Nippeleitä elohelteessä

 

Nyt sitten alkoi paljon ennusteltu ja pelätty sota, jossa on puhtaasti vastakkain länsi ja Islam. Lännen kristillisiä arvoja (joille en itse paljoa painoa antaisi muuta kuin kulttuurimme pohjavirtana) vastaan on asettunut asevoimin ISIS-liike, jolle on jo mediassa annettu uusikin etiketti ”Islamilainen valtio” joka lienee versio muslimien omasta kalifaatista. USA on tänään 8.8.2014 pommittanut isiksen joukkoja Kurdistanin etelärajalla, josta tämä häikäilemätön rosvoarmeija on häätänyt kurdeja ja muita kansanryhmiä ja pakottanut nämä pakenemaan vuoristoon, ilman suojaa, vettä ja ruokaa. Jenkit ovat toimittaneet pakolaisille tarvikkeita lentokoneista pudottaen. Pakolaisille on annettu vaihtoehdoksi kääntyä muslimiksi tai kuolla.

 

****

En pidä ihmeenä, että portugalilainen pankki olikin pelkää kupla, kun nimikin on suomeksi jotakin ”pyhän hengen pankki”. Jos toiminta perustuu pelkkään henkeen ja uskoon, ei se voikaan menestyä.

 

***

Ebola on saanut niin kovan vauhdin läntisessä Afrikassa siksi, että ikivanhat perinteet velvoittavat pesemään vainajat ja sivelemään ja suutelemaan heitä hautajaisissa. Kun tauti tarttuu nimenomaan vain ruumiin eritteiden kautta on leviäminen helppoa. Kun avustusporukat ovat hakeneet ruumiita pois suvun hallusta, on hakijoita kohdeltu tylysti ja autoja poltettu. Näiden ihmisten valistaminen siinä tilanteessa on aika toivotonta. Edes tautiuhka ei saa ihmisiä luopumaan perinteistään ja vainajien tapojen mukaisesta käsittelystä.

 

Sattuman oikusta minulla on viime syksyn reissulta tuttu mies Sierra Leonessa. Olimme eilen yhteyksissä Santiagen kanssa ja kun kysyin ebola-tilanteesta, hän tuntui rauhalliselta, vaikka sanoikin tilanteen maassa olevan paha. Hän pyörittää Freetownissa paria katulasten auttamiseen keskittyvää keskusta, joissa on koulu ja muu lapsille tärkeä hoito.

 

Hurjinta tällaisessa maassa on uskomukset ja pelot, jotka saavat vallan kun tietoa ei ole. Yhden nuoren naisen kävivät sukulaiset ryöstämässä pois sairaalasta, kun saivat tietää hänen saaneen tartunnan. Nyt saattaa olla koko suku sairastunut. Kamalaa on, että tapaus sattui juuri pääkaupungissa ja sen slummiin nainen vietiin piiloon. Sairaaloista lähtevät hoitajat karkuun tartuntaa peläten. Nyt rekrytoidaan länsimaista rohkeita hoitajia. On kova paikka lähteä sinne, vaikka velvollisuuden tuntoa olisikin.

 

***

Egypti eli Al-Sisi on päättänyt tai ainakin suunnittelee tekevänsä toisen Suezin kanavan vanhan rinnalle. Sen mielekkyyttä sopii epäillä, sillä vaikka isommat laivat silloin pääsisivät läpi, ei liikenne välttämättä lisäänny samaa tahtia. Kun Intian valtamerellä edelleen riehuvat merirosvot eikä niitä saada kuriin ennen kuin Somalian tilanne vakiintuu ja Lähi-Idässä soditaan joka puolella, ei merirahti ehkä koskaan palaa entiselleen. Tilanne voi muuttua hurjastikin, jos kiinalainen raha saa aikaan uuden kanavan Väli-Amerikkaan ja sallii nykyisten jättilaivojen kulun sitä kautta. Veikkaan että se hanke toteutuu nopeammin kuin Sisin kanava, vaikka onkin lähes 300 km pitkä, kun Suezin kanava on vain 168 km. Kiinalainen jättiyhtiö uhoaa aloittavansa jo tänä vuonna Nigaraguan kanavan rakentamisen. Taitaa siis Sisi jäädä ilman jättihankettaan, jolla hän ilmiselvästi pyrkii samaan sarjaan Nasserin kanssa maan suurmiehenä. Nyt puhutaan Luxorissa pahaa hankkeesta, kun sähköt pätkivät hurjasti kesäisin. Jäähdytyslaitteet kaupungeissa imevät kaiken sähkön eikä sitä riitä jaettavaksi landepaukuille.