Me, Tuomiojan Eki ja muut huolestuneet ollaan levottomia Syyrian takia.

Kyllähän Suomen ulkoministerillä on hiukan paremmat tietolähteet kuin minulla, joka olen pressin varassa. Tosin AlJaz toimii koko ajan ihan viime tiedon lähteillä ja raportoi nopeasti. Jonkun  minuutin saatan joskus olla Ekiä edellä, mutta hän ammattiapulaistensa kanssa kuroo eron pian.

Kun katselin juttuja miten Kiinan varaulkoministeri ja Venäjän varsinainen ovat pyörineet Syyriassa ja kätelleet roistopresidentti Assadia, tuli mieleen vilkaista ET:n blogia, suosittelen muillekin.
http://www.tuomioja.org/

Minä, Eki ja Hillary olemme kaikki kovin huolissamme tilanteen kehityksestä. Kiina yllätti maailmaa olemalla nyt samaa mieltä Arabiliigan sheikkien kanssa, että Assadin pitää painua hemmettiin kansaansa tappamasta. Vielä toissa viikolla he eivät antaneet YK:lle mandaattia ryhtyä järeämpiin toimiin. Meille (minulle ainakin) jäi epäselväksi mitä ne olisivat olleet, sillä ET ja Hillari sanoivat, että mitään pommitusretkiä ei saa tehdä. Millä hitolla sen Assadin sitten kuriin panee?

Taustalla häärii Iranin arvaamaton Ahmad... pressa, joka on lähettänyt Välimerelle pari sotalaivaa näytille kertomaan siitä että rautaa löytyy sieltäkin. Viime viikolla pitivät ison näytöksen öljylahdella (Omanin lahtiko se on?) ja ajelivat kokka kohisten kymmeniä sotalaivoja ees-taas Hormuzia. Se salmi kun on kovin kapea ja tykki yltää sen poikki ja raketeissakin löytyy.

Toisella puolen lahden rannalla on koko rimpsu näitä pikkuvaltioita, joista taas Bahrainissa oli suuri mielenosoitus. Sielläkin oli vuosipäivä kansannousulle, joka oli viime vuonna. Sen sitten taltuttivat Saudeista kuskatut sotilaat karskisti. Saudikuningas sai näin hiukan itse ja pamppumiehensä tuntumaa kansannousun kaasuttelusta. Sille voi olla pian tarvetta Saudeissakin. Tosin siellä on aika vähän oman maan porukkaa, kun kaikki hommat teetetään vierastyöläisillä. Ne taas eivät voi ja uskalla rettelöidä, menisi heti duunit, rahat ja perään henki. Ja kuningasperheessä on satoja ”prinssejä” joten joka saumaan löytyy fiksuja, lännessä koulutettuja heppuja hoitamaan suhteita, valvomaan ja vakoilemaan rettelöitsijöitä.

Lähi-Idän tilanne on tosi kuuma ja vaarallinen ja tuntuu pahenevan kaiken aikaa. Nato, USA, EU ja YK ovat varpaillaan ja yhteyksiä pidetään. YK:n käytävillä juostaan, puhelin- ja videoneuvotteluja käydään. Ministereitä ja lähettiläitä lentelee maasta toiseen, pressat soittelevat toisilleen.

Kyllä joutui Saulikin pahassa saumassa ottamaan hommansa vastaan ja olikin tarpeen, ettei heti vaihdeta koko neuvonantajakuntaa. Vanhoilla avustajilla kun on kännyköissään oikeat numerot. No kai ne kännykät on viran puolesta ja annetaan kiertoon. On siinä avustajilla opeteltavaa ja Saulillakin mieleen painettavana monen ukon nimiä ja maita.

Taitaa tarvita uuden karttapallon tai sitten Googlen karttaan voi merkitä ”oma kartta” lehtiä. Niitä saa olla aika monta sivua ja joku koko ajan päivittämässä. Voipi olla Saulillakin sama vaiva kuin meillä muilla vanhemmilla valtiomiehillä, että ei ole ihan hanskassa kaikki Twitterit ja naamakirjat. Vaikka on mulla tili Nordean lisäksi FB:llä ja Linkedin:llä. Onkohan Saulilla FB, ainakin olisi ”ystäväksi” tunkua, luulen. Tosiystävistä voikin olla pulaa.

On kuulemma Venäjän armeija jo hälytysvalmiudessa ja tilannekeskus lienee siirretty Sevastopoliin, jotta ollaan lähellä kriisiä. Se kun on toisella rannalla se Ahmad... ja siitä on pikku matka enää Syyriaan. Siellä venkuilla on muutama sotakiulu jo valmiina, tankattuna ja ammuslastissa. Uutiset kertoi, että jenkit ovat lähetelleet ”surisijoita” eli lennokkeja Syyrian taivaalle. Arvelen että venäläisillä ei niitä ole. Israelin lennokit on sielläpäin lennelleet yhtenään jo kuukausia ja vuosia, mutta niitä kuvia ei muille näytetä. Ehkä USA vähän vilauttaa kuvasatoa ainakin Turkin kenuille, kun ovat ystäviä FB:ssä ja Natossa.

Juutalaiset ovat olleet nokkelina niitä lennokkeja kehittelemässä ja lienevät edellä jopa jenkkejä. Onhan näitä lennokkeja Suomen armeijallakin, taitavat olla Sveitsistä. Mutta meillä se on niin suuri salaisuus, että kun sellaista viime vuonna käytettiin kidnappaajan jahdissa Turun suunnalla, niin piti panna lentokieltoon koko varsinais-suomi. Laitteeseen oli sillä kertaa asennettu tarkka lämpökamera. Minulle vaan agenttini siitä kuiskivat heti ja varmaan Saulikin kuuli aika pian, kai muumimammalta. Ne lennokit kun pyöri sielläpäin, missä Saulilla on mökki.

Kuunnelkaa uutisia, en ole ollut yhtä huolissani sitten Kuuban kriisin!