Omituinen pesu

Kummallisen operaation katsojiksi pääsimme, kun äijät ryhtyivät PESEMÄÄN VOIMALINJAN ERISTEITÄ. Linjan metallipylväs on arviolta 50m, voi olla jopa 60m korkea ristikkorakenne. Poikittaisten vaakatasojen päissä roikkuu parimetriset keraamiset eristeet kolmessa kerroksessa, joita nyt pestiin. Porukan autokuski tuli portille ja häntä pääsimme jututtamaan. Asiaan kuuluu, että kaikille tarjotaan teetä. Se on niin itsestään selvyys, että satunnaisen ohikulkijan ei tarvitse edes pyytää, vaan teetä ryhdytään keittämään lähes automaattisesti. Tiimille sitten maistui taas makea tee, olihan puolipäivä käsillä.

Homma alkoi sillä, että haalarimies ensin kiikutti korkeuksiin rissan, väkipyörän, jonka varassa sitten nousi pesuri ja siinä roikkuva letku. Miehellä oli turvaliivit ja hän näkyi kiinnittävän itsensä pesun ajaksi, jotta sai molemmat kädet vapaaksi. Mutta ylös ja alas kipuamisen aikana ei voinut olla turvanaru kiinni. Meillähän pylvään rakenne on sellainen, että turvanaru kulkee urassa ja on koko ajan käytössä. Pakko olla kun usein on sateista tai liukasta jäätä, mutta tolppaa on vaan mentävä. Kuski kertoi että työporukka, jossa näkyi olevan 3 punahaalarista kaveria, kun muilla ei niitä ollut, hoitelee 4-5 tolppaa päivässä.

Tähän pesuun kului runsas tunti. Oletan että punahaalarit ovat erikoismiehiä joilla on sitten kovempi liksakin. Mukana kulkee pikku lava-autolla kopissa 6-7 äijää, sillä kalustoa pitää raahata pitkin peltoja ja pientareita. Veden kuljettaa ja pumppaa valkoinen iso kuormuri. Vesi on kuulemma ihan puhdasta, eikä sisällä kemikaaleja. Sekin selvisi kysymällä ja onhan selvää ettei pesuaineita voisikaan käyttää kun alla on melkein aina viljelyksiä.

Kuulemma hommaan on käytetty myös helikopteria, mutta näin saattaa olla halvempaa toimia. Mutta riittää ukoilla puuhaa, kun näitä voimalinjoja risteilee koko maassa ja tämäkin linja alkaa Assuanin padolta ja jatkuu Kairoon asti, arviolta 1000km.

Miksi sitten moinen puuha? Kaverit selittivät että pesu täytyy tehdä joka vuosi, sillä ilmassa lentävä pöly takertuu keramiikkaeristimiin ja se heikentää eristävyyttä. Eikä tämä pesu kovin perusteellinen voi olla, kun pyöreitä eristekakkuja suihkutetaan vain yhdeltä puolelta. Kummallinen juttu, sillä en ole kuullut ja nähnyt vastaavaa pesua missään. Onhan meillä talvisin paljon rajummat olosuhteet, mutta ei silti peseskellä linjoja.

Kertoivat että Marsa ”jotakin”paikassa oli nyt myrskyn aikana ja sateen vaikutuksesta kaatunut kaksi linjapylvästä, näitä isoja ja siellä on porukka ilman sähköä ollut jo 4 päivää. On se vesi aika syövyttävä aine kovalla vauhdilla kukkuloilta ryöpytessään. Jos metallirakenteen pohja alkaa siirtyä, ei sitä kaapelit pitele. Meillähän sattui Vihdissä kymmenkunta vuotta sitten saman tapainen onnettomuus, kun maankaatopaikan alla olikin savikerros, joka sitten oli kuin kuulalaakeripinta, kun jätemaata kasattiin riittävästi. Pari 400KV:n (? en ole varma merkinästä) voimalinjan tolppaa siinä kaatui ja hässäkkä oli melkoinen, Samanlaisia savipatjojen liukumisia on ollut monissa paikoissa, kerran ykköstien työmaallakin mutta maansiirtopaikka oli onneksi metsässä, jota rytäkässä lakoontui monta aaria.

Yritän lisätä kuvia pesusta, kunhan pääsen siihen asti. Meillä on hitautta vieläkin linjoissa. Tarkistin 11.11 klo 5.44 aamulla, mutta vika on nyt Vuodatuksesn systeemissä.