pe 6.1.2011 ajanlaskua

Vedin aamulla päälleni Vihti 500 V - teepaidan ja heti tuli mieleen verrata käsityksiä historiasta ja ajan kulusta. Suomessa kun pääkaupunki on nuorempi kuin moni vanha pitäjä. Vanhimmat kirkot meillä ovat 1400 luvulta j.a.a. Täällä ei tiedetä mitään tarkkaa vuosilukua kaupungeille, kun niitä ei ole perustettu, vaan ne ovat syntyneet, kun ihmisiä on kertynyt samalle hyvälle paikalle, esim karavaaniteiden risteyksiin tai hyvän kala-apajan äärelle. Meillä kun asutaan niin nuoressa kulttuurissa, että joku iso pomo, useimmin Ruotsin kunkku, on päättänyt että tuonne tarvitaan kaupunki. Sinne sitten komennettiin sotaväkeä, joka rakensi varustuksen ja sinne alkoi turvasyistä kertyä väkeä. Tosin onhan meillä komennettu asukkaita vanhemmista kaupungeista uusiin.

Niin kävi täälläkin ainakin silloin, kun Ekhnaton perusti Amarnan uudeksi pääkaupungiksi ja komensi hovin mukaansa. Melko tarkkaan tiedetään vuosikin, ainakin Waltarin Sinuhen mukaan ja onhan täällä kirjattu hallitsijoiden valtakaudet tarkkaan. Muistaakseni eli se eka pappi, joka rupesi kirjaamaan faaraoita, joskus 1400 v e.a.a. Aikaisemmin oli tapana monissa kansoissa muistaa ja tietää suvun päämiesten ja kuninkaiden nimet kymmenien sukupolvien taakse. Tai ainakin omat esi-isät. Ja se kaikki oli muistitietoa, kun ei osattu kirjoittaa. Nyt on faaraoista melko tarkat luettelot ja tiedot dynastioiden valtakausista, kirjoissa ja nyt sitten netissäkin.

Enää ei kenenkään kannata muistin varassa pitää historiaa, kun kaikki osaavat lukea ja kirjoittaa, täälläkin. On vaan ajat muuttuneet ja kirjausmenetelmät. Mutta ne faaraoiden ensimmäisten dynastioiden tiedot ovat kovin epävarmoja, sillä nimistä käyvät egyptologit kiistaa ja kun faaraot vaihtoivat aina/usein kruunauksen yhteydessä nimeä eli ottivat komean hallitsijanimen, niin sotkua syntyi.

Aika merkillistä on sekin, että jokin kulttuuri, kuten faaraoiden ja Etelä-Amerikan monet vanhat kansat, kielet ja kulttuuri häviävät. Kiehtovaa on, että nämä ikivanhat kulttuurit osasivat laskea kalentereita eli seurasivat tähtitaivaan liikkeitä. Samat porukat sitten rakensivat pyramideja ja kaiversivat kuvakirjoitusta. Vasta ihan viime aikoina ( noin sadan vuoden sisällä ) on sitten nämä vanhat kirjoitukset auenneet tutkijoille. Netistä löytää tähänkin vuosiluvut, mulle riittää tieto siitä, että Napoleonin upseerit löysivät ja onneksi ottivat talteen Rosettan kiven ja sen kanssa joutuivat pojat pähkäilemään vuosikymmeniä. Muistaakseni joku venäläinen ratkoi Mayojen tekstit vasta joku vuosikymmen sitten. No nyt ne kiistelevät siitä, onko Mayojen ennustus maailmanlopusta totta vai onko siinä laskuvirhe. Ensi vuonnahan se sitten tiedetään, kun maailmankausi vaihtuu.

Näiden suurten tekojen, keksintöjen ja perinteen äärellä sitä kyllä hiljenee kunnioituksesta. Tämä saakelin ihmiskunta vaan on nyt valmis tuhoamaan kaiken, vanhan ja uuden, lisääntymällä ja tukahduttamalla luonnon omaan saastaansa. Uskomatonta, miten viisaat vanhat kulttuurit, alkuperäiskansat osasivat varjella elinehtojaan, luontoa. Nyt ollaan niin pitkällä luonnon tuhoamisessa, että käänne parempaan edellyttäisi jotakin isoa mullistusta, tautia joka poistaisi 90% populaatioista. Vain se voisi pallomme enää pelastaa, pelkään pahoin.

Olen myös täällä pohtinut seikkaa, että aina on ollut kuninkaita ja hallitsijoita. Ei niin pientä joukkoa missään, ettei sille johtajaa löydetä. Jos ei valita niin joku ottaa tittelin voimalla. Historia sitten vielä kirjaa nämä johtajat, muut unohtuvat. Paitsi nykyisin, kun blogit jäävät bittipilveen ja nämäkin viisaat ajatukset voi joku joskus googlata muutamalla klikkauksella. Eläköööön.