luxor 131.2010 parturin tuolissa

Kun istuin Malakin parturoitavana, tunsin rentoutta, kun kaveri on tuttu ja kopti. Muualla on usein ollut pieni säpsähdys, kun partaveitsi asettuu kurkulle. Syynä on tietysti sekin, että kotona sitä ei tapahdu. Kun sitten on lapsesta asti lukenut seikkailuja, "Ali Baba ja 4 rosvoa"- tyylisiä ja nähnyt näitä typeriä "kurkunleikkaajien saari"-tyyppisiä mainoksia, ei edes leffoja, on siinä pohjaa vaistomaiselle hätkähdykselle. Näin on käynyt Espanjassa, Tunisiassa ja täällä.

Tulee käytyä tavallista useammin siistiytymässä, kun se on edullista ja muutakaan puuhaa, tämän kirjoittamisen lisäksi, ei nyt ole. Hein on nyt 3 pv kiinni shopissaan, kun Makarim lähti viemään anoppiaan Cairoon lääkäriin. Se on aina useamman päivän juttu, kun matkat on niin pitkiä.

Juttelin etäisyyksistä Malakin kanssa, junamatkoista yms. Vasta kun hänen kanssaan puhuin siitä, että rata ylittää Niilin Nag Hammadissa, tulin tajunneeksi että se koptien ampumien tapahtui siellä. 6 nuorta kuoli ja 10 on sairaalassa. Kaupunki on sokissa ja eri uskontojen välit kireällä, pelkoa ja ongelmia arjessa.

Sitten juteltiin hänen historiastaan. Malak on ollut toisen palveluksessa vuosia Luxorissa, viimeksi parturitalossa, jolla on 5 pistettä isoissa hotelleissa. 4 v sitten hän avasi tämän oman paikan tässä Gaddisissa, ISIStä vastapäätä. (Hotellin ovasta sisään, respan ohi ravintolasaliin, jonka vasemmassa reunassa on ovi matalaan parturintilaan. Ovessa kauniita mallityttöjä) Hänellä on painettu hinnasto, joten tinkimistä ei tarvita, mutta voi olla viisasta silti tarkistaa. Hinnat ovat edulliset. Hänellä on tyttöjä apuna, mm. hierojina ja manikyristeinä. Kysyin palkanmaksusta ja hän kertoi että se maksetaan kerran kuussa. Hän pitää kirjanpitoa menoista ja tuloista ja ilmeisesti maksaa jotakin veroina.

Toiselta kauppiaalta nimittäin sain selityksen, että hänellä ei ole nettisivuja tai e-mail osoitetta, että "hallitus ei saa tietää" hänen puuhistaan ja bisneksistään. Kuitenkin tämä heppu, jotenkin luotettavan oloinen ASAB MAHMOUD ALI (shoppi ISIStä vastapäätä, moskeijakujalla, 30 m ravintola TOTista sivuun) on saanut diilin brittihepun kanssa talosta. Näin sen piirustukset ja itse mustan miehen ja näin hänen passistaan kopion. Tämä musta mies on kuulemma juristi ja asunut Luxorissa 7 vuotta, joten hän varmaan tuntee jutut ja siis luottaa tähän Asabiin. Tämä britti on ostanut maata sieltä lomakylän suunnalta 800 m2 ja rakennuttaa talon n 160 m2. Hintoja en kysellyt, mutta Asab junailee mulle talon jos haluan. En halua.

Taas hän ehdotteli yhteistyötä kaikenlaista. No, siitä EHKÄ saattaisi jotakin bisnestä syntyä, sillä hän järjesti tapaamisen alumiinitehtaan edustajan kanssa ylihuomiseksi. Kun alumiinivitriinin saa täältä hintaan 250 €, vastaava maksaa kotona ainakin 5-600 €. Siihen saa lisätä rahtia paljon ja vielä kannattaisi. Täytyy vähän selvitellä kotona olisiko markkinoita ja löytyisikö halukasta kumppania sieltä. Itse en enää jaksa puuhata, voisin olla välikäsi 5-7% osuudella. Täällä osat voitaisiin katkoa, sillä työ on halpaa ja sitten kasata Suomessa. Olisi tarjolla seinäkkeitä, kaappeja, ovia, ikkunoita, kaiteita, kaikenlaista. Vaan toimitusajat saattaisivat venyä liian pitkiksi. Sisustusalalla lienee aika hektistä nykyään, arvaan. Ilmeisesti täällä öljymaassa energia on niin edullista että alumiinia voidaan tuottaa edullisesti. Ekologisuus onkin sitten toinen juttu. Mutta silti meilläkin vedetään alu-profiilia tuontienergian varassa. Alumiini sinänsä on yleinen luonnonvara, vain työstö vaatii sähköä, siksi Islantilaiset ovat siinä kärkipäässä.

Siinä teetä juodessa Asab huokaili, että apupoikien kanssa on vaikeaa. Ovat laiskoja, rikkovat tavaroita, eivät osaa ja tappiota tulee satasia päivässä. Mutta ilman apupoikaa ei pärjää, kun välillä on juostava asioilla, kuten esittelemässä asuntoja.

Kotikadulla näin mekkoukon paimentamassa 9 lammasta. Jäin miettimään, miten ihmeessä siitä katraasta voi repiä elantonsa? Lampaat tarkistivat erään talonpohjan roskat syötävän toivossa, tuskin löytyi. Kulkevat paskaturkit siististi tiukassa ryhmässä pitkin katuja, liikennettä sotkematta mitenkään. On siinä lujahermoisia määkijöitä.