Kun ylittää Niiliä lännestä itäpuolelle näkee horisontissa korkeat kaksoistornit, joiden huippu on kupoli. Ne osoittavat uuden koptikirkon paikkaa, jota ei sitten kaupungin kaduilta ollenkaan näe. Uusi kirkko on lähellä rataa ja sen tornit vilahtavat mikrobussin ikkunasta kun huristaa aseman jälkeen kohti Emiliota. Moskeijoiden tornit ovat useimmiten teräviä piikkejä. Ja niitä riittää Niilin rannoilla tiheässä, jopa noin 200m välein, joten muslimille ei ole pitkä matka rukoilemaan.

Asennevamma?

Olen kiinnittänyt huomiota jalkojen laahaukseen, jota usein kuulee. Johtuu pääosin siitä, että tossut eivät pysy kunnolla jaloissa, vaan raahaavat katua. Laivassa poika laahasi jalkojaan, kun yritti myydä nenäliinoja ja se aina kuulostaa laiskan asenteelta. Nämä mun ympärillä pyörivät ammattilaiset, usein koulutetumpi väki astelevat ”reippaasti”, ei askel laahaa. Johtuuko vain kengistä vai asenteesta? Jalkojaan laahaava ei Suomessa duunia saisi.

Osta laiva

Itärannalla on kaijassa sini-valkoiseksi maalattu, kaksimastoinen alus, ehkä 20m pitkä. On kuulemma myynnissä, kun sen omistajaparin toinen puolisko kuoli ja risteilyt Niilillä loppuivat siihen. Saisi halvalla varmaan, ostakaa porukalla. Arvelen että on useita huonetiloja ja makuupaikkoja. Ei ole ihan Välimerellistä luxustasoa, mutta kiinnostava alus ja ajatus. Kyllä siinä jokin moottori täytyy olla ja henkilökuntaa saa halvalla. Voisi reissata jokea ees-taas ja ehkä voi nousta Nasserjärvellekin, kukaties. Otan selvää jos kiinnostusta löytyy.

Joella pyörii Sarin taustajoukkojen omistama alus General siniristiliput hulmuten. Monen felukan mastossa on eri maiden lippuja ilman sen suurempaa kytkentää omistajiin, ovatpa vaan koristeita.

Ylelle pyyhkeitä

Yritän aina välillä etsiä YLE areenasta jotakin kuunneltavaa taustaksi kun näitä naputtelen, mutta tarjonta on aika vaisua. Merisäätä saisi kuunnella! Kuka tietää mitään tyhmempää ja tarpeettomampaa ohjelmaa? Kirjoitin asiasta kerran Hesarissa ja sain peräti jonkun korkean ylepomon soittamaan mulle puolustaen ohjelmaa. Olin niin yllättynyt puhelusta, etten saanut sanotuksi mitä olisi pitänyt. Hän perusteli ohjelmaa sillä, että kyselyissä vastaajat ovat arvostaneet ohjelman luotettavuutta. Enhän minä sitä kritisoinutkaan, vaan sen tarpeettomuutta. Nyt asiasta on jo muutama vuosi, mutta edelleen sitä täysin tarpeetonta jauhamista on pakko kuunnella 5x päivässä, jos pitää radiota auki jatkuvasti. Laskin kerran että puoli tuntia kerrotaan merisäästä, myös talvella, joka päivä! Kun sentään YLEn lähetysaika maksaa aika paljon, on kysyttävä kuka sitä tietoa tarvitsee? Sain jostakin kiinnostavan linkin sivulle, joka realiaikaisesti kertoo laivaliikenteestä Itämerellä ja lahdilla. Myös säätiedot päivittyvät jatkuvasti. Kun tiedetään että Suomen rahtilaivasto on lähes kokonaan ulosliputettu ja siis käytännössä purkkeja ohjaa ei-suomalainen miehistö, joka ei kieltä osaa, niin kysyn kuka kuuntelee. Jos olisin kapteeni, äidinkieli puola tai italia, en taatusti odottaisi että yle lähettää merisään. Avaisin netin kännykällä ja katsoisin mikä on tilanne. Niin tekee myös aluksen serbialainen toinen perämies ja antaa huonolla englannilla ohjeitaan filippiiniläiselle ruorissa.

