Sopivasti Velin toinen etunimi on Aleksanteri ja kun hän on A Suuren vaiheisiin vielä erikoisen perehtynyt historianmaikka, on mukava kuunnella hänen tarinoita.

Jouduin aamulla pakkaamaan laukut, sillä päivän retken jälkeen on lento Cairoon 18.00 ja sieltä jatko Luxoriin illaksi. Olisin nyt näillä näkymin viihtynyt täällä vielä muutaman päivän. Täytyy pohtia jos tulisin tänne Suomen pressavaalien jälkeen. Äsken selvisi että Veli tulee maisemiin Siwan keitaalle tammikuussa ja sekin voisi olla kohteena.

Aamiaisen jälkeen Metropoliin jossa Velin pikku ryhmä lähtee kaupunkiajelulle. Rappua siivottiin ja hissistä tullessa joutui astumaan suoraan vesilammikkoon, koska marmori oli kulunut kuopalle siitä kohtaa ja siivoushan täällä tarkoittaa valtavaa määrää vettä lattialle ja siitä roskat ja pöly pyyhitään portaikkoon alas asti. Taas oli pelastus että olen kulkenut täällä vallan näillä halpakopio-crocseilla. Suosittelen, sillä tänäänkin kirkkokäynnillä siitä oli etua että tossut voi vain potkaista pois. Aamu oli kaunis, tyyni ja aurinkoinen.

Viimeöinen ruuhka oli muisto vain, kaikkialle tyhjät kadut. Kysyin asiaa ja vasta sitten havahduin että oli perjantai. Täällä se todella tarkoittaa lomapäivää, toisin kuin luxorissa. Kun oli aikaa retken lähtöön pyörähdin vielä tarkistamassa sen suositun ruokapaikan osoitteen: Mohamed Ahmed, st Chakour 17. Se on kuppila jossa on kuva siitä kun Espanjan prinsessa Sofia kävi siellä syömässä joskus muinoin. On siis nykyinen kuningatar. Muistisääntönä voisi olla että pääkauppakadulla on myymälä Marilyn Monroe hot. Metropolin kulmalla ja katu lähtee siitä maalle päin=etelään.

Hotellin edessä bussikuskimme luki sanomalehteä joka oli levällään ratin varassa. Mutta kuski nukkui, heräten toki mutta lyhyt nukahdus teki hyvää. Täällä on aika yleinen taito torkkua lyhyitä pätkiä. Eilenkin kirjastossa vahti meinasi tuolilta pudota kun silmä niin luppasi. Velin paikallisopppaana oli söpö nuori rva Marua, josta myöhemmin kuulimme esittelyn*. Veli oli taas elementissään, joka on matkaoppaan huippuammattilainen. On pakko ihailla sitä suunnatonta tietomäärää jonka hän on omaksunut ja vielä monesta maasta kulttuurista. Velin toimisto tekee matkoja tänä vuonna ainakin tänne, Balkanille, Turkkiin, Baltiaan, Lappiin ym, kts www.velinmatkat.fi Hän itse vetää matkat aina kulkien ryhmän mukana Seutulasta asti. Veli osaa todella hoitaa matkan pikku yksityiskohtia myöten. Hyvä esimerkki on jakaa kaikille vesipullo auton ovella, sillä se on usein unohtunut turistilta. Sitäpaitsi turisti maksaa aina tuplahinnan, Velin ei tarvitse. Bussissa Veli ehti kertoa pikkuasian, joka minua kiinnosti. Johtuen suuresta lukutaidottomien (vanhempien ihmisten) määrästä on vaalimainoksiin useimmiten pantu naaman viereen symboli, joka kertoo ehdokkaan ammatin. Näin tänään avaruusraketin (ohjuksen?), koripallon, appelsiinin, taskulampun (mikä ammatti?) ja nostokurjen. Alankin kerätä näitä muistiin, hah.

