luxor 104.2010 kalaravintola

Omar-kauppaa vastapäätä on hyvän oloinen kalaravintola, jonka sisäänkäynnissä on jäihin upotettuna koko valikoima mistä valita. Keittiö on alatasolla ja sinne tehdään tilaus ja maksetaan poislähtiessä. Selkeä systeemi ja sitten asiakas ohjataan yläkertaa, josta on näkymä joko kaikenaikaa pauhaavan telkkarin suuntaan tai Medina-kadulle.

Kun kalaravintolassa tilaaminen on aina onnenkauppaa, pyysin opas-Halaa mukaan, myös kiitokseksi siitä muslimikoti-ateriasta. Eikä yksin ole kiva syödä, kun menee kunnon paikkaan. Hän sai ruokatauon verran vapaata parturista, jossa toimii apulaisena, hieroo ja hoitaa käsiä ja jalkoja. Tässä maassa pitää haalia kaikki mahdolliset työt ja ammatit, että pärjää.

Kala-ateria oli maukas ja hyvän näköinen, osaavat asiansa. Maksoikin, kahden annos 150 LE, mutta siinä oli alkuun merenelävä-keitto, jossa mm . parasta mustekalaa, mitä missään ikinä. Syödessä hetken luulin, että palat olisivat munanvalkuaista, maistuikin yhtä miedolta, mutta sitten totesin että on pakko olla mustekalaa. Keitossa oli pari isoa katkaa ja pitkäkoipisen ravun puolikas, jossa kovin vähän syötävää. Niinhän se lie ravuissa aina.

Pääruokana oli kaksi lajia, mulle kannettiin halkaistu, uunissa paistettu otus, jonka nimi jäi hämäräksi. Täytti ison lautasen sille avattuna, lisukkeena vihreitä ym vihannesta. Sitruuna pelasti maun, muuten olisi ollut liian hento. Toinen annos oli paneroitua, valkosta kalaa ja kuorrutuksen ansiosta enemmän mun makuuni. Vielä tuotiin pöytään isoja katkoja, toiskymmentä senttiä pitkiä, kuorrutettuna. Niiden höysteeksi sitten kaksi tahna-lautasta, joiden nimike kuitenkin oli salaatti. Mutta oli tavallista vihersalaatiakin, kovin pieneksi silputtuna. Littanaleipää ja vettä kyytipoikana, kun oltiin tavallisessa, vaikkakin tasokkaassa ravintolassa.

Viinejä on vain hotellien yhteydessä ja joissakin harvoissa, turistien suosimissa paikoissa. Oppaasta ei ollut hyötyä jatkoa ajatellen, sillä kahden kielen kautta hatarasti käännettynä - tuntemattomia lajeja - ei onnistu.

Halan kauttaan tutustuin fiksuun kaveriin, jolla on myös monta rautaa tulessa. Käyntikortissa lukee ammattina "english tour guide & egyptologist" ja nimi Khaled Abbas. Kaveri kävi kämpillä katsomassa mun kuvamurheita ja tekikin muutaman tärkeä siirtojutun. Sitten totesi, että hän mieluummin käyttäisi tuttua ohjelmaa, jonka voi lähettää mulle meilinä tai levykkeellä. Sovin kuitenkin, että menen hänen shoppiinsa, joka on Metropolitan kahvilan vieressä rannassa. Hän on koulutukseltaan atk-insinööri ja siksi puhuu hyvää, selkeää englantia. Siis pitää vielä nettipaikkaa muun ohessa, monipuolinen heppu. Puh. +2010 955 1401.

Kun tarjosin rahaa avustaan, hän taisi jopa hiukan pahoittaa mielensä, ja sanoi että egyptiläinen ei ota ystävältä rahaa palveluksista. Se meidän ystävyys oli noin tunnin vanhaa, mutta silti. Tästä ystävästä täytyy pitää huolta ja käydä moikkailemassa. Sillä mun murheet läppäri-nettirintamalla taatusti jatkuvat seuraavallakin reissulla. Olen todella yllättynyt, miten fiksuja nämä kaverit ovat koneen kanssa, kun suomen kieli ei edes hidasta palkin valintaa, kaikki menee kuin olisi asiat arabiaksi.

Kalaravintolan nimi on AROS AL BHR ja sijatsee Medinalla ihan Omarin kohdalla. Samasta kulmasta alkoi katu, joka johtaa Obelisk House vuokrataloon sen kujan päässä.

Eilen tökki taksi taas, se ei tullut sovitusti kentälle. Jouduttiin soittamaan taxi kaupungista hakemaan ja se maksoi sen satasen, siis pelkkä paluu. Moikkailimme Arton kanssa näkemisiin, kun lähtevät maasta huomenna. Leila oli retkellä jossakin eikä pelannut. Loppuysille otin auton ja Artokin otti kyytiapua kun klubilta silmä vältti kauempana. Klubin caddie-apupojat olivatkin kierroksella meidän perässä, joten pikku valvontaakin sitä kautta aina on. Vaikka eiväthän ne tiedä mitä mä oon ostanut ja maksanut. Täällä kun auto hinnoitellaan nuppiluvun mukaan.

Tämä uusin taksi puhui hyvää kieltä ja osasi jopa rauhoittaa ajoaan, kun totesin, ettei ole kiire ja mua pelottaa. Tarjoutui tietysti hoitamaan kuljetuksia, mutta sanoin että mulla on contract. Kunnioittavat niitä täällä. Mutta hänpä tarjoutui jo syksyksi, kun kerroin että sitten taas tarvitaan 30 kyytiä. "Poika" antoi alustavan tarjouksen, sen 90 LE/ pvä, joka kai jotenkin kannattaa, kun menee suoraan taksille ilman välikäsiä. Turvaahan se ainakin jotakin hommaa kalustolle, kun turismi näin kovasti on pudonnut. Kortissa on YASER ABD AL NABI SAYED, NRO +2012 475 2426 - 095 2430 152, pitää parkkia ISIS hotellia vastapäätä, joka sopii kuvioihin oikein hyvin.