Kun aamulla herää on kämpässä lämpöä 15 astetta. Nyt se on faktaa kun toivat mittarin. Kylmyyttä on nyt torjuttu porukalla, viluisten naisten tomeruudella. Kynttilät nostavat lämpöä muutamalla asteella tunnissa. Siksi päätimme tarkistaa löytyykö kaupoista järkeviä pienitehoisia sähkölämmittimiä. Jospa olisin hoksannut neuvoa, että olisivat ottaneet mukaan tarpeettoman auton sisälämmittimen, olisi se ratkaissut ongelman.

Yhdessä kaupassa kertoi myyjä, että nyt on ollut niin epätavallisen kylmää että kaikki lämmittimet on ostettu kaupoista. Hän sanoi että voisi yrittää haalia jostakin jotakin, mutta emme voineet hyväksyä laitetta ennen näkemistä. Jotakin ohjetta saimme hakemiseen. Tiesinkin jo ennestään saman kaupan siinä Asemakadulla.

Matkalla ihailin Medina-kadulle rakennettua uutta moskeijan minareettia. Se on noin 30m korkea ja muodostuu vain pilareista. Sen valaminen betonista on ollut kova homma, sillä koko materiaali joudutaan kantamaan miesvoimin kipuamalla portaita sen 30m. Jäisi tekemättä kyllä suomalaisilta rakennusmiehiltä. Muussa rakentamisessa voidaan käyttää konevoimaa, mutta sen käyttöön tarvitaan niin tukeva rakenne, että se kestää painoa ja värinää. Kapeaan torniin ei sitä nostamisen tekniikkaa kai ole voitu soveltaa. Sitävastoin katselimme taas tässä kämpän lähellä etenevää rakennushanketta. Sen hiekkapatjan varaan oli laskettu betonikansi, joka muodostaa tulevan kerrostalon lattian. Aika suuri notko oli näkyvissä paljaalla silmällä. Rautaa sinne valuun oli varmaan täkäläiseen tyyliin kuitenkin asennettu. Ilmeisesti sen varaan sitten alkaa nousta pilarit, joka muodostavat rakennuksen rungon. Rakenne on pilari-palkki-tekniikkaa, välit täytetään muuraamalla tiilistä. Mutta minua kyllä arveluttaa se pohja, sillä siinä ei tehty mitään anturoita tms vaan koko roska perustettiin multamaan päälle.

Huvitti kun vasta nyt huomasin, että Medinan keskustan puoleisessa päässä, jossa on katuvieret täynnään ruokabasaaria, onkin "ajoneuvoilla ajo kielletty" liikennemerkki. En sitä ole näinä 4 vuotena, joina täällä olen ollut, koskaan kunnioitettu. Eikä myöskään valvottu. Oletettavasti sen vaikutus ei ulotu kauppiaille liikkeisiin tavaraa toimittaviin autoihin, sillä niitä riittää. Noin 300m matkalla, jonka se kauppakuja kattaa, meni sinä aikanakin toistakymentä kolmipyöräkärryä, useita henkilö- ja pakettiautoja, yksi kuormuri ja ainakin parikymmentä moottoripyörää. Kun edes ne pyörät saataisiin pois häiritsemästä kadun menoa, olisi olo paljon mukavampi. Mutta nyt ei ole poliisia näkynyt tämänlaisiin hommiin, ei tosin ennen kumoustakaan.

Jatkettiin siitä matkaa TV-kadun Kodin Anttilaan josta löytyi jotain pientä ostettavaakin. Mutta ei sitä lämmitintä. Totesimme taas että kaikkea löytyy mitä huushollissa vaan voi kuvitella tarvitsevansa. Ja kovin edullisesti. Hintataso lienee läpi linjan alle puolet meikätasosta, jotkin tavarat lähtee vain 1/4 hinnalla.

Vaelsimme sitten asemaa kohti. Kahvi- ja vessapaikaksi keksin sitten SOFRAn, jossa ihastelimme taas talon vanhaa laatua, joka kuitenkin alkaa rapistua hoidon puutteessa. Capuzzinoa ei saatu, joten piti tyytyä teehen ja murukahviin. Ei oikein enää vastaa sitä mielikuvaa tasokkaasta paikasta, joka se kerran on ollut. Joskus Farukin aikaan eli ennen vallankumousta, joka siis oli 1952. Totesimme, että muistamme hyvin kuningas Farukin ja hänet kaataneet tapahtumat. Olemme siis vanhoja ihmisiä!

Lieneekin niin että kun on hiukan ajallista perspektiiviä asioihin, saa itse niistä enemmän irti. Nykynuoret joutuvat hakemaan lisätietoa pystyäkseen ymmärtämään kehityskuvioita täällä.

Matkalla asemaa kohti huomioimme, että kadun varteen oltiin pystyttämässä useita katoksia. Ne olivat avoimia kadun puolelle, neivät suljettuja telttoja kuten äsken nähty hautajaisteltta. Kysyin siinä yhdeltä kauppiaalta, mitä ntämä merkitsee. Hän aloitti kertomalla, että "tiedätte kai mr Mohammedin?" Kun sanoinn etten tiennyt, hän selvensi että sama kaveri josta Koraani kertoo. No hänet tiesin. Tämä juhla on hänen kunniakseen ja liittyy jotenkin islamin uuteen vuoteen ja sen jälkeiseen jaksoon. Huomasimme myös että naiset olivat liikkeellä kovin koristetuissa vaatteissa, siis mustissa kaavuissa joissa oli korukiviä ja muuta kirjailua.

Vaelsimme sitten aseman edestä ostamaan viiniä koptikioskista ja sitten oli vuorossa tarkistaa bussivuoro Hurghadaan. Naiset haluavat varmistaa, ettei taksikyyti jotenkin pätki ja aikataulukin on helpompi, jos menevät bussilla edellisenä päivänä. Nyt pitää vain varata hotelli yhdeksi yöksi Hurghadasta. Rahaa ei varmaan säästy mutta näkevät hiukan Hurghadaakin ja pääsevät uimaan. Riski olisi että jos aamulla hyvin aikaisin lähtee Luxorista ja auto sattuisi hajoamaan, olisi myöhästyminen lennolta lopputulos, kustannus ja harmi.

 Kun sitä lämmitintä ei nyt saatu pitää hoitaa lisälämmitys kynttilöillä, sillä ilmalämpöpumppu on vain makuuhuoneessa. Siksi olohuone on ollut ihan jääkaappina useita viikkoja. Nyt on hiukan toiveita ilman yleisestä lämpiämisestä.