Pikkukansat puristuksessa

 

Meillä on oma alkuperäiskansamme lappalaiset, jotka asuvat edelleen neljän maan alueella. Kiinnostavasti sama tilanne on kurdeilla, mutta yhtäläisyyksiä muutoin lappalaisiin on vähän.

Lappalaiset ovat olleet melko aktiivisia näissä kansainvälisissä kuvioissa ja olleet yhteydessä intiaaneihin, maoreihin jne. kehittäen alkuperäiskansojen yhteistyötä.

 

Lappalaisia on menneinä aikoina kohdeltu tylysti ja vielä 1900-luvulla tosi törkeästi. Kun lapset pakotettiin puhumaan kouluissa vain suomea ja jopa kiellettiin oman kielen käyttö, on meininki ollut härskiä ja typerää. Nyt sitten vihdoin on alettu arvostaa heimoa tai kansaa, miten vain. Lappalaisilla on sekin harmi että puhuvat jo montaa kieltä joita eivät keskenään ymmärrä. On osoitus siitä, miten nopeasti kielien erot syntyvät. Miten kauan on ollut erossa viron- ja suomenpuhujat, mutta jo on paljon sanoja joita ei jummarra. Itse asiassa on enää vähän samoja merkityksiä. Ja niistähän löytyy hupia aina Virossa käydessä.

 

Kurdit puolestaan ovat asuneet oikeassa kansojen, kielten ja uskontojen sulatusuunissa ja asuvat nykyisin neljän valtion alueella, mutta ovat sitkeästi säilyttäneet omat tapansa, kielensä ja uskontonsa. Tosin osa on myös muslimeja, osa ikivanhaa kristillisyyden muotoa jesidejä. Ilmankos tutkijat ovat selvittäneet, että kurdit ovat kansana geneettisesti hyvin lähellä juutalaisia.

Kirjoitin jo viikkoja sitten, että nyt on alkanut taas ”pyhä sota” lännen ja muslimien välillä. Se ratkesi todeksi silloin kun jenkit lähtivät pommikoneillaan Isiksen kimppuun. Itse asiassa jihadistit olivat siihen pyrkineetkin. Lentokoneet vain ovat osoittautuneet tehottomiksi ja nyt jenkit panevat helikopterit asialle. Hyrisijöitä ja nelokoptereita on jo kauan käytetty.

 

Hesari valotti hyvin Turkin tilannetta, joka on monella tavalla erikoisen kinkkinen nyt, kun Syyriassa Isis on valtaamassa kaupunkia ihan Turkin rajalla. Eivät haluaisi sotkeentua siihen, koska näin auttaisivat kurdeja, joita vastaan ovat sotineet vuosikymmeniä. Parlamentti kuitenkin antoi luvan lähettää sotilaita Syyriaan tai ainakin ampua sinne tykeillä ja raketeilla.

 

Kirjoitin myös että Irakin tilanne voi kehittyä siihen, että Irakin kurdit saavat itsenäisyyden kun maa on hajoamistilassa. Jos uusi valtio syntyisi, se kasvattaisi painetta liittää siihen kurdialueita naapurimaista Turkista, Syyriasta ja Iranista. Siinä olisi taas uusi kytevä pesäke levottomaan Levanttiin. Suomessa asuu noin 8000 kurdia nykyisin. Kuinkahan moni muuttaisi Kurdistaniin?

 

Kurdistan tuntuu täältä kaukaa katsoen ja median varassa melko fiksulta alueelta ja uskon, että sinne syntyisi toimiva valtio.

Meillähän on yksi ainoa kunta, jossa on vahva lappalaisten osuus. Utsjoki (1200 asukasta) on lappalaisin Lapin kunnista ja sitä sitten voisi kaukaa katsoen verrata Kurdistaniin. Hallinnossa Utsjoki varmaan pärjäisi vertailussa mutta taloudessa häviäisi selvästi, kun siellä etelässä niillä on öljyä. Poliisien, aseiden yms määrässä kurdit voittavat mennen tullen. Vain puhdasta ilmaa, avaruutta, hiljaisuutta, revontulia, marjoja ja hyttysiä olisi tarjolla pohjoisessa enemmän. Kameleita kai voisi hyvin verrata poroihin ja siinä Utsjoki voittaisi varmaan 100:2. Väkeä verratessa Utsjoki häviää suhteessa 4000:1 ja maa-alalla suhde on 40:5 ja siis Kurdistan painii ylemmässä sarjassa jopa koko Lapin luvuissa monessa asiassa kun väkeä on lähes Suomen verran. Mutta molemmat kansat ovat olleet sorrettuja jo vuosisatoja.