Näissä arabimaissa ei ole totuttu ajatukseen, että joku lukee sängyssä, tai yleensä missään. On todella harvinaista nähdä joku lukemassa ja jos näkee, kirja on suurella todennäköisyydellä se ainoa oikea, koraani.

+)  muistui mieleen pari muutakin asiaa. Virallisissa matkaustusohjeissa 3v. sitten sanottiin, että tullissa pitää esittää ja saada leima kameroille, läppäreille jne. Tulli ei kuitenkaan ollut tippaakaan kiinnostunut niistä, huitaisi vaan menemään eteenpäin. Periaatteessa passi pitäisi kai olla aina mukana, mutta näiden kuukausien kuluessa sitä ei ole missään kysytty esim teiden tarkastuspisteissä, joissa on kuitenkin kysytty kotimaata. Taksikuski on usein sanonut takapenkkiläisiä englantilaisiksi, kai helppouden vuoksi. Nauroimme, että se voi johtua siitä, että maantien vartiosotilas on oppinut kirjoittamaan brittimaan nimen, mutta ei välttämättä enää suoriutuisi suomen nimestä.
* * * * *
++ lisäys 28.2  vakuutukset eivät ole yleensä voimassa kuin 3kk matkoilla. Kannattaa tarkistaa juttu omasta yhtiöstä. Itselle sain Stockan asiakkaana sopivan tapaturmavakuutuksen  täältä: Hannele Ahokas ACE-vakuutusmyynti, kysy sieltä. Toinen tietolähde joka kannattaa tarkistaa on lähetystö. Se julkaisee matkustusohjetta ja kyselee tietoja kauan maassa olevilta, mahdollsia erikoistilanteita varten. Sellainenhan oli viime tammikuussa, kun Stubb järjesti paluulennon hermostuneille. Muutoin lähetystön kanssa seurustelusta on vaisuja kokemuksia muutamilla täällä asuvilla.

* * * * *
Lukemisen kulttuurin puuttumisesta johtuu, että valot tai paremminkin sen puute käytännössä estää asunnoissa lukemisen, ainakin sängyssä. Valot on katossa, yksi lyhty keskellä huonetta, kuten meillä 1950-60 luvulla.

Itse ratkaisin ongelman sillä, että ostin Kodin Anttilasta Suomessa kätevän ledivalaisimen, joka on taipuvan varren päässä ja siinä on pyykkipoika-tyyppineen nipistin, jolla sen saa johonkin kalusteeseen kiinni. Lyhyt johto ei aina riitä seinäkoskettimeen asti, joten voisi olla viisasta ottaa pieni jatkojohto mukaan. Tosin niitä saa kaupasta täältä edullisemmin. En ole kaupoissa nähnyt jalkalamppuja tai lukuvaloja. Kulttuuriero.