luxorissa 19.2009 kotimaan asioita

Moro vaan kylänväki! Ja kotoporukat tietty

Kun olen ollut 10 pv pois ja puhunut enimmäkseen tankeroenglantiani samanlaisille tankeroille, tämä suomeksi kirjoittaminen on terapiaa. Nyt jo sietää vähän ajatella kotiaan, sukua, tuttuja, kaamosta. Vaimo joutui lujille, kun on talokauppakin kesken. Tietysti siihen samaan sattui kaikenlaista häslinkiä, uunin ja takan luukun särkyminen, hajuvuoto jossakin ym. Vaikka ärtyisä äijä on vaimolleen harmi, on siitä joskus vähän apuakin teknistyyppisissä asioissa.

Mukana on nippu kirjoja ja dvd-levyä ajankulua varmistamaan. 2 kirjaa olen lukenut ja tehnyt muutamia ristisanoja. Telkkarista näkyy vain Aljazeeran englannin versio, mutta se on hyvä. Väitän, että on parempi ja tasapuolisempi kuin CNN. Toki BBC vetää vertoja, koska arabit ovat ostaneet osaamisensa siitä suunnasta ja toimivat Lontoossa. Mutta "kirjeenvaihtaja"verkko on tosi laaja ja reportterit eri puolilla ovat "natiiveja" joten tiedon taso on syvempi ja aidompi kuin vain ulkopuolisen, esim jenkin tuottamana. Kuvaajat pääsevät hämmästyttävän lähelle erikoisiin tapahtumiin ja kaivavat erilaisia epäkohtia kaikkialta, Aasiasta, Afrikasta. Niihin kolmannen maailman maihin ei CNN juuri miehiään lähetä, missä Aljazeeran porukka kulkee tutuissa ympyröissä, useimmiten kotimaassaan.

Aljazeeran työtapa on samanlainen kuin noilla läntisillä esikuvillaan. Jatkuvaa ajankohtaisohjelmaa, teräviä analyysejä politiikasta joka puolelta maailmaa ja uutisia. Hyvin pysyy kärryillä maailmasta.

Mitä muuta kotiin kuuluu kuin räntää ja loskaa?

Minähän pääsin sitä pakoon. Olen tavannut jo 2 saman strategian valinnutta. Kaamosta pakoon muutamaksi kuukaudeksi. Egypti on hyvä kohde siihen. Valoa ja lämpöä piisaa ja elämä voi olla rentoa jos ei itse stressaa. Lyhyt 5 t. lento päiväsaikaan eikä jetlagia tule kun on sama aikavyöhyke.

Halpaa asua ja elää, hotellissakin, jos vasta haluaa maistiaisia maasta. 4 viikon matkoja on tarjolla edullisesti ja ISIS Pyramisa on hyvä hotelli. Olen katsonut muut kohdepaikat ja ne on pelkkä turistirysiä, Sharmit ja Hurghadat. Luxor on ihan eri tasoa, kun on myös tätä paikalliselämää ja kaikki kulttuuri. Kauppiaitahan ei pääse pakoon missään turistikohteessa, mutta kun opettelee ei-kiitoksen "lä shukran"ja saa rusketusta niin pommitus vähenee.

Golfikin sujuu edullisesti, Markku ja Pena. Vaimon voi ottaa mukaan ja usuttaa kulttuuria tutkimaan ja ukot voi keskittyä tärkeämpään? Siten menettelee Mikkelin Pena jonka kanssa huomenna pelataan. Autolla on pakko ajella, muuten ei jaksa 18. Kun olen yksin kentällä ja vedän mailoja, riittää 9 reikää hyvin.

Vaikka vähän huonosti sujuu pelin kannalta, kun on niin kuuma, 35 asteen yli iltapäivisin. Parina päivänä on ollut ohutta yläpilveä joka auttaa. Takuuvarma keli polttaa nahkansa. Siksi mä otan sonea vain 10-15 minsaa kattoterassilla. Uima-altaalle voisi mennä jonkin hotellin pihalle tai katolle turistien joukkoon, mutta en taida viitsiä ennenkuin lempivaimo tulee seuraksi. Ekalle viikolle tänne pitää varata ohutta, mutta pitkäraajaista vaatetta aurinkosuojaksi. Voiteita saa täältä ja apteekkeja on joka korttelissa. (Koptit ovat erikoistuneet farmasiaan, lienee historian vaikutusta. Ovat olleet vuosisatoja arabien puristuksessa.)

Viiniä saa ostaa vapaasti ja laatukin on ok. Saa punaista ja rose Obeliskia ja valkoista Omar Khaggamia. Kaikki sanoo sitä Omar Khaijamiksi ja se on tehtaan tarkoituskin. Valitaan nimi joka muistuttaa 1-2 kirjaimen tarkkuudella tuttua käsitettä. Ostin eilen juustoa, jonka nimi oli väärennös, nimittäin Fetaa. Pakkauksessa luki Greenland, Greeklandin sijasta ja nimi oli Feta. Eu on sen suojellut ja estää tuoteväärennökset, ei täällä. Meillähän mämmi ja karjalanpiirakka lie suojeltu alkuperäistuotteina. Rössypotusta en tiedä.