Oli komea täysikuun yö kun tein kesän toisen kolmiokierroksen. Silti oli paikat sellaiset että vain kerran näin lepakon, jota nyt epäilen korvayököksi, koska se livahti ok-talon pihan yli, mutta detektoriin en saanut ääntä. Yökkö nimittäin pitää päästä kuulemaan vain muutaman metrin päästä eikä se enää hiiskunut.

 

Oli todella runsas lenkki, toistakymmentä pohjanlepakkoa, ainakin 4 vesisiippaa, useita viiksisiippoja. Mutta vain detektorin kautta, ei näköhavaintoa, kun on heikkotehoinen fikkari, sillä tehokkaalla valotykillä näkisi vesisiippojen lenkkeilyn järven pinnalla. Mutta se yökkö pitäisi reitille saada ja siksi pysähtelen useamman vanhan talon lähellä, mutta kun pihoille ei voi mennä luvatta, pitää varmaan mennä kyselemään luvat.

 

Minua ei pelota mennä yksin synkkään metsään tai kahlata korkeassa ruovikossa rantaan, jossa sorsat levottomina liikehtivät. Mutta joillekin se tuottaa varmaan esteen tehdä yksin tätä tarkkailuhommaa. Mutta sen verran adrenaliinia se retki tuottaa, että tämä juttu tuli kirjatuksi kun ei vielä nukuttanut.

* * *

 

Katselin sinänsä kiinnostavaa dokkaria, jossa sodassa vammautuneelle jenkille asennettiin tekokäsi jota voi ohjata ”ajattelemalla” tai ainakin se siltä tuntui, kun tekokäsi liikkui hyvin luonnollsesti, vaikka käsi oli kyynärvarresta poikki.

 

Pojan autopommivammasta oli kulunut jo 10v, mutta aika rampana hän liikkui, kun puuttui myös molemmat jalat. Enpä usko että monetkaan saavat saman tasoista hoitoa, sillä proteesipajalle riittää vain muutama potilas näihin testeihin ja mustaihoiset ainakin ovat jonon hännillä. Lääkäri hehkutti että kymmenessä vuodessa robottikädet kehittyvät kovasti. Jäin vain miettimään että jospa jenkit sinä aikana lopettaisivat demokratian pakkoviennin köyhiin maihin, niin ei tarvittaisi proteeseja ainakaan niin paljon.

 

Samassa ohjelmassa (TV1 Prisma-minä, ihminen) kerrottiin ihon asioista todeten että se on ihmisen suurin elin. Keinohoidoin voidaan kasvattaa uutta ihoa, joka on uutta tiedettä. Kuvissa 70% palanut kaveri oli pelastettu uusilla menetelmillä. Kerrottiin muun muassa että pölypunkki syö kuollutta ihosolukkoa ja siinä sivussa aiheuttaa allergiaa. Tuttu juttu mulle jo vuosien takaa. Myös bakteerien määrä on huikea, mitä ihmisessä on, pinnalla ja sisällä. Suuri osa näistä pöpöistä on tarpeellisia ja ”kilttejä” mutta sellainenkin väärässä paikassa aiheuttaa ”ropleemia”.