Kuivuudet ja tulvat, myös politiikassa

 

Ilmastouutiset kertoo, että tämä talvikausi oli kaikkien aikojen kuumin Australiassa. Kaikki lämpöennätykset pakkuivat rikki ja suuret tulipalot olivat siitä seurauksena. Australialaiset tutkijat toteavat että ilmiö on ihmistoiminan vaikutusta.

Sama ilmiö on tuttu monesta maasta, kuten Espanjasta. Huolimaton tulenkäsittely ja salamat ovat syttymissyitä. AJ kertoi kovasta ja pitkäaikaisesta kuivuudesta Californiassa, jossa jo on katotunnelmat ja viljelijät pulassa. Länsirannikolla sateet ovat jääneet tulematta ja vesipula suuri.

 

Päinvastaisia pulmia on menossa Brittein saarilla, jossa tulvat ovat kovat ja myrskyt kovia. Sateisin vuosi 250 vuoteen. Tulvia on esiintynyt myös rajujen sateiden seurauksena eteläisellä Amerikassa, jossa on ollut kuravyöryjä ja useita hukkuneita. Sehän näissä sääilmiöissä on surkuhupaisaa, että yhä enemmän mennään äärimmäisillä ilmiöillä, aina jotakin liikaa, märkää tai kuivaa.

 

Kun katselee joka päivä maapallon säätietoja, on helppo todeta että jossakin päin on aina kehittymässä myrskyjä. Se kaikkien aikojen hirmumyrskyhän tappoi tuhansia Filippiineillä muutamia viikkoja sitten.

 

Jostakin katselin Suomen tilastoja ja kehityskäyriä. Näyttää väistämättä siltä, että talvet tulevat olemaan useita asteita lämpimämpiä kuin takavuosina, sateet lisääntyvät ja vettä saadaan etelässä kaikissa muodoissaan. Kurjintahan se on räntänä ja rakeina. Lämpö sitten lisää kasvukausia useilla päivillä, jopa viikoilla. Se tietää ymmärtääkseni hyvää metsille ja ehkä myös viljelylle, mutta kääntöpuolena on tuhohyönteisten ja kasvitautien kiusa. Ne kun siirtyvät pohjoiseen ja sieltä etelästä saadaan sitten coloradonkuoriaisia ja muuta riesaa.

 

* * *

Janykovitshia sitten vaivaa toisenlainen tulva. Toisenlaista politiikkaa vaativat ihmiset tulvivat Kievin kaduille. Kärhämäähän on jatkunut jo monta viikkoa ja nyt oli liikkeellä 70 000 mielenosoittajaa. Jany lähti karkuun ja meni moikkaamaan toista diktaattoria, Putinin Vladia Sotshiin. Putin ei luvannut uutta velkaa ennen kuin osa vanhoista on maksettu. Siinä sitä tuli lunta tupaan eikä Jany siitä vaatimuksesta selviä. Tässäkään kumouksessa ei lupaa hyvää se, että oppositio on hajanainen eikä ole esittänyt juuri muuta ohjelmaa, kuin että pressaa pitää vaihtaa. Haluavat yhteistyötä EU:n kanssa eli kansa toivoo pääsyä EU:n lihapatojen ääreen. Putinin borssi ei enää maita? Niin aina!

 

Ukrainan kuivuus on sitten valtion kassassa, ei ole fyrkkaa ostaa kaasua ja

kansa kärsii.

 

* * *

Luxorissa kansa kärsii sähköpulasta. Monena päivänä on ollut lyhyitä katkoja, juuri tätä naputtaessa taas yksi. Kesä tulee olemaan vaikeampaa aikaa, kun silloin sähköä tarvitaan viilennykseen. Abdy selitti, että tämän talon suuren stabilisaattorit ovat samalla varavoimaa kesää varten.

 

Jenkit ovat aloittaneet taas kaivaukset ja tutkimiset Malqatassa. Pitävät pirteää päiväkirjaa näiltä nurkilta. Tuttuja naamoja kuvissa.

http://imalqata.wordpress.com/2014/02/07/study-day/