Huumesotaan tuli välirauha Coloradossa

kertoo Hesari.

Colorado laillistaa marihuanan hupikäytön aikuiselle ensimmäisenä osavaltiona Yhdysvalloissa. Asiasta äänestettiin eilen tiistaina illalla presidentinvaalien yhteydessä.

Saattaa kuitenkin kestää liki vuosi, ennen kuin lakimuutos tulee voimaan ja kaupat voivat vapaasti myydä marihuanaa yli 21-vuotialle, kertoo uutissivusto Huffington Post.

Yksityistä käyttöä koskeva muutos tulee voimaan nopeammin, kuukauden sisällä, heti kun Coloradon kuvernööri John Hickenlooper vahvistaa äänestystuloksen.

Myös Washingtonin osavaltiossa laillistaminen meni tietyin rajoituksin läpi, naapurissa Oregonissa sen sijaan ei, kertoo Huffington Post.

Marihuanan myyntiä tullaan Coloradossa verottamaan kuten alkoholia ja tupakkaa, jolloin valtiolla on mahdollisuus säännellä myyntiä. Myös marihuanan kasvatus on sallittua.

Coloradossa 54 prosenttia äänestäneistä kannatti ja 46 prosenttia vastusti lakiesitystä. Washingtonissa kannattajia oli 56 prosenttia ja vastustajia 44 prosenttia.

Coloradossa äänestettiin marihuanan laillistamisesta kerran aiemmin, mutta vuoden 2006 äänestyksessä lakiesitys kaatui.

Marihuanan lääkekäyttö on jo aiemmin ollut sallittu useissa osavaltioissa.

* * *

Veikkaan että tästä alkaa suuri muutos jenkkilässä. Osavaltio kerrallaan sallii marin viihdekäytön, joka siis tarkoittaa että hallussapito ja käyttö sallitaan. Kun se rinnastetaan viinaan, ei välitys ole sallittua ja se vie puhdin huumemafialta. Miksi ostaa salaa, kun kaupastakin saa? Tätä asiaa ovat ehdotelleet useat Väli-Amerikan maat, jotka nyt käyvät toivotonta sotaa huumekartelleja vastaan, häviten ne säännöllisesti. Syynä on valtavat rahat, joita huumepomot voivat käyttää lahjontaan ja omiin armeijoihin. Köyhissä oloissa ei ole mikään kikka lahjoa poliisi- tai tullipomo ummistamaan silmänsä salakuljetukselta. Varma raha tulee jenkkilästä ja osin muista länsimaista, joissa on ollut rikos käyttää aineita. Kun nyt yleisin aine laillistetaan, putoaa pohja huumebisnekseltä mietojen osalta ja miljardit taalat jäävät mafioilta saamatta. Siten poliisille ja tullille jää paremmin resursseja käydä kovien huumeiden kimppuun.