Saudi-Arabian uhat

 

Toimittaja Frank Gardner on tehnyt dramaattisen dokkarin maasta, jossa häntä työssään ammuttiin Al Qaidan toimesta. Mies halvaantui jaloistaan saatuaan 11 luotia kroppaansa ja samassa attentaatissa hänen kameramiehensä Simon kuoli.

 

Jutun otsikkona oli ”onko Saudi-Arabia turvassa arabikevään muutoksilta” ja vastaus on ettei ole. Maa jota hallitsee yksi suku, joka pyörittää maailman suurinta öljymahtia kuin perhebisnestä, ei kestä niitä paineita joita ympäristön muutos tuo. Jenkkien apuunkaan ei voi enää täydellisesti luottaa kun USA on nyt lähes omavarainen energiassa. Jenkit kun panivat jo jäihin Egyptin sotilastuet.

 

Paineet näkyvät, hassua kyllä somessa, lähinnä twitterissä, jota ei ole suljettu vaan maassa sallitaan purnaus, kun se ei johda muuhun kuin liikahöyryjen purkamiseen. Nyt siellä on jo myös twitter-imaameja! Mutta pinnan alla kytee kaikenlaisia jännitteitä, ei vähiten sunni-shiia-akselilla. Sunnit sortavat shiioja joka käänteessä ja samalla pelkäävät näiden saavan yllätystukea IRANista, joka koko ajan uhittelee naapureilleen.

 

Nyt hallitsijaperhe on eri keinoin saanut häädetyksi maasta Al Qaidan, joka vv 2003-6 tappoi 300 ulkolaista. Keinoina siivouksessa oli raha ja raakuus. Mutta jihadisteilla on vahvaa tukea etelänaapurissa Jemenissä, josta se koko ajan salakuljettaa huumeita ja aseita joilla rahoittaa toimintaansa. Saudien kiusana on myös pari maakuntaa, joissa shiiat ovat ensi sijassa heimoväkeä, vasta sitten saudiarabeja.

 

Suuri ongelma maassa on jättimäinen nuorisotyöttömyys. Se turhauttaa nuoria miehiä, joille ei anna tyydytysta ilmaiset huvit ja kaikenlainen löysä raha, jolla ei voi tehdä juuri mitään kiihkouskonnon maassa. Saudien herruus kun perustuu wahhabistien kanssa jo 200 vuotta sitten tehtyyn liittoon, jolla pitävät valtaa vain jos samalla maa on syvästi imaamien käsissä. Saudiklaani otti vallan brittien tuella 1930 ja alistivat voimalla muut suvut ja klaanit ja se on heikko perusta vallalle.

 

Nuorille saudimiehille ei ole kehittynyt minkäänlaista työssäolemisen kulttuuria ja he ovat epäluotettavia ja osaamattomia. Siksi maassa suositaan ulkolaisia eikä se tule toimeen ilman siirtätyövoimaa ihan kaikessa. Likaisista paskaduuneista hoitelee 90% intialaiset, pakistanilaiset ja filippiinot ja parempia hommia hoitavat eurooppalaiset.

 

Kun arabikevät ravisteli seutua, pani Saudikunkku peliin 130 miljardia taalaa, jolla osti kansan hiljaiseksi erilaisilla sosiaalisilla ohjelmilla. Sen seurauksena sinne ollaan ostamassa Suomesta koulutusosaamista, vaikka sitä ei videossa kerrottukaan. Mutta jos ei pian saada aikaan muutosta työllistämisessä ja opeteta nuoret miehet töihin, tulee kapina varmasti. Ja se on sitten verinen ja raaka.

 

Siltä kahinalta eivät ole sitten suojassa nämä 7 pikkuvaltiota, Yhdistyneet Arabi-Emiraatit, jonne Suomestakin onnistuttiin viime vuosina myymään (Sakon tarkkuuskivääreitä?) aseita pikku erinä ainakin 7 kertaa. Kikkana oli että kun määrät kaupassa jäivät kerralla alle miljoonan, kauppoja ei tarvitse viedä hallituksen käsittelyyn. Kun italialaiset omistavat Sakon he kyllä osaavat kaikenlaiset kiertokikat. Kyllä tahän saumaan sopisi iskulause, koulutusta – ei kiväärejä.