TV1 Prismassa nähtiin dokkari ”sydämen sopukoissa”, jonka katsoin juuri Areenasta. Alkuosassa filkkaa oli jakso Egyptistä, jossa katseltiin ikivanhaa papyrusta, jossa kuvattiin sydämen punnitusta. Siinä oikealla on vaa'assa totuus jota kuvaa sulka ja vasemmassa kupissa on kuolleen sydän jota punnitaan. Vieressä odottaa ahnas peto, joka syö hylätyt sydämet. Katselimme kuvaa viime talvena haudanrakentajien kylän temppelin seinässä Sarin kanssa. Kuvaa ei olisi löytynyt ilman Annukan opastusta, jonka sain kännyllä, kiitos siitä.

 

Dokkari jatkui ja kertoi siitä että Da Vinci oli tutkinut myös ihmisruumista perusteellisesti ja piirtänyt kuvia myös sydämestä. Varsinainen nero, ehkä historian suurin älykkö, joka suunnitteli jo muinoin helikopterin, konekiväärin ja muita sotavehkeitä, mutta vanhetessaan suuntasi mielenkiintonsa ihmiseen ja piirsi kauniit ja tunnetut kuvat. Kaikki ovat usein nähneet ympyrän jonka sisällä on mies raajat levällään ja siinä on ihmisen luontosuhteet ja mittakaava. Se kuva on Leonardo Da Vincin.

 

Dokkari näytti myös kauniisti miten veri virtaa sydämmessä ja kropassa sekä miten sydän on ensimmäinen elin kaikissa eläinten alkioissa, munassa. Alkupäässä sydänkirurgi todisti, miten sydän on pelkkä lihaskimppu, pumppu, mutta se todistus asiasta jäi varjoon.

 

Silmästä sydämeen kulkee tie, jota äly ei vartioi. Yksi dokkarin väliteksteistä, joilla aina välillä vedettiin yhteen kunkin aikakauden ajatuksia sydämestä ja sen merkityksestä.

 

Tutkijat ovat selvittäneet, että myös sydämessä on neuroneita, samaa kamaa mitä on aivoissa ja ne myös ohjaavat sydämen toimintoja, kun aikaisemmin oletettiin että aivot kontrolloivat sydäntä kokonaa, eli hidastavat tai nopeuttavat sitä. Näin ei ole, vaan siinä tieteen paradigma on muuttunut. Sydämessä onkin ”pikkuaivot” jotka toimivat itsekseen, irrallaan keskushermostosta.

 

Loppuosassa siis tultiin lähelle toteamusta että sydämessä on muutakin kuin lihasta, siinä on älyä. Taas kerran mun nettiyhteys pätki niin, että loppu jäi näkemättä, mutta jos teillä pelaa, suosittelen. TV:n ohjelmia katsoessa joutuu aina valitsemaan mutta kun katsoo Areenasta, voi paremmin valita. Minäkin katsoin yhden mitäänsanomattoman dokkarin tubettajista, loikkien ja näin olennaiset palat 50 minsan ohjelmasta muutamassa minuutissa ja totesin jutun kevyeksi. Näin toimien säästää aikaa ja kerää infoa tehokkaasti, jos ei halua haaskata aikaansa turhuuksiin. Dokumentti sydämestä ei ole turha juttu.