaa ollakin tulevaisuudessa vaarallinen joillekin. Silloin vetymoottori olisi ratkaisu, mutta autoon sisältyy paljon sähköistä tekniikkaa joista on vaikeata luopua.

Kännykät pitäisi aina ottaa kakaroilta yöksi pois, sillä tutkimukset ovat osoittaneet juuri sen, että kauan sähkölaitteiden, kuten tietsikan, kanssa duunia tehneet ovat näitä altistujia. Jopa Tukesin johtaja on suositellut ettei kännyjä annettaisi kovin nuorille. Nokia on ollut yksi syntinen siihen, että tutkimuksia ei ole rahoitettu. Kännyteollisuus toimii kuin tupakkateollisuus aikanaan. Paha moraalinen hasardi.

Muita yliherkkyyksiäkin on olemassa ja niiden merkitystä arkeen ja ihmiseloon on alettu kartoittaa ja miettiä hoitokeinoja ja mahdollisuuksia torjua haittoja. Yksi tällainen on herkkyys hajuille ja tuoksuille. Jotkuthan ovat herkkiä esim parfyymeille. Itsellä on kokemus kun joskus 1950-luvulla oli venäläinen sotalaiva vierailulla Helsingissä. Kulttuuritalolle oli järjestetty venäläisen musan konsertti ja taisi olla kuoro- ja tanssinumeroitakin. Meikäläisille se kamaluus tuli siitä, että merimiehille oli kai annettu määräys tuoksua hyvältä. Ja pojathan olivat totelleet sillä seurauksella että koko 1500 katsojan sali haisi hirveän vahvalle parfyymille. Minullakin se kävi henkeen ja kirveli kurkkua ja silmiä, vaikka en ole muulloin tuntenut mitään herkkyyttä tuoksuille.

Joillekin ihmisille tuottaa suurta tuskaa joutua tilaisuuksiin minne naiset tulevat kovasti hajustettuina. Jopa ihan normaalielämässä heille tulee pakko lähteä pois tilanteista. Onpa nähty varoituksia yleisölle juhlatilaisuuksissa, että jätä pois hajusteet ja siinä on itua.