Afganistan ja muut häilyvät valtiot

Bonnissa kokoontuu johtajia 100 maasta pohtimassa Afganistanin tulevaisuutta, kun 2014 sieltä poistuvat länsiliittouman sotajoukot. Huolestuttavaa oli että porukasta puuttui sekä Taleban että Pakistan. Viimemainittu ilmeisesti siksi että jenkit pommittivat raja-asemaa ja ”oheisvahinkona” saivat hengiltä 25 sotilasta. Ei hyvältä näytä Afgaanien tulevaisuus!

Syyria vähät välitti Arabiliigan takarajasta, joka umpeutui sunnuntaina. Ei siis luvannut lopettaa kansanmurhaa eikä päästänyt arabimaiden tarkkailijoita maahan. Sen sijaan armeija kokeili näyttävästi uusia aseitaan, paukutti tykkejä ja lennätti raketteja. Aseet on suurelta osaltaan peräisin Venäjältä, joka siksi ei lähtenyt mukaan asevientikieltoon. Al Assad luottaa Iranin tukeen ja uskaltaa vastustaa entisiä läheisiä tukijoitaan. Kova jätkä joka joutuu taipumaan kuitenkin, mutta samalla niska taittuu kokonaan. Mitähän arabimaat seuraavaksi keksivät. Rahaliikenne on poikki, samoin lennot ja tavarantoimitukset öljykentille. Ei voi kauaa pelata systeemit Syyriassa.

Telkkarissa esiintyi fiksuja puhunut israelilainen, jonka nimeä en saanut talteen. Kun nettiyhteyskin on poikki en voinut tarkistaa mistään. Hänen mukaansa israelilaiset noin yleisellä tasolla ovat valmiita kahden valtion ratkaisuun eli tehtäköön alueelle Palestiinan ja Israelin valtiot. Hän käytti vertausta, että ”potilas ei pidä ajatuksesta että joutuu leikkaukseen, mutta lääkärit ovat jo valmiina”. Hän ennusti että tulevaisuudessa on kaksi suurlähetystöä lähekkäin Jerusalemissa hoitamassa näiden maiden keskinäisiä asioita. Vielä korosti neuvottelujen tärkeyttä ja taas tuli sananlasku: Arabit sanovat että ”yhdellä kädellä ei voi taputtaa”. Hamasia ei voi voittaa voimalla, koska se on idea. Idean voi voittaa vain parempi idea!

* * * * *

Sain lainaksi Heinin nettitikun ja pääsin lataamaan tämän tekstin. Oma yhteys tökkkii sen jälkeen kun ukko ja poika jotakin linjoilla värkkäsivät. Valitin jo Samirille ja hän lupasi välittää tiedon. Ehkä jo huomemnna pelaa?