luxor 31.2009 sattumia

ÖINEN EPISODI

Kaikenlaista sattuu. Eilen juuri ennen puoltayötä kuului jostakin kova pamaus. Sama toistui 4 kertaa vartin päästä. Oli vaikeaa paikallistaa äänilähde ja syy. Toisella kertaa kuulin Musan äänen alakerrasta. Hän huhuili jotakin arabiaksi. Kivirappu kaikuu ihan poskettomasti. Jopa korkojen kopina kuuluu joka kämppään, aina. Hotelli on siitä parempi, että siellä on matot käytävissä ja rapuissa. Vaikka kyllähän sielläkin ovat paukkuvat ja melua on, kun turistit lähtevät ja saapuvat yöaikaan lentojen takia.

Öinen pamausten sarja kuulosti laukauksilta, mutta mistä kerroksesta ja kuka. Äsken Musa esitti pantomiimina, että poliisi olisi ollut paikalla ja näytti käsirautoja, epoletteja, kättä lippaan yms. Sitten sormen ravistus, "ei mitään". Epäselväksi jäi, pidätettiinkö joku tms vai tarkoittiko näytelmä ettei ketään otettu kiinni. Pantomiimi ei ollut ihan johdonmukainen ja huonosti käsikirjoitettu ja vielä huonommin ohjattu ja näytelty. Mutta yritystä oli.

Saad vakuutti puhelimessa että mitään paukuttelua ei ollut tai sitten hän tarkoitti ettei se toistu enää? Välillä mulla on vaikeuksia ymmärtää hänen nopeaa, hiukan murteellista englantiaan, varsinkin puhelimessa. Lupasi tulla käymään ja katsastamaan tilanteen.

***

Täytyy sopia että naisvieraani voidaan majoittaa tänne, kun saapuvat 12.12 pariksi viikoksi. Samoin nouto kentältä yms. Lakanat pitää tilata, sillä niiden pesu maksetaan erikseen.

***

Paperit ja laudat sekä muu puutavara voivat olla suomalaisia. Ainakin taloupaperirulla vaikuttaa samalta mitä kotona käytämme. WC-paperi voi olla vaikka Enson tuote. (Onko Enso enää pehmon tuottaja?) Rakennusten tukilankut valun alla lienevät ainakin pohjoismaista peräisin. Sekin kuuluisa puutavaralasti Arctic Sea laivassa oli tulossa Pohjois-Afrikkaan, Libyan kautta. Egyptinparru on ollut meikäläinen vientituote yli 100 vuotta.

Paperimies Eskolta kommenttia?

***

Automaattisulake

on seinäkotelossa lasin takana aulassa. Kun se aamulla räsähti valojen päällepanoon, meni telkun virta samalla. En uskalatanut vääntää namikaa takaisin, vaikka siitä voikin päätellä että tuo se on. Kotona kun ensin pitää selvittää miksi sulake paukahtaa, ettei tule vahinkoja. Jokin liitos yleensä on huono tai laite viallinen. Täällä ei mokomista piitata, sulake vaan takaisin käyttöasentoon ja menoksi. Musa näytti ja nyt uskallan itsekin "korjata" vian. Liekö niin, että sähkö on sen verran epäpuhdasta, että tulee piikkejä, joista ilmiö johtuu.

DI-Eskolla on kokemusta!?

***

Pissavalo tarvitaan

Toivottavasti A ja I ottavat mukaansa pieniä lediyölamppuja pistorasiaan tökättäväksi. Yksi kumpaankin makkariin ja yksi käytävään, että näkee mennä keittiöön tai vessaan yöllä. Mukaan ottamani ledi-lukuvalo toimii nyt siinä virassa, mutta on turhan kirkas yövaloksi. Taivuttelen illalla osoittamaan nurkkaan.

***

Ovien saranat vonkuvat

ja tilasin Musalta öljyämisen. Lupasi hoitaa. Taitaa oppia vähän englantia ymmärtämään hänkin. Taputin olalle ja sanoin "nou häri".

