pe 26.11.2010 mutatiilitaloja katselemassa

PAK oli kiinnostunut näkemään länsirannan mutatiilitalon, josta Hein oli kertonut ja jota ihailee. PAK haaveilee joskus asuvansa sellaisessa. Minuakin kiinnosti talon rakenne, vaikka olin sen jo kerran nähnyt. Hein pani kuppilan kiinni klo 13 ja matkaan, Yasserin autolla sillan kautta, laiskuuttamme ja lauttarannan portaita välttääksemme.

Matkalla selvittelimme tonttiasioita, rakentamista ja kustannuksia yleisesti. Niistä kirjoitin erillisen jutun " ekologia tulee automaattisesti".

Ensin kävimme kanavan rannalla yksityisessä talossa, jossa omistaja nyt asuu, mutta rakentaa viereen toista ja haluaa vuokrata nykyisen. Hintapyyntö 1000LE/kk. Kämppä on kiva, rakennettu paikalliseen tyyliin savitiilistä, mutta on pohjakaavaltaan hiukan edukseen poikkeava. 2 mh,k,kh,oh ja sisäpiha sekä kattoterassi. Hyvin ekologista rakentamista ja hieno tunnelma.

Siitä jatkoimme etsimään pientä hotellia, jota Hein ei tiennyt, vaikka on asunut samoilla nurkilla toista vuotta. Täällä ei kai ole tavallista kuljeskella kaduilla ja toisekseen Hein tekee niin pitkää työpäivää, ettei kävelyille juuri jää aikaa. PAK on asunut mutatiili-hotellissa joskus ja halusi näyttää sen. MUTTA, maisema ja kylä oli muuttunut sitten viime vuoden!!! Kylän länsirajalle oli ilmestynyt 2,5 metrin aita, ihan Israelin tyyliin. Viime talvena olin kävellyt samaa reittiä palatessani koptiluostarista MH;n eli Ramses III hautajais-temppelille. Nyt sitä reittiä kehysti rapattu tiiliaita, pituutta varmaan pari kilsaa. Nopeata toimintaa, mutta miksi se on tehty? Palad El Nor - savitiilihotellin pojat kertoivat tarinaa, että joku rikas on rakentanut talonsa vuorille ja antanut rahat aidan rakentamiseen, koska ei halua kenenkään häiritsevän rauhaansa. Tarina tuntui heti fiktiolta, sillä kukaan ei meitäkään estänyt ajamasta taxilla muurin ulkopuolitse, kun etsimme sitä pikku hotellia. Muurissa on tien levyinen aukko, ilman porttia siinä kulmassa, mistä mennään muinaisen "kultaisen temppelin" eli Malkatan suuntaan ja josta vie reitti luostariin. Arabit ovat tarinankertojia.

Itse hotelli on herttainen, 2-kerroksinen, perinteisin menetelmin rakennettu, ihmisen mittainen ja sympaattinen. Kävin katsomassa paria huonetta, pienempää 2-hengen huonetta ja isoa perhesviittiä. Molemmissa oli hyttyrverkon suojaama iso sänky, oma kylppäri, hyönteisverkot kaari-ikkunoissa. Laattaa lattioissa, aika siistiä ja tunnelmaa. Sitä toi sekin, että parissa kohtaa oli annettu puulle tila kasvaa talon läpi. Hinnoista esittelijä kertoi, että 1h huone maksaa 150LE yö, 2h huone 200-250, 3h 350-400 ja iso sviitti 500. En viitsinyt ruveta tinkaamaan, miten hinnoiteltaisiin viikko tai kuukausi, mutta veikkaan että hinta tippuisi huomattavasti.

Hotellin pihalla kuvasin ja ihailin valaisimia. Keraamiset pallot oli rei´itetty kauniisti. Kehuin niitä ja heti lupasi poika tuoda kortin myyjäfirmasta. Osoittautui, että se olisi matkan varrella ja päätin ostaa mukaani pari palloa uuteen kotiin. Ainakin saisin testin siitä, kestävätkö ulkona pakkasta ja jos kestävät, voisin joskus ostaa lisääkin talon ulkoseinän koristeeksi, peittämään LED-valojani pihalla. Myymälä, "Caravanserai", oli kanavan takana, samoin kuin äsken tutkittu asunto, ehkä 400m keskustan suuntaan. Siellä oli myynnissä kaikenlaista käsityötä, mutta nämä valaisinkuvut olivat jostakin muualta ja isäntä väitti, että vain hän myy näitä tällä alueella. En ole moisia muualla nähnyt, joten uskon häntä. Valokupuja oli montaa mallia, saveen tuoreena tehdyt reikäkuviot, kaikki kivoja. Seinälle, kattoon ja pylvään päähän sopivia. Savesta tehtyjä, keramiikaksi poltettu 1000 asteessa, voi lakata ja maalata. Eivät ole poltossa pinnoitettuja, vaan mattaa, ruskeata. Käsittääkseni kestää myös pakkasta. Ostin kaksi, noin 20cm pallokupua malliksi mukaan, tinkiminen ei auttanut vaan maksoin 60LE kpl. Jos ostaisin kotona keraamikolta, ei taitaisi irrota samalla euromäärällä? Pitääpäs kysyä.

Matkalla sillalta Luxoriin päin oli kyltti "Thebas Urban Village" eli viittaisi siihen, että historiallinen Theban nimi on säilynyt. Tuli mieleen, että Vantaa oli ennen "Helsingin pitäjä". Ennen Luxoria oli vielä kyltti "City of Bayyaadia" ja 4 km isoon paikkaan.

Retki päättyi grillatun broilerin ostoon ja kämpällä yksinkertaiseen ateriaan, keitettyjä papuja ja kanaa tomaattien kera. Ja lasi Omar Khaijjam- valkkaria, myöhemmin lisääkin.