luxor joulu

Muutama joulu on vierähtänyt ulkomailla satunnaisesti, viime aikoina useammin.

On tietysti huvittavaa kävellä täkäläisellä kauppakujalla jouluaattoiltana tai joulupäivänä, missä tehdään kauppaa arkiseen tapaan.

Nyt on joulupäivä, kello lähenee puoltapäivää, ja vastapäisellä rakennustyömaalla on täysi touhu päällä. Pojat rakentavat todella vauhdikkaasti, nostavat käsipelillä ketjuna betoniraudat ylös kattokerrokseen, jossa valmistellaan pilareiden valua. Mitään turvalaitteita ei näytä tarvittavan, pojat kurkottelevat lattian reunalla ilman kaiteita tai valjaita, tuskin vakuutuksiakaan.

Valumuotin laudat käytetään moneen kertaan ja putsataan vaan välillä nauloista. Nuori mies niitä kantaa portaita ylös. Toisessa paikassa näin kun muottilautaa nostettiin käsin ketjuna yläkerroksiin.

Jouluaaton ateria oli vihanneskeitto ja sen päälle syötiin pikkumakeaa-suolaista sekä palanpainikkeeksi valkoista Obeliskia. Siinä kävi naisille laskuvirhe ja joutuivat ostamaan multa pullon korkeaan hintaan. On mennyt veriin tämä kauppamentaliteetti, hinnoittelu tilanteen mukaan. Maksuväline vain jäi sopimatta. Joulupäivän aamupala sipuli-oliivimunakas, höysteenä tomaattia, juustoa, makkaraa ja tietysti kahvia ja mehua. Hyvää oli kun saimme naureskella kotimaan terveisiä pakkasineen ja lumitöineen. Naiset tekevät lähtöä katolle auringonottoon.

Jonain joululoman paluuna oli ikävä yllätys, kun lunta oli puoli metriä ja tietysti aura oli työntänyt hirmuisen karheen pihalle, kamalan reunavallin kadun puolelle. Se oli tietysti jäätynyt ja toivotonta yrittää käsipelillä ja koneapua sai odottaa monta päivää.

Viime talvena tein lumitöitä kai 3 kertaa, koko talvi oli siinä. Saas nähdä millainen on kotiinpaluu tammikuun lopussa?

Ameriikan siunaus maailmalle

Tuli puhetta siitä, että naapurin 11 vuotias poika on tukevassa kunnossa ja on selvinnyt sekin, mistä lihavuus johtuu. Poika näkyy mässyttävän usein chipsejä tai karkkia. Varmaankin kuluu myös cokista. Siinä onkin takuuresepti vyötärömakkaroiden syntyyn, tuttua meilläkin teineistä alkaen. Tästä johduin ajattelemaan sitä, että lähes kaikki nämä epäterveelliset jutut on kehitetty jenkkilässä. Surkeaa asioissa on, että näillä mässyfirmoilla on rahaa ja varaa ostaa jättimäisiä mainoskampanjoita. Ihan kaikki ei mene jenkkien piikkiin, samaa mössötystä jakelee myös sveitsiläinen Nestle, joka täälläkin näkyy kaikkialla. Pilaa jugurtinkin liialla makeudella ja lasten terveyden äidinaidonkorvikkeella, jota markkinoidaan harhauttavin väittein Afrikassa. Yksi kehitysmaiden riistomuoto on pullovesi, jossa puuhassa ranskalaisten jauhopussi on saastunut. Kehitysmaista ostetaan vesilaitoksia ja pannaan kansa maksamaan ostoksen hinta korottamalla veden hinta taivaisiin.Siinä puuhassa kärsivät eniten köyhät joilla muutenkin on terveyden kanssa vaikeata.

Ne asiat mitä Bush tyhmempi muka yritti viedä lähi-itään ja Afganistaniin, olivat upeat; demokratia, tasa-arvo, korruption ja köyhyyden poisto, ovat vielä toteutumatta. Eivätkä tule koskaan toteutumaan näissä maissa missä korruptio on niin syvällä ja valtiot heikkoja. Se taas johtuu klaanirakenteista ja osin uskonnosta, sekä arabian kielestä, jolla ei voi opiskella kovinkaan korkealle tasolle. (Kertoi Esko, joka on asunut muutaman vuoden täällä ja monessa muussakin maassa, joten vertailukohtia on). Kaikki koulutusta haluavat joutuvat ensin näissä arabimaissa opettelemaan vieraan kielen, ranskan tai englannin, muuttamaan Eurooppaan opiskelemaan jne. ( Onhan täälläkin yliopistoja, mutta niiden taso ei ole verrattavissa EU:n tai jenkkilän vastaaviin. Aina kuitenkin koulutus tulee kalliiksi.) Se taas vaatii niin paljon rahaa, että tavallisella kansalla ei ole varaa. Siitä seuraa, että vain varakkaat voivat hankkia koulutusta. Se puolestaan lisää kierrettä, sillä palattuaan kotimaahan, jos palaavat yleensä ollenkaan, he asettuvat hyville paikoille hallintoon ja saavat aseman jossa voivat taas rikastua lisää, korruptiolla.

Samatapainen koulutuksellinen epätasa-arvo vallitsee USA:ssa missä keskiluokka joutuu säästämään suuria summia ja velkaantumaan lasten koulutuksen takia. Latinalainen Amerikka toimii samoin. Kaippa tämä koulutuksen ilmaisuus vallitsee vain pohjoismaissa? Meilläkin aina välillä esitetään lukukausimaksuja, mikä on huono idea. Aalto-yliopistoon se kai on tulossa väkisin.

Tästä seuraa väistämättä päätelmä, että uskonto ja perinteet tai kova kapialismi on este yhteiskunnan tasapuoliselle ja reilulle kehitykselle. Kuulostaako Halla-ahon tekstiltä?