Nippeleitä

Netistä löytyy hakematta kaikenlaista kiinnostavaa. Nyt sattui silmiin juttu keksinnöstä, jossa suihkun vesi kierrätetään heti käyttöön uudelleen ja se pikaisesti puhdistetaan siinä välissä. Säästyy kamalasti vettä ja sen vaatimaa lämmitysenergiaa. Keksinnössä sovelletaan avaruusalusten tekniikkaa.

 

Paperisen postin määrä vähenee jyrkästi. Suomessa postitettiin 10 vuotta sitten 22 kirjettä ja korttia per nenä, nyt enää 14. Nuoriso viestii kai kaiken jo sähköisesti. Se tietää porukan vähennystä postissa ja vähemmän autokuljetuksia. Onhan se kuulostanut kaamealta jo nyt että pikku kunnassakin posti käy kääntymässä Hesassa lajittelussa ja kuskataan taas takaisin jakeluun. Kyllä siinä yhden kortin takia poltetaan bensaa karmeasti.

 

Jokin tutkimus selvitti maailman maat järjestykseen suhteessa naisten asemaan ja siinä vertailussa Egypti sijoittui sijalle 3 häntäpäästä lukien. Siis siellä naisia kohdellaan näillä mittareilla kurjemmin. Mittareita ei uutinen selostanut, mutta siinä oli mukana kaikki arabimaatkin ja yllättäen Jemen pärjäsi vertaislussa hyvin. Epäilyttävä tutkimus?

 

Virallisesti on päättynyt poikkeustila Egyptissä. Käytännössä se kai jatkuu edelleen, sillä armeija ja moniväkinen poliisi pitää kansaa lujasti otteessaan. Ei kannata pullikoida.

 

Nyt on löydetty Saudeissa kamelista mars-pöpö. Se on saman luokan vaara kuin muutaman vuoden takainen sars, joka tappaa laajasti. Saudeissa on jo kuollut kymmeniä ja taudin leviämistä pelätään. Virus on ilmeisesti siirtynyt kamelista ihmiseen ja siksi se on vaarallinen, sillä näin sen siirtyminen ihmisten kesken on pelottavaa. Pöpö on tehokas tappaja.

 

Start-up pikkufirmoille on järjestetty demomessut Hesan Kaapelitehtaalla ja siellä on esillä 1200 uutta firmaa hakemassa siemenrahoitusta alkuvaiheeseen. Paikalla oli radiojutun mukaan kansainvälisiä pomoja etsimässä uusia ideoita, kuten Nokian hallituksen puhis Siilasmaa.

 

Silmän lasiainen kuulemma irtoaa usein ja melkein kaikilla. Hoitamaton irtoama johtaa silmän sokeutumiseen. Lasiainen voidaan hitsata takaisin kiinni laserilla. Oireena on kuulemma erilaisia nököä haittaavia kuvioita. Itse näin eilen aivastaessani kummallisia ”salamoita” monissa reunoissa silmiä, mutta en osannut yhdistää. Niin kuulemma sattuu kaikille ja se johtaa sumeutumiin näössä. Lankomiehellä oli aika paha vaurio ja se rajoitti autoilua ja muuta elämää viikkokaupalla.

 

Sen verran olen muksuille päiväkodissa tullut tutuksi, että tänään yksi 4v poika tunki syliini kun pelasimme kimbleä toisten kanssa. Läheisyys on tärkeä tarve. En tarkistanut oliko poika ehkä eroperheestä.

 

Olin kuuntelemassa ja ryhmätyössäkin aiheesta jätteen mädättäminen. Lopputulemana on kaasua jota voidaan käyttää kuin maakaasua ja sitten mädätysjäännös, joka on lietettä. Sitä voidaan käyttää kuivattuna ainakin maanaparannusaianeena puistorakenteissa, mutta uutta käyttöä yritettiin keksiä. Itse ehdotin viherkattojen pohjatöissä tarvittavia elementtejä sekä vientituotteeksi arabimaihin. Kimmoke tuli siitä, että luin hiljattain että suomalaiset ovat toimittaneet hiiltä Jordaniaan, joka hiekkaan sekoitettuna kelpaa viljelyyn. Muistin myös Sekemin aikanaan taikoneen erämaasta itselleen viljelysmaata kompostin avulla. Tämä liete olisi samantapaista, mutta siinä on lääke- ja raskasmetallin jäänteitä, koska sen lähteenä on myös viemäriliete. Siksi se ei kelpaa juureksien viljelyyn, mutta käy viljalle.