Urheiluväki häpäisee lipun

Ihan kiukustuin kun näin ampumahiihtäjän pipossa väärän värisen siniristin. Sitä turkoosia värivirhettä näkyy yhä useammin. Mutta kun on kyse isosta järjestöstä kuten hiihtoliitto pitää asiassa toimia lain mukaan. Asetus jopa määrää että maahantuotavat liput pitää olla lain mukaisia ja tulkitsen sanontaa niin että virheellisiä ei saisi maahantuoda ja pitää kaupan.

Honkkari myy lippuja ja niiden väritys näyttäisi olevan ok, mutta joissakin putiikeissa olen nähnyt väärän värisiä ja väärään suhteeseen mitoitettuja Suomen siniristin muunnoksia. Pitäsikö tullin puuttua niihin?

 
Eri juttu on sitten se, että usein urheilukisoissa näkee fanien heiluttavan omia lipputekeleitä, joihin on tekstattu sanoja. Ne ovat siis laittomia 8§ mukaan. Kukaan ei vain liene haastanut faneja oikeuteen? Samaa virheväritystä näkee usein ralli- tai muiden kilpa-autojen kyljissä.

Otteita laista ja asetuksista:

6 § Muissa kuin tässä laissa tarkoitetuissa tapauksissa Suomen lippuun ei saa sijoittaa mitään lisäkuvioita.

8 § Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1995.

Helsingissä 21 päivänä huhtikuuta 1995

Tasavallan Presidentti

MARTTI AHTISAARI

Oikeusministeri Sauli Niinistö

 

Valtioneuvoston päätös Suomen lipun väreistä
Annettu Helsingissä 16 päivänä syyskuuta 1993

 

5 § Käytettäessä PMS-värijärjestelmää 3 §:ssa määriteltyjen värisävyjen likiarviona voidaan käyttää seuraavia mallivärejä: sinistä vastaa malliväri 294C, 

 

Voimaantulo
7 § Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995 ja sitä sovelletaan sanotun päivän jälkeen valmistettuihin ja maahan tuotuihin Suomen lippuihin ja lippukankaisiin.

 

Erikseen voisivat urheilupomot tähdentää edustusjoukkueille sitä, että lippu ei ole pyyhe aikä sitä saa kohdella rumasti, laahata maassa yms mitä näkee muiden maiden joukkueiden tekevän hyvin usein.

 

Tarjosin tekstiä HS/mielipide-sivulle 28.11.13