FIFA, KOK, F1 ja muut ahneet roitot

 

Media kertoi Brasialian neljän kaupungin olevan ihmeessä uusien, kalliilla rakennettujen futisstadikoiden kanssa. Nehän rakennettiin valtion ja kaupunkien rahoilla ja liian suuriksi ja hienoiksi. Nyt niille ei ole järkevää käyttöä, kun noissa kaupungeissa ei ole menestyvää sarjaseuraa eikä edes fanikulttuuria. Tuntuu ihmeelliseltä kun ollaan sentään Brasiliassa. Nyt paikalliset pikkuseurat pelailevat stadikoilla tyhjille katsomoille ja kaupungin hallinto ihmettelee, miten kalliit pytingit saadaan pidettyä kunnossa.

 

Sama oli tarina edellisten fudis-MM:n kanssa ja Etelä-Afrikka on ollut lirissä komeiden stadioneiden kanssa, kun niitä ei ole varaa pitää kunnossa. Noissa etelän maissa kun on kuuman ja kostean ilmanalan vuoksi kaikille rakenteille kovempaa kuin vaikkapa pohjolassa. Monsuunisateet, kovat helteet ja myrskyt riepottavat stadikat nopeammin kuin meillä, sillä viileät kelit ovat leppeitä betonille ja asvaltille, jopa nurmelle.

 

Molemmissa maissa himoittiin kovasti MM-kisojen tuomaa PR arvoa, joka ei olekaan niin kova juttu kuin luultiin. Kuka muu kuin fudisfani muistaa ketkä pelasivat 5v sitten loppuottelussa? Vaivoin minä muistan sen vähän että taisi olla Espanja joka voitti tittelin. Muistaako lukija kuka voitti Brasiliassa ja mikä oli isäntämaan sijoitus?

Noista asioista paikallisia muistuttavat puretut slummit ja tilalle nousseet turhat peliareenat, joille edes slummipojat eivät pääse potkiskelemaan. Luvattuja asuntoja ei ole tietenkään rakennettu nurin puskettujen hökkeleiden tilalle ja elämä on vielä kurjempaa kuin ennen kisoja, sillä vanhat markkinakojut ja -paikat on tuhottu. Brasiliassa urakat valmistuivat tietysti myöhässä ja suurien skaadaalien höystämänä ja korruptiosta savuten.

 

Tämä koruton tarina kertoo siitä törkeästä saalistuksesta, joilla nämä suuret ja viralliset kattojärjestöt pyörittävät urheilubisnestä. Näille pönäköille itse itsensä valitsemille urheilukihoille ei mikään ole niin tärkeää kuin että show pyörii ja tuottaa voittoa. Olympiakomiteat kaikissa maissa ovat hyvävelikerhoja vailla demokratiaa. Äijät maksavat itselleen ruhtinaallisia palkkioita ja kulissien takana pyörii suuri korruptio taitavasti piilotettuna. Näillä korruptiorahoilla ostetaan puuttuvia ääniä jonkin epäsuositun hankkeen taakse ja siihen on helppo houkutella rahalla eteläisten köyhien pikkumaiden edustajia, jotka ovat tottuneet lahjuksiin ja suorastaan odottavat ostajia äänelleen.

 

Nyt ovat norjalaiset panneet julkisesti hanttiin KOK:lle eli vetäytynyt kilvasta saada 2022 talviolympialaiset Osloon poskettomien vaatimusten vuoksi. KOK on esittänyt 7000 sivua pitkän listan kaikesta, mitä isäntäkaupungin pitää tarjota ja kustantaa. Norskeilla on sentää öljyrahaa millä mällätä, mutta heille törkylista oli liikaa. Saman päätöksen ovat jo aikaisemmin tehneet muut eurooppalaiset suurkaupungit ja jopa Ukrainan Lvov. Kaikki pitivät kisojen järjestämistä liian arvokkaana ja myös asukkaat vastustivat.

 

Norjassa vuodatettiin KOK:n vaatimuslistaa lehdistölle ja se oli huima tyhmyydessään. Vaatimuksiin kuului, että kuninkaan pitää järjestää lounaskutsu olympiaporhoille, edelleen vapaa ajokaista kaduille pomoportaalle ja hotelleissa virvoitusjuoma saa huonejääkaapeissa olla vain Cocis. Kuningas oli kai todennut että hän itse päättää ketä kutsuu. Nyt niitä talvikisoja hakee vain Peking ja Kazakstanin Almaty. (joskus muinoin kaupunkia meillä sanottiin Alma Ataksi.) Osoittaa, että vain diktatuureja kiinnostaa enää kilven kiilloitus, muilla ei ole varaa.

 

Surullisia esimerkkejä aivan liian kalliista olympiahankkeista on maailma pullollaan. Kreikka kärsii huonosti suunnitellusta ja korruptiolla rakennetuista kisarakennuksista, joille ei ole löytynyt mitään käyttöä. Kun maa oli tyhjätaskuinen jo ennen hanketta ei valtion tilaa ole syytä ihmetellä kun nyt ne kaikki velat osaltaan painavat maan taloutta pohjaan.

 

Viimeisin oli Sotshin kekkerit, jotka rakennettiin suurien lahjusten häystämänä ja on julkisuuteen jo monesti kerrottu jättilahjuksista, jotka karsivat mm. suomalaiset rakentajat hankkeesta. Rakentajien lahjusrahoja on solahtanut suurella varmuudella Kremlin härskeille. Tulevaisuudessa ei viiden renkaan kisoja pysty enää mikään rehellisin tavoin toimiva maa järjestämään, koska siihen meneviä rahoja ei saa mitenkään takaisin kisojen lippu- ja mainostuloilla eikä maineen ja matkailun tuotoilla. Täytyy toivoa että Lahdessa hiihtomiehet panevat nopeasti jäitä pipoihin. Ainakaan eivät saa kisojen järjestämiseen kumppaneita pohjoismaista eikä Virosta.

Suuret skandaalit, lahjukset ja jättisakot ovat olleet tyypillistä F1 piirissä, kun aikoinaan yksi äijä kaappasi koko bisneksen hölmöjen tallien nenän edestä. Raha on aina ollut tärkein asia, urheilullisuudesta viis. En ole sitä koskaan urheiluna pitänytkään.