luxor 83.2009 Joki, ihmiset, roskat

Lautat, joita on 4 yhteensä, yksi on vain yöliikenteessä, on rakennettu matkimaan vanhaa Faaraoiden aikuista alusta. Ne on maalattu keltaiseksi ja koristettu ruskealla, jotta näyttäisi ruokolaivalta. Laivojen nokka ja perä on taivutettu ylös kuin ruokolaivassa. Niitä on kuvattu hautakoristeissa ja sellaisen rakensi norjalainen tutkimusmatkaaja Thor Heyerdahl, nimeltä Ra II, muistaakseni. Saa oikaista, jos ukolla muisti pettää.

Matka yli Niilin maksaa paikallisilta 25 piasteria ja turistilta 4x sen eli punnan. Ei ole paljon, mutta köyhälle ja työttömälle sekin voi tuntua taskunpohjalla. Jostain kumman syystä lautta vaihtaa laituria kummallakin puolella, siis on erikseen tulo- ja lähtölaituri, eroa noin 50 m. Käsittämätöntä veivaamista.

Matka länsirannalla taittui mikrobussilla, joka ei ollutkaan bussi vaan lava-pakettiauto, jossa penkit sivutain ja peltikuomu. Samaa kalustoa kuin poliiseilla ja sotilailla. Niissäkin maksut samaan tapaan.

Rannassa on aina parkissa laivoja. Nyt oli kahden laivankeulan väliin ajautunut valtavasti roskaa, lähinnä muovipulloja. Niitä on joka paikassa, kadulla, puistoissa, vesissä, golfkentällä, talojen nurkissa, roskisten ympärillä. Kuulemma täällä on muovipullojen keräys järjestetty, mutta on ihan tehoton, koska maksu ja pantti on liian pieni. Hein kertoi että Hollannissa kiertää vain lasi ja metalli ja ihasteli, kun kerroin että meillä kerätään 7-9 kierrätysjaetta, vähän laskutavasta riippuen. Hän oli todennut myös Itävallassa ja Sveitsissä kierrätyksen toimivan.

Länsirannan vuorenrinnettä nousee tie tai paremminkin portaikko, jota pitkin kuljetaan ylös, ehkä 700-900 metrin korkeuteen. Siellä on pari kivitaloa, joista iltaisin loistaa valo vastarannalle asti. Ne ovat poliisien tukikohtia ja ne taas vartioivat "Kuninkaiden Laakson" rauhaa. Voivat olla tosi vanhoja rakenteita.

West bankilla näkyi muutamia eurooppalaisia kaduilla, ilmeisesti pitkämatkalaisia, ei tavallisia turisteja. Näitä taas oli muutama bussilastillinen pysähtynyt ihailemaan "Memnonin kolosseja". Siinä takana on muitakin patsaita ja raunioalue. Ne jättipatsaat on joskus soineet ilmavirran vaikutuksesta aamuisin, kun on saatunut sopivat virtaukset patsaan läpi. Jossakin vaiheessa historian hämärissä niitä on pahoin runneltu, mutta nyt ei tiedetä, milloin ja miksi.

Niilissä lojuu Winter Palacen luona ilmeisen käyttämättömänä vanha, puinen jokilaiva, jossa on filmattu Agatha Cristien kirjan pohjalta "Kuolema Niilillä"vai miten se nimi nyt olikaan.

Täällä on nyt ainakin miesten kengissä vahva muoti, että on todella pitkät kärjet, mutta ei terävät vaan kärki on 4-5 cm leveä. En ole kotona juuri katsellut kenkäkauppoja, mutta arvelen ettei olisi samaa muotia?