Pikkukanavan vesi on laskettu alemmas ja se kertoo, että nyt ei kastella. Parin viikon päästä pitäisi veden taas nousta kastelutasolle.

 

Mistähän johtuu, että useat AlJazeera:n käyttämät asiantuntijat, yliopistojen proffat näyttävät kovin nuorilta? Onko vika katsojan silmässä, kun kaikki näyttävät nuorilta, vaikka ovat korkeasti koulutettuja, fiksuja. Vai alanko minä tulla vanhaksi?

 

On kadehdittavaa, miten iloisia täkäläiset ihmiset ovat. Me pohjolan jurottajat voimme ottaa oppia siitä elämänilosta jota köyhät, työttömät ihmiset jaksavat ylläpitää. Palvelukset tarjotaan hymyillen, aina iloisina. Pesulan tyttö hymyilee aina aurinkoisesti. Eilen kuulin kadulla jonkun moikkaavan Nibbe, lautalla edessä olevalla penkillä ukko tarjosi kättään kättelyä varten, vaikka ei osannut sanoa mitää mutta ele oli puhuva. Moni huikkaa welcome, kai tunnistaen edelliskaudelta. Lautalla tapasin tutun Hamdyn, joka tuli vartavasten puristamaan kättä. Ystävällisiä ihmisiä, tuntuu kotoisalta.

 

Hannu toi talon muksuille pari palloa, jotta voivat treenata kansallisurheilua. Yhden kerran oli pallo kanavassa ja sen haku olikin suoritus liukkaalla pohjamudalla taiteillen, Hannulla kengät mudassa. Nyt on menossa pallo-ongen suunnittelu. Palmunoksa varreksi löytyi katolta ja hengarista ehkä sieppari.

 

Tapasin saksalaisen vanhemman pariskunnan, joilla oli pikku harmi matkapyörissään. Pysähdyin tarjoamaan apua, jota ei kuitenkaan kaivattu. Olivat 3 viikon matkalla, 10pv jäljellä. Olivat menossa katsomaan Medinet Habua ja kerroin että voitte nähdä kaksi Suomenlippua kanavan varrella. Kyselivät mun pyörästä ja kertoivat tuoneensa omansa lennolla, maksaa kai vain 50€. Ukolla oikein pyöräilyhousut, eli taitavat kotonakin pyöräillä enemmän.

 

Putki-Ahmed pelasti taas pulasta, kun vessan pönttö on jo kauan vuotanut jostakin välistä lattialle. Siihen muodostuu aina pikku lammikko, joka ei valu mihinkään, koska lattia on suora, ei kallistettu. Vaatisi kovasti vaivaa asenusvaiheen laattamieheltä ja pientä laattakokoa. Täällä sitä ei tehdä. Fiksut rakentajat tekevät suihkulle altaan tai sen alustaksi lootan, joka on kynnyksen takana, jotta koko lattia ei ole veden vallassa suihkun jälkeen. Sinuhetalossa ja Päivillä näin onkin tehty.

 

Toinen ongelma oli että suihkun emaloitu allaslaatikko ei poistanut vettä. En viitsinyt itse ruveta rassaamaan, vaan Abdy siis tilasi ammattilaisen. Kun nämä rempat menevät vuokralaisen piikkiin, pääsee köyhä vuokraemäntä vähemmällä. Ei taitaisi hän noin vaan kaivaa 80LE putkimiehelle. Samahan kävi Hannun kämpässä, jossa maksoin boilerin rempan. Täsmäapua köyhille.

 

Se pieni peltotilkku, jonka peruskastelu ja siementenheitto oli kai kuutisen viikkoa sitten, on jo korjuuvalmis. Apilakasvia kerätään kai useita viikkoja, jos se menee omalle karjalle. Eka kuorma oli juuri nyhdettu kolmipyörän lavalle. Tämä kasvi kasvaa jopa puolimetriseksi eli satokausi on pitkä.

 

Dohan golfkisa on täällä urheilu-uutinen ja ilahdutti nähdä suomalainen Mikko Ilonen loppukisan uusintarei'illä. Golfari sai palkkioksi 200 000$, ei ihan pikkuraha. Sillä rahoittaa touhua hyvinkin pari vuotta ja siinä ajassa ehtii voittaa lisää. Mikko nousee kai nyt maailmanlaistalla 70 joukkoon.

 

Pyöräilin lautalle ja pysähdyin katsomaan vesitunnelin valutyömaata. Kovasti pojat paiskivat töitä ja olivat ahkeria. Valtavat määrät terästä pannaan valuihin, mutta valua ei sekoiteta tai täristetä, jolloin siitä ei tule kovin sileää ja vahvaa. Aika suurpiirteistä oli myös sekoitussuhde, sillä pikkuisella bobkatin tapaisella koneella kaveri nosteli kamaa myllyyn ja kauhakuormien määrä vaihteli kovasti. Ihmettelin, että kanavan veden juoksu oli katkaistu päätien kohdalla. Se olisi pakko puhkaista myöhemmin, muutoin ei hommassa ole mieltä. Voipikin olla, että kun kanava kääntyy rantaan menevän tien suuntaiseksi, siitä tehdäänkin toinen kaista ja liikenne saadaan sujuvammaksi. Mutta sitten pitää laajentaa Qurnan siltaa ja risteystä?

 

AIII kaivauksilla oli uusi juttu. Sfinksi, jolla oli tavanomaisen leijonahahmon jatkona krotiilin häntä! Nämähän ovat symboleja, joissa usein leijonan vartaloon on yhdistetty oinaan (muinainen lammasrotu) tai ihmisen pää. Ensi kerran näin leijonalla pyrstön! Ehkä joskus joku tutkija selostaa tämän taustan.

 

Hannun kanssa tapasimme lautalla ja menimme ”Luxor Etablo hotelliin” yhdelle kaljalle ja vaihtamaan isoja seteleitä pieniksi. Länsirannalla kun 50LE on usein liian iso. Nyt maksan aina lautalla isolla setelillä jotta saan kolikoita ja vitosia. Nyt sain maksettua aikaisemmat velkani, joita olin jäänyt pariin paikkaan vaan vaihtorahan puutteessa. Hannu on niin hyvä ja tuttu asiakas siinä hotellissa, että hänelle annettiin alennusta kaljasta, 30 ->25 ja sehän ihmetytti. Ilmeisesti haluvat pitää kiinni harvoista kävijöistä.

 

Soukissa kävin moikkaamassa räätäliä ja lupasin mennä korjauttamaan = levittämään housuja. Hän innokkaasti esitteli tuotteitaan, mm naisten ”haaramihousuja” joissa alaraja on hiukan polvien yläpuolella. Käsittämätön asu, jota jotkut turistit käyttävät. Soukissa poikkikadulla oli kuolinsurujuhla, jossa oli vain naisia mustissaan. Jonkinlaista hyrisevää laulua kuului, vaikka markkinaväki kulki joukon läpi.