Kevättä vahtimassa

 

4.4 ensimmäisen perhosen varjo käväisi sälekaihtimen takana, mutta en ehtinyt nähdä lepatusta, kun pihaoven avasin.

Sinivuokot pihalla ovat kukkineet jo viikon.

Jäät Hiidenvedestä ovat sulaneet rannoilta ja keskellä jää lienee hyvin ohutta.

5.4 lehtikomposti on sulanut ja lisäsin siihen ureaa pari litraa. Vielä ei bakteeritoiminta käynnisty kun on yöpakkasia. Mutta nyt on typpeä tarpeeksi.

Keräsin viime syksynä koiranputkia pistiäispönttöjä varten. Kuivasin niitä saunassa pari viikkoa ja siirsin kuivat ulkovarastoon. Keväällä olivat homeessa. Joten säilytys pitää olla kuivissa tiloissa.

http://www.vihrealanka.fi/teemat/pelasta-p%C3%B6lytt%C3%A4j%C3%A4t-itse ohje maitotölkki-järviruoko-pöntölle.

Jos olet enemmän nikkaroimaan pystyvä, on helppo varmistaa pölyttäjien touhuja ja lisääntymistä puisella pöntöllä.

https://www.flickr.com/photos/pikkuanna/5728202122/

 

Nämä ampiaisten tapaiset ötökät ovat tärkeitä kaikelle luonnolle. Marjoja ei saada ollenkaan ellei pölytys toimi. Mehiläiskato on joinakin vuosina ollut paha eikä syytä tiedetä. Kemikaaleja epäillään.

Pistiäisten touhua on helppo seurata, sillä ne täyttävät muninnan jälkeen sen reiän suun jolloin umpeen muuratun pillin sisällä kehittyvät uudet siivekkäät. Yllättävän pieniä ovat nämä hyödylliset lentelijät, sillä pesäpillin koko vaihtelee 5-6-8 mm välillä. Mietinkin miten päin ötökkä sinne pilliin tai puureikään pääsee menemään, kun useilla siivet ovat jäykät ja sojottavat sivullepäin. 15cm reikään on hankala peruuttaa ja toisaalta kääntyminen pohjalla lienee hankalaa. Tää on nyt tällaista Havukka-ahon pohdintaa.

8.4. Hiidenveden jäät ovat lähteneet, vain pikkutelejä oli varjoisassa lahdessa ja yksi pikkulautta seilasi ulapalla. Sinivuokot peittävät uimarannan mäen. Kaiken merkkisiä tiaisia helkytti metsänreunassa.