Nippeleitä

Näille apumiehille on jotenkin vaikeata lukea piirroksia. Nyt sain selittää kuvaa perusteellisesti ja silti meinasi mennä pieleen. Sama juttu kuin karttojen kanssa? Koulujen tavassa käsitellä tai siis olla opettamatta karttojen lukua on syynsä? Abdylle kuvan luku ja mitat on rutiinia, mistä siis ero johtuu?

Kun menin lautalle, näin takaapäin yhden länsimaisen pellavapään istuvan ja menin viereen penkille. Ajatus oli jututtaa nuorta, takaapäin Jukolan Jussin näköistä pörrötukkaa, jos vaikka olisi Suomesta. Yllätys oli sitten melkoinen, kun kaveri olikin japsi. Värjännyt vaan tukkansa ihan vaaleaksi, mutta hiusten karkea laatu tarkemmin katsottuna kavalsi, ettei ollut mikään suomalainen pellavapää. Poika ei japsitapaan puhunut kovinkaa hyvin tätä turistienkkua, mutta jotakin selvisi. Oli huomenissa lähdössä Assuaniin ja edelleen Abu Simbeliin. Annoin parhaan neuvoni joka on että mene Assunissa ensiksi Nubian Museoon ja vasta sitten muualle, sillä museossa saa selostuksen kuvien kera sekä padosta, Nasserjärvestä, Philaen ja Abu Simbelin temppelien pelastamisesta. Muutoinkin museo on hyvä ja korkeatasoinen, onhan Unesco ollut asialla!

Kävin sitten asioilla ja sain viikon kala-annoksen eteeni Alibabassa. Siellä oli rauhallisempaa istua kuin viereisessä Simbadissa, jonka isäntä koko ajan häiritsee kyselemällä ja yrittämällä myydä kamojaan katukioskin puolella. Olenkin havainnut että pitkäaikaisturistit suosivat sitä. Kissat on kuisana molemmissa, isäntä vaan toisessa.

Hamdy kävi pihalla ja pyysin sisään, sillä olin juuri siellä kaljalla istuessani saanut kasaan uuden pohjaehdotuksen. Hän hyväksyi perusjatuksen ja oli tyytyväinen että olin saanut mahtumaan taloon pienen hotellin. Onhan siinä eroa kun aloitettiin kahdesta pirun isosta huoneistosta, joita olisi vaikea vuokrata. Kun puhuttiin portaista hän kummasteli että haluan matalat askelmat. Sanoin että asiakkaasi ovat vanhoja ihmisiä. Siihen hän heitti että hän odottaisi kyllä mieluusti myös nuoria naisia. Siihen pääsin lohkaisemaan että sitä varten on 2 pikkuhuonetta B&B repputuristeille ja he ovat nuoria. Kyllä osataan heittää myös huulta! Sovittiin että menen katsomaan paikkaa ja kiipeän olemassaolevan talon katolle katsomaan maisemia ja näkymiä.

Pihatyö on hiukan edistynyt ja käytävien paikat on mitattu. Farag laittelee ”kivvii miun polkuloihe reunaan” mitä ei Rokka suostunut tekemään. Onkin hiukan eri tilanne meillä käsillä. Kaikki työ kelpaa. Sen jo huomasin että koko ajan pitää vahtia, muuten tulee sutta eli joutuu purkamaan jo tehtyä. Yksi pätkä polunreunaa jo siirrettiin ja kaarien tekeminen on vaikeaa.

Abdy kertoi että hän on istutellut kasveja veljensä Hassanin talon pihalle. Vieressä asuu eurooppalainen nainen nuoren arabimiehensä ja kymmenen koiran kanssa. Abdy oli keskustellut naisen kansssa että voisiko tämä pitää koiranssa pois istutuksilta, kun ne olivat jo useaan kertaan niitä sotkeneet. Taimet oli myllätty. Rouva oli sekopäisesti selittänyt etteivät koirat ole hänen! Mutta hän niitä ruokkii ja pitää pihallaan, onpa käyttänyt kalliilla rahalla jopa eläinlääkärissä nartut steriloitavana. Abdy oli esittänyt että rakenna jokin aita, sillä se selvästi on tämän tädin asia. Hommasta ei oikein saatu tolkkua ja nyt hän pyysi Annukalta apua, koska arveli että nainen-naiselle voisi toimia, varsinkin kun hän arveli että olisi pohjoismainen emäntä kyseessä.

