luxor 99.2009 eilisen tähteitä

Otsikko kertoo siitä, että eilen tuli lapulle niin paljon teemoja, ettei ollut järkevää naputtaa kaikkea kerralla. Suuri osa oli keskustelusta synttärivieraiden kanssa, joilla siis on laajaa kokemusta elosta täällä. Itse en olisi kaikkea ehtinyt havaita.

Egyptissä tupakoidaan valtavasti, mutta vain miehet, ainakaan näkyvillä. Eräällä rouvalla oli kokemus naisesta, joka asui samassa talossa ja tuli hänen luokseen tupakalle, kun ei kotonaan voinut polttaa! Juttu lähti liikkeelle siitä, että katselin hollantilaisen polttaman röökin askia, jossa oli kuvattu läpileikkaus odottavan äidin mahasta ja arabiaksi kerrottiin ilmeisesti tupakoinnin vaarallisuudesta sikiölle. Se siis kummastuttaa, jos naiset eivät yleisesti tupakoi.

Heinin kuppilaa vastapäätä on juuri avattu kampaamo. Sellainen siinä on ollut ennenkin, kyltinjämistä lukien. Tämä on taas englantilainen. Täytynee tarkistaa ettei olisi sama kauneushoitola-yrittäjä, jonka tapasin monta viikkoa sitten portaissa. Silloin hän lupasi ottaa yhteyttä, kun vaimo on täällä, mutta ei sitten soittanut. Jospa olisi ollut muita kiireitä, esim. uuden kampaamon rakentelu?

Kampaamosta puhuttaessa joku muisteli edeltäjä-kampaajaa samassa paikassa, muutaman vuoden takaa. Hän lainasi suuren summan rahaa aloittaessaan ja häipyi sitten äkisti jälkiä jättämättä, kun paikka ei menestynytkään.

Kotimatkalla joku taas yritti vanhaa kikkaa: Käydä turistiin "kiinni" ja tervehtiä kuin vanhaa tuttua ja selittää että "mä työskentelen samassa hotellissa", pääsin juuri töistä. Jos siihen lankaan menee, tulee tarjouksia kaikenlaisesta yhteistyöstä, opastuksista, taksinvälityksestä jne. Tarjous päättyi tällä kertaa siihen, kun sanoin että mulla "flätt", asunto.

Poikkesin farmasiaan kysymään, mitähän ovat pienet, kutiavat näppylät, joita olen saanut öisin. Tohtorinrouva (?) katsoi ja totesi, että moskiittojahan nuo. Ihmettelin, että sisällä ja hän vakuutti, että kyllä ne sisäänkin pääsee. Onhan mulla aamuisin ollut ikkuna auki aamupalan ajan.

Tarkistin autoliikkeen edessä, miten se korealaisnimi oikein kirjoitetaan ja se Hyundai.

Iltaohjelmana oli Aljazeeralla juttu siitä, kun se Dubain jättitalo vihittiin käyttöön. Oli mahtava ilotulitus, todella vaikuttava. Lienee näytetty Suomessakin? Kertoi selostus, että torni on 828 m korkea, järjetön. Toinen suuruudenhullu talo, joka on kai Kuala Lumpurissa, on vain toiseksi korkein nyt, reilu puoli kilsaa korkea. Selostus totesi, että tarvittiin väliin muutama vuosisata, että taas saatiin arabimaahan maailman korkein rakennus. Se ennätyshän oli tuhansia vuosia Kheopsin pyramidilla.Tämä Dubain torni nimettiin samalla uudellee ja annettiin hövelisti oman valtion päämiehen nimi, Burj Khalifa. Torni näyttää iltavalaistuksessa ihan jättimäiseltä avaruusraketilta.