Kesällä kun porukat lähtevät kauniilla säällä merelle purjehtimaan, ei kukaan odota korva kiinni radiossa, hys tulee merisää! Kyllä tarvittava tieto on jo katsottu netistä ja sitä voi kukin päivittää tilanteen mukaan. Mutta Yle jauhaa tarpeetonta ohjelmaa vuodesta toiseen. Esitin jo hesarin jutussa, että käytettäisin nekin kalliit minuutit vaikka urdun tai somalin kielisiin uutisiin, olisi paljon hyödyllisempää.

Savitaloa vuokrataan

Kävin katsastamassa melko uuden savitalon, joka on tarjolla lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi. 2 MH, K, KH, OH, asiallinen kunto, leveät sängyt, hyvä varustus, mm pesukone. Normaali vesivessa, mutta suihkulla ei allasta, vaan vesi kastelee koko kylppärin. Isäntä lupaili siihen jotain parannusta. Vuokran määrä jäi avoimeksi kun oli niin paljon liikkuvia osia asiassa. Arvaan että se tonni täkärahaa olisi taso/kk. Sijainti on hankala, kun on pitkä patikka vakioliikenteeseen, mutta ihanteellinen sille joka fillaroi. Pyöriähän voi vuokrata kaikille jaksoille edullisesti. Talo on WB:llä, melko lähellä M Habua.

Muija rappasi isoa kivenmusua kiinni savitalonsa kulmaan, jotta ohiajavat laitteet, traktorit yms eivät syö talon kulmaa. Ahtailla ja mutkaisilla kujilla niin näkyy tapahtuvan usein, jäljistä päätellen. Katselin kun nuoret miehet tekivät muotteja lisävaluille taloon, joka oli vinossa suhteessa muihin tönöihin kujalla. Tuli mieleen ettei täällä tarvita kaavoittajia, kun porukat on kovin omatoimisia rakentamisessa. Yleensä jälki näissä välimerellisissä maissa on hienoa ja tasapainoista, mutta nyt on täällä kummallisesti ollut rakennusvimmaa jo useamman vuoden, vaikka talous on ihan kuralla. Ja siinä vimmassa helposti unohtuu ikiaikaiseen perinteeseen kuuluva hyvä maku. Tehdään vaan ökyä.

Tavat, perinteet

Suvun autossa, jota isännöi nuorin eläinlääkäriveli, roikkuu peilissä hyvälle tuoksuva lääkefirman mainos. Kerroin Hassanille meikäläisistä karvanopista ja wunderbaumeista ja hän totesi että tämä mainos on myös statusjuttu, sillä sitä on vain lääkäreillä, apteekkareilla yms paremmalla väellä.

Suvun kantaisää olen tavannut nyt useammin, kun hän on palannut kaivauksilta kotiin. Katselin että valkea turbaani hänen päässään liikkuu kuin meikäläinen karvalakki, sitä voi työntää otsalle tai takaraivolle, mielialan mukaan. Isän kunnioitus näkyy selvästi. Siitä tuli mieleeni, että se onkin este kehitykselle, kun tehdään niin kuin isä sanoo. Meillä sukupolvikapina tuottaa jatkuvasti henkisiä isänmurhia ja pojat tekevät asioita eri tavalla. Siitä syntyy kehitystä, muutosta asioihin. Onko juuri tässä syy arabimaiden vanhakantaisuudelle ja muutoksen hitaudelle?

Sokeriruokopellon reunaan tien varteen oli tehty ruooista aita, kai estämään aaseja ja aasimaisia ihmisiä menemästä pellolle. Silti oli jälkiä eli sinne ruokometsään meni polkuja, liekö ollut jollakin äkillinen tarvetta pyllistää. Pojanvekarat kävivät ruokovarkaissa ja jemmasivat osan makeasta kasvista piiloon seuraavaa kertaa varten. Sitä pureskellaan makean nälkään ja ravinnoksikin.

Korjaan väärin ymmärretyn/muistetun kaupunginosan nimen. Päivin talo on kylässä nimeltä Gatar (Qatar?), ei siis Birka, joka liittyy niihin vanhoihin aikoihin, ja paikkoihin aivan lähellä, joista Sinuhekin kertoo.