***

Arabien rauhallinen keskustelu

kuulostaa ihan riitelyltä. Aamulla Musa jutteli kovaan ääneen vastapäisen pikkutalon naisväen kanssa. Menin parvekkeelle seuraamaan tilannetta, mutta ihan sopuisa tilanne oli, ääntä vaan paljon.

***

Täyttömaa rakennuksen perustukseen

on tosi karmeeta tavaraa. Kunnan rakennustarkastaja saisi p-halvauksen, kun näkisi nämä täytöt. Kevyttä sekalaista jätemaata, seassa autonrenkaita ja muuta roinaa. Sinne vaan piellä käsiteltyjen betoniperustusten väliin. Mitään sadevesiputkitusta ei tarvita, kun juuri koskaa ei sada. Ilma on niin kuivaa, että sade ei koskaa juuri ehdi maahan asti.

***

Alihankintaa ravintoloille harjoitetaan eräässä karmeassa asunnon eteisessä, johon kadulta näkee. Poika pätki kurkkuja ja banaaneja pieniksi, Myy ne varmaan ravintolaan. Ei ole suorittanut hygieniapassia, oletan.

Tuli mieleen vastaava toiminta Thaimaan HUA HINISSÄ, missä ensin laivasta purettiin saalis laiturin asvaltille. Siinä katkat, pikkukalat ja mustekalat eroteltiin eri saaveihin. Ensin ne siinä kadulla pestiin suihkulla. Sitten saavit vietiin talojen takapihoille, missä perheet, taas ravintoloiden hankkijoina, käsittelivät meren elävät puolivalmisteiksi.

Toinen muistelus on Jamaikalta, kauan sitten. Raikun kanssa muistellaan sitä retkeä. No, se ravintolajuttu meni niin, että katselin hotellin ikkunasta kun naapuribaariin tuotiin jäätä. Iso, kymmenien kilojen kuutio laskettiin pelkälle (pesemättömälle) asvaltille baarin takapihalla. Baarimikko otti kirveen ja hakkasi jäitä pienemmiksi, kokosi ne asvaltilta astiaan ja vei tarjolle. Enna ei joisi mitään sen jälkeen siellä! Mihin kaukomaahan te meette lomilla, Heikki?

***

Ei riesaa kärpäsistä eikä muistakaan lentävistä ötököistä.

Edes kärpäslätkää ei sisällä tarvita, eikä myrkkyjä. Lähellä ei ole aasi- tai hevostoimintaa. Tallejahan täällä ei tarvita. Aasit ruokitaan kadunvarsilla ja pellonpientareilla.

***

Privaattikuski saatavissa

Husam kertoi että hän on vapaa joka päivä kolmen jälkeen. Hän voi lainata veljensä autoa ja hoitaa mun kuljetuksia, opastusta ja muuta. Tarvittaessa velikin voisi tulla, mutta puhuu vähemmän englantia. Husam on oppinut aika hyvän sanaston ollessaan tarjoilijana, jokilaivassa ja Lotus-ravintolassa. Oikein miellyttävä poika. Veljellä on töitä satunnaisesti, yleensä illalla.

***

kommentoikaa, kysykää

On kiva kuulla kommentteja, antaa tiedon että joku lukee. Mullehan tämä on terapiaa. Ymmärrän entistä paremmin sen, että kirjailijat karkaavat ulkomaille tai mökeille kirjoittamaan, eroon kotirutiineista. Mun kieli vaan on niin karkeaa ja kamalaa puhekieltä, ettei siitä kirjaa syntyisi. Pitäis oikein ponnistella jos tavoittelis julkistettavaa. Tekstinkorjausohjelma jelppaisi.

***

DVD-levyn ääni kimittää. Sopranosin basso on muuttunut ultra-sopraanoksi, vai mikä se korkein naisäänilaji olikaan, Gilber ym.? Vanhuus tulee ja var-dem kun se sana ei tule mieleen, millä äänellä Karita Mattila laulaa. Siis naisten tenori. Petteri, auta vanhaa! HÖH.

Nyt tarvitaan neuvoja nuorilta! Mitä pitää säätää läppärissä että äänitaso tulee normaliksi???