Kävimme koptikirkossa St Marcus Cathetdral, jossa on u-nurin muotoinen katto. Seinällä oli luettelo kaikista kirkkoisistä sieltä alusta asti, eli ensimmäiseltä sataluvulta j.a.a tai sinne päin. Nämä olivat paavin asemassa ja Rooman kirkon piispat pilkkasivat ja näistä asioista riideltiin vuosisatoja. Komea ja hyvin hoidettu temppeli, joita olen jo monta nähnyt. ,

Seuraavaksi vuorossa katakombit, jotka löydettiin vasta noin 100 v. Sitten uudelleen. Ne olivat alun vainokaudella koptien turvapaikka, jossa voi rauhassa harjoittaa menoja. Jossakin vaiheessa luonnollisesti niistä tuli hautakammioita ja pahimpina keisareiden vainokausina myös niissä asuttiin. Näin alkuperäisen kristinuskon kannattajat, jotka katolinen valtionkirkko nyt tuomitsikin vääräuskoisiksi, joutuivat pakenemaan ja heitä teurastettiin julmasti mm. eläin ja gladiaattoritaisteluissa joskus 300-400 luvulla. Kiinnostavasti koristeaiheet syvällä kalliohaudoissa olivat paljolti lainaa Egyptin vanhoista symboleista. Siellä oli Horus haukkajumala mukana kun vainajaa valmisteltiin hautaan. Samoin mukana oli useampia vanhoja Egyptin sivujumalia, ehkä varmuuden vuoksi? Erään sisäänkäynnin oven yllä oli käärme joka symboloi elämää. Käärme kun luo nahkansa se uudistuu. Kuolleita käärmeitä ei luonnossa nää, sekin tukee käsitystä että se on itse elämä.

Veli kertoi vieneensä sinne kerran pikku ryhmän mormoneja jenkeistä. Siihen uskoon kun kuuluu paljon vanhoista uskonnoista kopioituja elementtejä. Mm heidän pyhässä kirjassaan on kuva joka on suoraan kopioitu tuolta haudasta. Veli oli näyttänyt mormoneille heidän kirjan kuvaansa tämän veitosreliefin edessä ja pojat olivat kalvenneet ja poistuneet hiljaisina. Vetää se kalpeaksi kun oman uskon perusjutut sortuu. Samoin alueen pihalla oli paljon kivisiä patsaiden osia, kaikki vahingoitettuina vuosisatojen kuluessa eri vandaaliporukoiden mm kristittyjen toimesta. Yksi pylvään pää oli kiinnostava: Siinä oli papyruskäärön kaksoisrulla päästä katsottuna. Sama symboli pelaa vieläkin kirjastojen merkeissä, ikivanha juttu.

Serapeum (The God Serapis) on melko iso temppelialue, jossa on palvottu Serapista, johon taas oli yhdistetty 3 eri jumalhahmoa. Näin saatiin kätevästi yhdisteltyä erilaisia vahvuuksia joita kullakin osajumalalla oli. Tämä tehtiin aina hallitsijoiden tarpeista lähtien. Uskonnot ovat aina olleet keino hallita. Ja näissä jumaluuksien yhdistämisissä se paljastuu karkeimmillaan. Veli kertoi Agora-nimisestä leffasta jota saa DVD-muodossa. Se on tähän Serapeumiin liitetty kertomus fiksusta naisesta nimeltä Hypatia, joka oli uskossaan kriittinen ja epäili vanhoja totuuksia. Tämä kaunis ja ajatteleva, suuresti sivistynyt nainen myös opetti muille uskon asioita ja tämä kerettiläinen opetus ei tietenkään sopinut papistolle, jolle aina uskon puhtaus on ollut tärkeä juttu. (vrt nykykirkon riitoja naispapeista, homoliitoista jne) Serapeumissa on 27 m korkea pyöreä punagraniittinen Pompeius-pilari, joka on tuotu Assuanista, joka on ainoa paikka missä sitä on. Taas täytyy ihmetellä sitä osaamista ja taitoa, millä näitä tuhansien tonnien möhkäleitä on osattu ja voitu liikutella ilman konevoimaa. Temppuun sisältyy osata käyttää luonnon omia voimia, paino-, ja veden nostovoimaa. Serapeumissa on myös ollut iso kirjasto, kaupungin toinen arvoltaan, mutta laajat tilat on olemassa kallion sisällä. Käytävien seinissä on syvennyksiä joihin papyruskääröt on asetettu. Hakemisto on saattanut olla puutteellinen?