Kirjoittelen tekstejä ja pistäydyn välillä katsomassa pihahommaa. Ei ole niin kyyläämistä kun välillä istuu koneellakin. Hauskasti hän sanoo ”salad” kun on puhe kahden koon pikkukivistä, joita tulee käytäville. Siinä on näes sotkettu kahta kokoa, jotta sen päällä voi yleensä astella. Yhdenkoon pyöreiden kivien päällä on inhottavaa kävellä kun ne pyörähtävät aina jalan alla. Kulku on epävarmaa. 8m mitasta on ollut iloa sillä puutarhahommassa se juuri rittää tarkistamaan asioita. Toin mukana myös piikin eli purasimen ja sitäkin on tarvittu monasti. En tiedä tunnetaanko piikkiä täällä, mutta Abdylle se oli kai uusi kalu ja mittaa ovat himoinneet jo monet. Siis vatupaseja on saatavissa vaikka monet eivät hoksaa tai osaa käyttää, vaan luottavat silmään joka on kyllä usein ihan väärässä päässä ukkoa.

Toivottavasti esimerkit kannustavat, sillä Abdy kehui juuri keittiön led-valoja. On jo aikaisemmin kehunut yläkaappia, joita täällä ei juuri näe edes ravintolan keittiössä. Uhkasi kopioida kh:n teetetyn peikaapin jota ei täällä kaupassa ollut.

Sain meilin Afrikan kaverilta Sierra Leonesta. Kiitteli tuesta ja antoi kotisivunsa osoitteen.
http://myownchildreninternationalsierraleone.webs.com

Antakaa lahjoitus jos jotain liikenee rikkaan pohjoisen taskuista.

Juttelin Abdyn kanssa piirroksista ja kartoista ja hän myönsi että kartat ovat vaikeita. Hän on työssään oppinut mittakaavoja lukemaan eli sentti kuvassa on metri luonnossa, mutta isot kartat ovat hankalampia hänellekin. Mitenkähän Nokian ylivoimainen karttaosaaminen puree näissä maissa? Jos kulttuuriin ei kerta kaikkiaan kuulu ymmärtää karttoja ei niitä osata lukea kännykästäkään. Toivon mukaan muissa maissa, vaikkapa Aasiassa, on toinen tilanne?

Päiville, Velille ja muille rakentajille totean attä jatkuvien sähkökatkojen varalta kannattaa ostaa jostakin patterilla/akulla palavia pikku ledlamppuja tärkeisiin paikkoihin. Mulla oli mukana 3 joista yksi löysi paikkansa WC:stä ja toisille vielä on paikka haussa, kun niitä ei tarvittukaan keittiön yläkaapin pohjaan. Tämä täällä myynnissä oleva iso accu-ledlamppu on mainio ja suosittelen kaikille. Kierretään normaaliin lampunkantaan, palaa kuin mikä tahansa lamppu mutta varaa samalla accuaan ja valaisee sitten niiden katkojen yli. Jälleen loistava kiinalaiskeksintö? Ainakin tuotettu siellä.

Sattui silmään konkurssihallinnon mainos Belgiasta, jossa kaupiteltiin kokonaista aurinkopanelien tuotantolaitosta. Ovat ajatelleet että maassa jossa työ on halpaa ja aurinkoa piisaa, voisi löytyä yrittäjä alalle. Ei mene hyvin sillä alalla kun kiinalaiset painaa hinnat alas. Mitä sitten kun muita tuottajia ei ole? Siemens vetäytyi alalta pois ja jenkeissä on ollut useita konkursseja.

On hauska naputella ja vilkuilla välillä ulos pihalle hommien edistymistä, kun lämpötila on +22. Kohta tarvitaan yöksi huopa jotta tarkenee aamupuolella. Nyt vielä olen pärjännyt lakanalla jota vahvistaa pyyhe.

Ennen lähtöään pihamies kasteli koko pihan ruiskulla. Lupasi tulla huomenna levittämään kivikerroksen käytäville. Kun hän oli lähtenyt panin portin lukkoon ja korjasin pudonneen piirroksen pöydälle. Ja sitten pamahti huoli, missä on rullamitta. Pimeältä ja kostealta pihalta sen sitten löysin, savisena ja kosteana. Oli onni että hoksasin, sillä rullamitta ei siedä yhtään kosteutta vaan jumittuu heti jos vettä pääsee sisään. Savet pois päältä ja koko 8m pyyhintään. Ei ollut paljon kosteuta sisällä mutta toivottavasti rullausjousi ei kastunut. Kaikki lapsenlapset ovat vuorollaan tuhonneet 2m rullamittoja, mutta tämä oli eri juttu. Taas tuli esiin jännä ero tavoissa ja osaamisessa. Ovat täällä kovin näppäriä, osaavia ja hoksaavaisia keksimään ratkaisuja työrutiinissa, mutta sitten tällainen asia ei ole tuttu.