Telkkari näyttää aika karmeita kuvia jatkuvasti. Nyt on menossa kahinoita Malissa, jossa tuaregisoturit ovat liikkeellä. Lopullisena tavoitteena heillä on itsenäinen alue. En tunne tilannetta tarkemmin mutta oletan että rajat siellä ovat heikosti, jos ollenkaan vartioituja. Ja vanhastaan Saharan asukkaat ovat vaeltaneet rajoista välittämättä. Nämä tuaregit olivat palkkajoukkoina tukemassa Gaddafia joka on varustanut ne aseilla.  Nyt kun palkkasota on ohi, tuli kai tarve käyttää aseita omaksi eduksi. Vastassa kun on hatara valtio.  Juha Vakkuri kirjassaan AFRIKAN HALKI kertoi näistä vanhoista perinteistä, karavaanireiteistä ja yhdestä kuuluisasta karavaaniristeyksestä. Sehän on nimenä kaikille tuttu - TIMBUKTU. Vakkuri poikkesi siellä ja kertoi että monet pettyvät siihen että kaupunki on nykyisin niin surkea.

Huvittavia ovat kuvat joita usein näkee tv-pätkissä näistä Afrikan levottomuuspesäkkeistä. Kameramiehet pyytävät huonosti varustettuja ja vajaasti koulutettuja kapinallisia ja/tai jonkiin "armeijan" joukkoja tekemään jotakin sotilaalliselta vaikuttavaa. Sitten nämä sandaaleissa ja räteissä olevat joukot tekevät "muodossa" (armeijan termi joukkueen ojennuksille) jonkin käännöksen. Suomen harmaissa joskus palvellut nauraa näylle, kun sandaalit pöllyttävät hiekkaa ja temput tuntuvat vaikeilta tekijöilleen. Äsken taas yksi ryysyläisjoukko teki muka käännöksen nostaen jalkaa korkealle, hahah. Ovat parempia nämä beduiinit ja tuaregit pyssyn kanssa puskissa ja dyyneillä vaanimassa, kuin alkeellisissa "paraateissa".

+)  Hesarissa oli asiantunteva kirjoitus Syyriasta joka kytkeytyy Iraniin, lähi-idän tilanteeseen ja tietysti öljyynkin. Tilanne on kovin kinkkinen USA:lle ja EU:lle, mutta myös koko maailmanrauhalle.

http://www.hs.fi/verkkolehti/paakirjoitus/artikkeli/Al-Assad+ei+kukistu+ilman+ulkomaiden+apua/1135270225787

Nyt on levottomuus leviämässä Algeriaan. Mali on sen eteläinen rajanaapuri. Mutta nämä mielenosoitukset ovat pääkaupungissa, jossa oli paljon naisia kadulla. Vaativat tietenkin pääministerin eroa. Algeriassa oli parikymmentä vuotta sitten vaalit, jotka olisi voittanut islamistinen puolue. Silloin hallitus keskeytti vaalit ja muistaakseni poikkeustila on ollut vallalla siitä asti. Demokratia on vaikea laji, ainakin diktaattoreille. Seurataan nyt mihin tämä liikehdintä johtaa. Veikkaan samanlaista kansannousua kuin naapureissa. Sitten olisi vuorossa myös Marokko, jossa kuningas on tehnyt vaatimattomia eleitä jonkinlaisen demokraian suuntaan. Veikkaan että teki näitä liikkeitään liian myöhään. Vallankumous kaataa hänetkin lähivuosina, ehkä jo 2012.

Algerian levottomuuksista tuli järkyttävää kuvaa. Joukko nuoria miehiä riehui ja kuvassa kaksi heistä teki polttoitsemurhan. Juoksivat leimuten kymmeniä metrejä porukan keskellä.  Esimerkkiä oli otettu Tunisin vastaavasta jutusta, joka sitten laukaisi koko arabikevään liikkeelle. AlJaz kertoi että yhteensä 5 nuorta miestä olisi sytyttänyt itsensä tuleen.

Etiopiassa on ollut suhteellisen rauhallista koko sen ajan kun Somaliassa on tapeltu, siis noin 20v. Nyt sielläkin on tapahtunut karmeita. Jotkin pyssymiehet olivat hyökänneet turistiryhmän kimppuun. Useita ammuttiin ja pari otettiin panttivangiksi. Turistiryhmä oli tutustumassa johonkin syrjäiseen luontokohteeseen, taisi olla jokin vulkaaninen ilmiö. Saattaa olla sielläkin uuden konfliktin alku.