Uutta ajattelua kaivataan

 

Sain kutsun LUKE ry:n vuosikokoukseen kustipostina, joka on täysin turhaa, sillä kutsu tuli jo sähköisenä viikko sitten. Siis yhdistyksen säännöissä on korjattavaa, sillä kutsut voidaan hoitaa meilinä, kunhan se vaan sanotaan säännöissä. Annoin palautetta, tottakai. Olenhan sentään yhdistyksen perustajajäsen ja siinä kokouksessa ehdotin lyhennystä Luke, kun nimihirviö on Länsi-Uusimaan Kehitys ry ja se lisättiin loppuun ja on ollut käytössä siitä asti.

 

Radio kertoi, että monen vuoden yrittämisen jälkeen Helsinki on vihdoin myöntänyt pysyvän luvan laivahotellille. Hietalahden sillilaiturissa on hotellilaiva, jonka näin viime Tallinnan reissulla Jätkäsaaren puolelta. Nyt Leo Palin aikoo laajentaa toimintaa ja avata toisen laivahotellin Jätkän puolella. Pitäisikö haalia vaikka Hollannista vastaava ja alkaa hotelliyrittäjäksi? Kuka lähtee rahoittamaan? Mieleeni tulee heti paikka Kruunuhaassa. Kaupunki on siis muuttanut ajattelua ja pyrkii elävöittämään rantoja. Asuntoveneiden sijoitus kaavoihin oli yksi versio, mutta se ei oikein ottanut tulta. Amsterdamin sympaattisuuteen on osansa juuri näillä kanavien asuinlaivoilla.

 

Muutossa aina jää kamaa, jonka kanssa pähkäilee, mitä tehdä. Olen vuosia säilyttänyt eri muutoissa joitakin kouluvihkoja, historian ja maantiedon harjoituksia. Pidin aineista ja piirsin vihkoihin paljon ja ope kehui niitä. Lisäksi piirsin paljon sarjakuvia, tietysti jotain sotaisia länkkärityylisiä, koska ei ollut muita esikuvia. Olin jostain syystä myös säilyttänyt tavallisia kuvistöitä, vesivärijuttuja. Mietin heittää ne pois kun ne ei yhtään kiinnostaneet jälkipolvia. Kun oli sattumalta asiaa museolle, otin ne mukaani, ajatuksella että pannaan sitten roskiin jos ei kiinnosta, mutta Heidi olikin hyvin kiinnostunut ja sanoi että toki kelpaavat museolle. Niin, että älkää heittäkö pois jos vähänkään tuntuu siltä, että niillä on muistoarvoa. Arvo nousee aina kun vuosia kertyy, näilläkin sentään ikää 60+.

 

* * *

Todella luovaa ajattelua on näkyvissä Itä-Ukrainassa.

Vesselit siellä ovat vaan kaveriporukalla sopineet, että ole sinä tilapäinen kuvernööri, niin minä olen väliaikainen tilapäisen parlamentin puhis. Me sitten voidaan sähköttää Putinille, että me halutaan liittyä Venäjään. Eikä kukaan hoksaa kysyä äijien valtuuksia. Nämä hurjapäät käyttivät luovaa ajattelua, jonka sylttytehdas on kuitenkin Moskovassa, entinen osoite oli Lubljanka. Mutta nämä heput ovat kyllä nopeita käänteissään, sillä asia joka normivaltiossa veisi aikaa vähintään vuoden, he hoitavat viikossa koska ei ”tarvita” kaikkia muodollisuuksia.

 

* * *

VR on jo ollut riittävän notkea toimiakseen ajan hengen mukaan. Suomessa myydään vielä 32 asemalla pilettejä, kun Ruotsissa enää viidellä. Johtuu siitä, että ihmiset eivät enää kaipaa pilettiä käteen, vaan kännyyn. Minäkin, vanha käpy, olen jo muutama vuosi sitten ostanut lipun junaan ja saanut tiketin kännyyni.

 

Näissä asioissa maailma muuttuu nopeasti ja siihen on vaan hyvä mennä mukaan. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä ja ottaa käyttöön, mutta kehitys on niin nopeaa, että vaikka itse jarrutteleekin, ei voi joitakin asioita väistää. Uusin asia on pikamaksu kortilla kassapäätettä pyyhkäisemällä. Kun usein asioin Lidlissä, joka sen systeemin otti ensimmäisenä kassoihinsa, tunnen nyt olevani vanha käpy, kun mun kortissa ei ole tätä pikamaksuominaisuutta, mutta ensi vuonna se jo tulee automaattisesti, kun kortti uusitaan?

 

Tunnuslauseeni on ollut jo pitkään:

Monet pelkäävät uusia ajatuksia, minä pelkään vanhoja.