Tanssivat mielenosoitukset

Olen huvittuneena katsellut videoita eri puolilta Afrikkaa pidetyistä poliittisista mielenosoituksista. Usein ne tuntuvat karnevaalikulkueilta, niin iloisina ihmiset tanssivat eteenpäin.

Läntisessä Afrikassa on kriittiset ajat. Senegalissa on menossa presidentinvaalin toinen kierros. Se on ollut kiihkeää kampanjointia ja loppupelissä on mukana vanha pressa Wade ja ”yhtyneen opposition” mies, pääministeri Sall. Vanhan pressan naama on kuin vahakuva, ihan kuin yli 80v. heppu olisi ollut naamankiristyksessä. Haastaja on vain 50v. joka on aika vähän tässä osassa maailmaa. Useissa maissa johtajat ovat reilusti yli meikäläisen eläkerajan ja se johtuu siitä, että vanhuutta kunnioitetaan, toisin kuin lännessä. Siksi täällä ei ole paineita ulkonäöstäkään.
Naapurimaassa Malissa ovat sotilaat kaapanneet vallan ja johtajana on kapteeni! Ennuste on huono, sillä kaappaus on laajasti tuomittu. Lisäksi siellä on menossa tuaregien kapina maan pohjoisosassa sekä nälkäpakolaisia kuivuuden takia. Näyttää pahalta.

Hong Kong valitsi vetäjän kaupungille, joka nyt on osa Kiinaa. Se kuitenkin eroaa historiasyistä muusta Kiinasta, sillä siellä on sentään vaalit. Aika kummalliset silti, sillä ”maan”7 miljoonasta asukkaasta pääsi äänestämään vain 1200. Sekin lie jäänne siitä ajasta, kun Hong Kong oli Englannin näpeissä. Tyhmää oli että kolme kandidaattia olivat vaan kommunistipuolueen nimittämiä, eivät minkään demokraattisen elimen tarjoamia ehdokkaita.

Kun joku tärkeä tyyppi pitää pressitilaisuutta istuvat median edustajat salissa läppärit sylissä ja kirjoittavat kiihkeästi. On jonkinlainen taito kirjoittaa siten, ilman että kone putoaa. Ainakin asento on hankala ja siitä saa kyllä paikat jäykiksi. Toivottavasti pääsee niskahierontaan firman piikkiin? Minun olisi pakko kuljettaa mukana jonkinlaista pallia jalkojen alle. Salissa ei palleja juuri näy. Ehkä pallia käyttävät menevät taaemmas, pois eturivistä?

Yhteys Hesariin on tökkinyt nyt 2 pv. Harmittavaa, sillä juuri sunnuntaina Hesarin lukeminen olisi kivaa. Taitaa olla vika siellä päässä, kun aina aikaisemmin on yhteys pelannut. Sähköposti pelaa, samoin vuodatus. Yritin asentaa Cromen koneelle, mutta sen lataaminen ottaa aikaa 7 tuntia! Sinä aikana sitten yhteys oli pätkässy ja koko hommaa pitää yrittää ensi yönä uudelleen. Järjettömän pitkä latausaika. AlJaz mainostaa välillä Nokian OVI-storea, koska sieltä saa mobiiliin tv:n ohjelmat. Minä en kyllä viitsisi niin pieneltä ruudulta ohjelmia katsella. Täytyy odottaa sitä Nokian sormikonetta, jota on lupailtu tulevaksi. Vaikka kyllä senkin ruuttu voi joskus olla liian pieni. Nyt kun mulla on käytössä pikku läppäri, jonka ruutu on vain 10 tuumaa, joudun jatkuvasti suurentamaan näkymiä ja kirjainkokoa.