su 21.11.2010 netti ei korvaa minulle paperilehteä

Kotimaan sunnuntainautinto, paperiHesari on asia jota kaipaan. Tavallisesti luin lehteä jopa 3 tuntia, kun kaikki pikkujutut ja kolumnit piti lukea. Luen nyt myös verkossa pääkirjoituksia ja yliöitä sekä alioita, vähän kiinnostavuuden mukaan. Politiikka ja yhteiset asiat kiinnostavat, jopa juuri luin eduskunnan tietotekniikan ongelmista. Sain samaistumiskohteen, kun minullakin homma tökkii, ilman omaa syytä.

Nakkisormet ei ole syynä, vaan ohjelmistokehittäjien puuttuva halu testata ja taju siitä, mitä tavallinen tossunkuluttaja (koodaria 20-40 vuotta vanhempi) osaa ja jaksaa. Nokiankin vaikeudet viime aikoina ovat olleet osittain sitä, että ohjelmisto-raakileita on päästetty markkinoille.

Testausta hoitavan (ohjelmoijan) pitää olla myös herkkä palautteelle ja se onkin vaikeaa. Tavallinen ihminen testaajana ei osaa antaa palautetta bittinikkarin tapaan ja nuori koodinvääntäjä ei osaa asettua tumpelon asemaan. Ohjelmia käyttäessä on suuri merkitys jo sillä, käyttääkö kirjoittaessaan kahta vai kymmentä sormenpäätä. Siksi ohjelman loppukäyttäjä-testeihin pitäisi aina ottaa senioreita mukaan, jolloin bittinikkarin "itsestäänselvyydet" eivät pilaisi ohjelmiston laatua ja käytön helppoutta.

Minulla oli riittävästi sitkeyttä, kun hioimme Kuopion poikien kanssa Santra-ohjelmien käytettävyyttä. Vasta kovan väännön jälkeen heput uskoivat, että kirjoittamiseen perustuvassa lomakkeessa pitää olla mahdollista hyppiä nuolilla riviltä toiselle ja että käden siirto hiirelle vie liikaa aikaa. Itse he keksivät, että nimisarakkeelle kirjoittaminen nopeutui, kun ensimmäinen kirjain muuttui isoksi automaattisesti. Asialla oli merkitystä kun 2-3-sormijärjestelmällä joutui käsittelemään tuhansia sähköisä lomakkeita.

Näissä nyt käyttämissäni ohjelmissa on järjestään sellainen puute, että odotetaan asiakkaan kirjoittavan johonkin laatikkoon, mutta kursori ei ole siellä valmiiksi, vaan käyttäjäparka joutuu sen hiirellä sinne hankkimaan. Asian korjaaminen olisi yhden lisärivin koodaus. Veisi ohjelman tuntevalta koodarilta pari minuuttia. Mutta eivät hoksaa, viitsi, ajattele.

Moitin tästä viime vuonna Vuodatus-netin porukkaa ja Hesaria, ei tehoa. Jos käyttäjien aika laskettaisiin rahana, mitä se usein onkin, se koodarin tekemättä jättämä minuuttimäärä olisi tosi kallis. Mutta kaippa ajattelutapa on, että Hesarin lukija tai tällaisia vuodatuksia suoltava tekee asioita vapaa-ajallaan. Silloin sillä ei ole väliä ja mukavuudesta viis. Mutta tällainen laiska ajattelu kostautuu sitten nokioissa. Insinöörit ovat puhelimiin tehneet niin monimutkaisia valikoita, että todella on ihmettelemistä monta kertaa. Nykyisessä nokialaisessani pitää herätyksen asettamiseksi tehdä 11 näppäilyä ennen ajan määritystä. Jos minulta kysyisivät neuvoa se toimisi 4 näppäilyn takana. Eivät vaan kysy.

Näissä asioissa Apple on osoittanut voimansa. Googlekin on melkein yhtä hyvä. Microsoft kärsiikin tunnetusti vajaasta testaamisesta ja kiireellä väsätyt ohjelmistoversiot ovat usein olleet floppeja. Tällaisia lopullisia tuomioita Faaraoiden jalanjäljiltä voi antaa vain täydellisen kaikkivoipaisuuden ja ylemmyyden tunnon vallitessa. Sinuhen toisen lukemisen jälkeen. Aamulla ilman paperilehteä.