Itse mokasin kun kävin siellä Tallinnassa, kun unohdin apteekin. Onneksi on vielä osa lääkkeistä jäljellä, jotta voin paikata unohduksen reissulla Riikaan itsenäisyyspäivän tienoilla. On lääkkeet ja luontaistuotteet niin paljon halvempia siellä että kannattaa raahata.

 

Saunalahti on kummasti tyrinyt tai sitten posti, sillä jo nelisen päivää sitten olisi pitänyt tulla uusi SIM-kortti ja edullisempi nettiyhteys. Eipä vaan ole kuulunut vaikka S lähetti jo tekstarin sen käyttöönotosta. Eivät osanneet sanoa syytä ja epäilyksen varjo lankeaakin postin päälle.

 

Sain Kelalta nahkapäätöksen eläkkeen lisäosasta, koska olivat laskeneet että saan koko vuoden omaishoidon tukea. No, sehän loppui jo mutta meni ajallisesti ristiin tämän hakemuksen käsittelyn kanssa. No nyt pyydän oikaisua ja eiköhän se lisäraha sieltä vielä heru. Näissä kuvioissa satkukin auttaa ja laskin että saisin puolitoista. Hannu, vink, vink – hae korotusta sillä kaikki ovat oikeutettuja lisäosaan jos eläke jää alle 1500€ tai niillä main, tarkan löytää Kelan sivuilta.

 

Kun on jo vuosia käyttänyt PC- konetta kirjoittamiseen ja tottunut ottamaan printin tarvitessaan, on nyt pysähdyttävä miettimään miten ratkaisen kun painokone puuttuu. Kela vaatii kirjallisen muistutuksen ja totesin että sen on pakko kelvata myös käsin kirjoitettuna. Aion siis marssia sinne ja kirjoittaa oikaisupyynnön käsin. Ei ole maailma vielä niin valmis että kaikki voisivat kirjailla koneilla.

 

Suomalaistutkijat kanadalaisten kanssa selvittäneet syyt malariaan. Kummastelun syynä oli että monissa länsimaissa malariasta on päästy eroon. Jännittävä tulos oli että perhekoko ja kansantalous vaikuttavat ratkaisevasti. Säät, suot, karja, ravinto yms eivät merkinneet mitään. Ovela juttu on että malaria leviää loisen avulla. On pieni otus jos se mahtuu olemaan hyttysen verenkierrossa. Denguekuume on vastaava, mutta sitä levittävä sääski puree vain päivällä ja siksi se leviää eri tavoin kuin malaria.

 

Sairauden leviämisen mekanismit ovat monimutkaisia eikä sitä voi helpolla estää. Taudin alkulähde on ihminen, josta hyttynen saa tartunnan jota se sitten levittää. Verkko toimii vain jos sen suojissa on yksi mutta jos saman verkon alla on perhe, malaria jo leviää. Malarian estolääkkeet eivät pelaa, koska on liikkeellä eri muunnoksia taudista ja pöpöt muuntuvatkin. Jollakin saarella on päästy malariasta eroon, sillä siellä on 20v. ollut käytössä verkot ja jokaiselle omansa. Tutkimustulos on ihan tuore eikä sitä ole vielä vertaistutkittu.

 

Antti Muurainen oli lääkärinä Somaliassa ja kertoili pakolaisleirin elosta kaun sitten. ”Veden puute on jatkuva pulma. Tulva ei pelasta tilannetta vaan pahentaa, sillä tulvaveden mukana vaan leviää ulostesaasta. Sen puhdistaminen on ilmeisen hankalaa. Naiset tekevät kaikki työt, miehet istuvat rupattelemassa puun varjossa. Kakaroita on 60%, useilla äijillä 2-3 vaimoa”.

 

Juttu liittyi raporttiin somalialaiset Suomessa nyt, 20v sitten muuttaneet eivät ole sopeutuneet maahan. Tutkimuksen mukaan Suomeen on paljon vaikeampi asettua kuin muihin maihin. Työllistyminen on tosi vaikeaa, vaikka osaa kielen täydellisesti. Rasismi on meillä syvällä, mustaa ei huolita töihin. Syrjintä on lievempää Englannissa, Tanskassa ja Hollannissa. Kotouttaminen on vaikea laji.

 

Vihtiläinen puolituttu lekuri lähti Filippiineille pelastushommiin. Oli aikanaan myös Haitissa SPR:n hommissa. Nuo kovat myrskyt tulevat jatkumaan ja voimistumaan. Niiden perussyy on lämmin merenpinta, joka synnyttää taifuunin, syclonin tai hurrikaanin, joka tarkoittaa samaa eri kielialueilla. Ja meren pintalämpöhän on noussut jo lähes asteen ja se riittää. Eli samanlaisia katastrofeja tulee pian lisää ja pakolaisuus noista maista lisääntyy nopeasti. Avustusjärjestöiltä loppuvat rahat ja sitten valtioilta edellytetään lisäfyrkkaa katastrofeihin.

 

Radion raportti Filippiineiltä kertoi karua juttua siitä, miten paikalliset mahtisuvut riitelevät poliittisesta vallasta ja siinä käytetään sitten omaksi hyväksi kaikki mahdollinen, myös luonnonmullistukset. Siellä päin maailmaa kun tämä klaanirakenne sävyttää kaikkea yhteiskunnassa. Puolueet ovat jonkin suvun työkaluina.

 

Onpa kehittynyt sutki tilanne terveydenhoidossa noin kansainvälisesti. Tv-jutun mukaan köyhemmät jenkit käyvät Intiassa teettämässä isot ja kalliit leikkauksensa. Elisabeth Suomesta paikkauttaa purukalustonsa Kairossa. Nyt Suomeen ollaan perustamassa erikoissairaalaa todella vaikeille aivokirurgian leikkauksille, joita suorittaa maailman paras kirurgi. Tähtäävät erityisesti rikkaisiin venäläisiin ja kai öljypohattoihin muualtakin. Niillä leikkauksilla voi äkkiä tahkoa miljoonia. Köyhä HYKSin potilas on onnekas jos pääsee samaan leikkaukseen maksaen vain sairaalan normitaksan. Eiköhän meillä aika paljon käydä Virossa ainakin teettämässä isompia tissejä, kun ne saa siellä edullisemmin. Siinä vaan oli vaaransa kun käyttivät niitä halpoja ranskalaisia silikoniväärennöksiä.

 

Kun se Ailus kohta saa kenkää, tulee haettavaksi uusi pomo Kevaan. Aika rajun kannan esitti Sipilä kun sanoo että poliittisista viroista pitää luopua. Vihreät ovat samaa vaatineet jo vuosia, mutta totta siitä tulee nyt vasta kun yhden jakopuolueen tuore ja fiksu pomo sanoo. Juha kerää paljon pisteitä.

 

Oma ja osin naapurin moka oli, kun ei tullut sähköä ulkopistokkeeseen auton lämmitykseen. Vaivasin eri naapuria,sähkäriä katsomaan, mutta se oli lyhyt keikka sillä ratkaisu oli valmis – katkaisin merkkivalolla ulko-oven pielessä. Fiksu sellaiselle jolla on aikaa kytkeä virta näin päiväseltään ennen liikkeelle lähtöä. Se naapurin moka johtui siitä, että hänellä on sen kytkimen tilalla säätökello, jolla saa lämppärin päälle aikaisin aamulla ennen omaa jalkeille nousemista. Vaikka häneltä kysyin mahdollista kikka vitosta tähän asiaan, ei kummallekaan tullut mieleen että lähes sama ratkaisu oli mun asunnossa, ilman kelloa vaan.