Veliltä kuulimme täsmennyksen siihen kirjaston palamiseen. Se liittyi Rooman valloitukseen ja siihen liittyviin kahinoihin silloin kun Ceasar valloitti Aleksandrian ja Kleopatran. Silloin häntä ei vielä sanottu Keisariksi, koska sen arvon hän otti vasta myöhemmin. Kleopatran hänelle tekaiseman pojan synnytys on kai eka dokumentoitu keisarinleikkaus tai ainakin tempulle on se nimi annettu tästä erikoisuudesta.

Opin parin kiinnostavan puun nimet, Akaasia on paksurunkoinen iso puu, jonka lehdet muistuttavat pihlajaa. Enemmän hernepensaan lehtiä muistuttava ohutrunkoinen, jonka kukat ovat punaiset, on nimeltään viidakon liekkipuu ja myös miekkapuu siitä, että sen siemenkodat ovat pitkiä, puolimetrisiä miekan muotoisia palkoja.

Kaupunkikierros päättyi lounaaseen brittien rakentaman hotellin kattoterassilla, josta taas kerran upea näkymä lahdelle. Komea talo kullattuine salien friiseineen, mutta kuulemma rapistumassa nopeasti huollon puutteeseen. Kaikki lienee samalla tolalla kun briteiltä tänne jäi kun he joutuivat pakenemaan Nasserin kansallistaessa kaiken ulkomaiden omaisuuden kaataessaan Farukin epäkelvon nukkehallituksen (1952?).

* Marua kertoi avioerostaan, kun sitä kysyttiin. Hän väitti että nykyään yli 60% musliminaisista on eronneita. Eron muslimimies saa helposti, lausumalla kolmasti ”eroan sinusta”, mutta kolmannella kerralla pitää vielä lisätä ”lopullisesti” ja sitten se on siinä. Nainen ei tietenkään voi päästä yhtä helpolla, mutta tarina ei kerro miten tämä muodollisesti meni. Avioiduttaessa usein tehdään luettelo omistuksista eron varalle ja se pätee, jos loppu menee jotenkin oikein. Tässä erossa (mies poliisi) yhdessä hankittu asunto oli miehen toimesta kirjattukin anopin nimiin ja Marua jäi puille paljaille. Saa 200LE kuussa kummastakin pojasta, nimet Josef ja Malak. Vm tarkoittaa ”pikku enkeli” ja ihmettelyyn siitä että musliminimi voi olla Jesus, oli selitys että Jesse oli muhamettilaisille yksi profeetoista. Taas yksi sovellutus uskonnon joustoista hallinnon välineenä. Samaa fiksua politiikkaa harjoitti Aleksanteri Suuri valloittaessaan maita. Hän ei poistanut vanhaa hallintoa, lisäsi vain edelliseen uskontoon sekaan omia jumaliaan ja vähitellen hivuttamalla muutti maita. Alex tosin kuoli nuorena (32?) mutta hänen jälkeensä valloitusmaihin jäi aina joku kenu pomottamaan ja politiikka puri hyvin. Vähemmän verta, vain uskomuksia muokattiin ja talous ei romahtanut. Hyvä ja siunattu hallitsija, tuo Alex. Hän perusti retkillään pitkästi toistakymmentä kaupunkia nimeltä Alexandria. Aika monta on kartallakin vielä ja lisää on nimetty USA:ssa. Sinne kun siirtolaiset kopioivat satoja nimiä vanhoilta kotimailta.