Nippeleitä

 

Jaban nuori vaimo Aisha oli kysynyt Eevalta, onko hän Saksasta vai Hollannista. Hänen Eurooppansa ei sisällä vielä Suomea, tuskin muitakaan maita. Eihän se putki-Ahmedkaan tiennyt veljensä asuvan Suomessa! On hiukan eroa kansojen maantiedossa ja yleensä maailmankäsityksessä. Pakko todeta että Suomen peruskoulu on onnistunut näissä asioissa.

 

Tämän asunnon seinillä on pari juttua, jotka panevat pohtimaan mistä ovat kotoisin. Toisen makkarin seinällä on vanha valokuvasarja, jotka on kehystetty lasin suojiin. 8 kuvaa Marokosta, painetuin tekstein ja numeroituna ja kuvien takana on toinen numerosarja kuten museoissa on tapana.

 

Toinen hämärää alkuperää ovat sarja ohuita kivitöitä, liimattuna mustiin taustalevyihin. Selvästi samaa sarjaa ja vanhoja. Niissäkin takana numero. ”Eräs aikaisempi asukas” mainitsi joskus että häneltä on jäänyt tänne jotain tavaroita. Enpä itse uskaltaisi yrittää niiden viemistä ulos maasta.

 

Tänä aamuna puhkui korkeutta kaasun nosteella 5 palloa. Olisiko sittenkin turismi hiukan elpymässä? Joka aamu täällä Habussa herää puhinaan, kun pallojen reitti menee yli. On aamun tuulivirtaukset sellaiset, että tästä puhistaan yli.

 

Egyptin maaseudun viehätys sisältää minulle jotain muistumia omasta lapsuudesta, johon sisältyi maaseudun ääniä. Hajuja toki myös mutta niitä en nykyisin tunne, ehkä onnekseni. Vesipuhveli mölyää kuin lehmät ja aasin hinkuyskäinen kiimahirnunta kuuluu jotenkin maaseudun ääniin. Lisänä kanat, ankat ja koirat. Kissat kuuluvatkin enemmän kaupunkioloihin, sillä niiden tappelut eivät olleet mun lapsuuden piirissä, mutta täällä niitä kuulee nimenomaan Luxorin puolella. Meillä landella oli paljon kulkukoiria ja niiden kiimaa, astumisia ja nalkkeja kakarat seurasi kiinnostuneina.

 

Kävimme monipolvisen keskustelun ruokahuollosta. Annoin heti tultuamme 600 puntaa Aisha-emännälle rahoittamaan hankintoja. Mutta itse ruokatarjoilun hinta jäi avoimeksi kun hän ei puhu muuta kuin arabiaa. Tänään sitten tuli ”onkel Muhammed” tulkiksi ja selvisi että hän pyytää 35LE/pvä/nenä ja se on ihan ok, vaikka alkuperäinen arvio, jonka tekemiseen osallistui paikallinen kaveri, Päivin tuliperheen nokkamies oli alempi. Mutta se arvio alitti perheen tavoitteen. Hommat menee uusiin puihin kun Hannu kokkitoimineen saapuu.