Propaganda puree

 

PUTIN

Vasta nyt alkaa tajuta, mikä propagandan voima oikein on, kun katselee Putinin harjoittamaa disinformaatiota. Tämä kampanja täytyy olla pitkän pohdinnan ja suunnittelun tulosta. Putin on johdonmukaisesti vuosien varrella ottanut median haltuunsa lähes kokonaan ja nyt vielä pelottelee niitä harvoja vapaita medioita ja niiden työntekijöitä. Luulisi, että näin törkeä asioiden vääristely ei menisi läpi, mutta kun kansaa on pidetty ja pidetään pimennossa, se yllättävästi pureekin.

 

Vladimirin suosio pompahti huippuunsa ja sen siivittämänä äijän naamakuvilla varustettuja T-paitoja myydään kuin siimaa. Eikä se ole irrallinen juttu, vaan tarkasti ohjelmoitu ja suunniteltu operaatio. Hallitus paitakauppiaana – on aikoihin eletty !

 

On kiinnostavaa, miten helposti Venäjän yleinen mielipide on ohjattu kiihkoisänmaalliseen suuntaan. Luulisi, että nuoriso ja valistunut keskiluokka ja sivistyneistö olisi enemmän hakenut infoa ja mielipiteitä myös ulkomailta netin kautta. Osittain sitä varmaan jarruttaa kielitaidon puute tai heikkous, sillä tämäntapaisia asioita ei voi lukea lehdistä puolikielisenä. On kokemusta, sillä usein ALJ ohjelmia katsoessa on minunkin pitänyt tarkistaa sanoja sanakirjasta, mutta politiikan termit ei sieltä helposti aukea, sävyt ja vivahteet ei ollenkaan.

 

Kyllä Venäjällä on omat Göbbelssinsä eikä Putinin tarvitse ihan itse kaikkea kokoon keitellä, hämmentäjiä riittää. Putin on tällä törkeällä harhauttamisella ja kaikki kansainväliset sopimukset sivuuttamalla saanut koko muun maailman ihan hämmästyksen tilaan. Mutta operaatio ei ole hetken oikku vaan tarkasti suunniteltu pitkän jänteen kampanja ja politiikan tavoite. Se, että operaatio alkoi juuri kun Sotshin kisat oli ohi, eli niistä saatavissa ollut PR oli kotiutettu, voitiin alkaa Krimin kaappaus.

 

Kansainvälisten sopimusten ja oikeuden säännöstä välittämättä Putin on käyttänyt ja käyttää edelleen ilman tunnuksia operoivia joukkoja, joilla ensin aiheutetaan sekasortoa ja kauhua. Taktiikkaan kuuluu, että järjestetään ”kansanäänestys” jossa epämääräisesti ja vaihtoehtoja esittämättä kysytään haluaako porukka ”Äiti Venäjän” helmoihin ja nämähän haluavat kun eivät muusta ymmärrä. Ent. neukkulan alueella joka puolelle on aikanaan siirtynyt ja komennettu väkeä, joiden ”kansallisia etuja” voidaan höökiä puolustamaan. Viron Ilves juuri totesi, että Virossa on näillä etnisillä venäläisillä toki niin paljon paremmat oltavat kuin jossakin Donetskissa, että vironvenäläiset tuskin aidosti mitään Putinin suojelua haluavat. Mutta onhan venäjällä perinteitä myös falskien avunpyyntöjen junailuissa.

 

Putinin viimeisin hämäys oli 300 valkoiseksi (YK:ta mukaillen) maalatun rekan lähettäminen muka humanitaarisena apuna. Arvaan että rekat on täynnä ammuksia ja armeijamuonaa, jota on viisasta lähettää ennen hyökkäystä. Esittelivät tv:ssä vain vauvanruokaa ja mehuja, mutta muut autot pysyi suljettuna. Toivottavasti Red Cross pysyy tarkkana.

 

ERDOGAN

 

Toinen taitava manipulaattori ja hyvin samanlaisin menetelminkin, on Turkin juuri valittu pressa Erdogan. Suuri roisto joka hallinnon korruptiota hyväksi käyttäen on keinotellut Istambulin maaomistuksella ja kahminut tukijoukoilleen etuja ja suuria bisneksiä. Turkki on myös surkea tapaus lehdistön vapauden kannalta, sielläkin on tapettu toimittajia ja lehtiä lakkautettu. Mutta voimakas propaganda on pitänyt nämä kaikki rötökset piilossa ja oppimaton kansa uskoo tähän konnaan. Asian tekee vielä hankalammaksi uskonto, jolla ratsastaen monivuotinen pääministeri on voinut kähmintöjään jatkaa. Nyt jokin sääntö esti häntä jatkamasta pääministerinä, mutta homma hoituukin sillä, että pressan valtuuksia laajennetaan ja Erdogan jatkaa suurena pomona Putinin tapaan.

 

Tietysti hän Vladia kopioiden nimittää sopivan ja nössön pääministerin, jota voi vahvasti ohjastaa. Molemmat perustavat valtansa kansan oppimattomuuden varaan ja median hallintaan. Turkkia ei näillä eväillä pidä päästää EU:n jäseneksi.

 

NETANJAHU

 

Israelin pääministeri on kova luu ja käyttää häikäilemättä myös yleisen mielipiteen manipulointia politiikan välineenä. Hänen taitavat yksinkertaistuksensa viimeisen Gazaan hyökkäyksen kootuissa selityksissä ovat hyvä esimerkki. Hän osaa pelkistää tilanteen muutamaan retoriseen väittämään, joiden perään pitäisi normaalipuheessa olla aina ”mutta/sillä...” ja hyvä perustelu. Perusteluja ei kuulla, pelkkä väite riittää.

Israelissa on kuitenkin edellisistä poiketen asiallista julkista keskustelua ja oppositio, joka väittää toista kuin ...JEHU.

 

Raaka hyökkäys ja YK:n aseman nonseleeraus Gazasassa on esimerkki Netanjahun politiikan häikäilemättömyydestä. Sitä ei sanota suoraan, mutta oikeisto siellä haluaa estää kahden valtion synnyn ja aktiivisesti heikentää palestiinalaisten oikeuksia rakentamalla luvatta toisen maalle eli laajentaa jatkuvasti alueitaan. Palestiinalaisia on tehokkaasti sorrettu jo niin kauan, että länsimaissa ihmiset eivät sitä edes muista ja sorto jatkuu. Lähtökohdat rauhalle ovat todella hatarat. Israelin olemassaolo on jatkuva märkivä haava muslimeille ja se on yksi syy ja sytyke tähän uuteen ilmiöön, ISIS-sotajoukkoon, jonka hatara haave alueelle muodostettavasta uudesta mahdista, kalifaatista on sotkemassa vanhoja kuvioita.

 

ISIS

 

Tästä esimerkkinä on kummallinen silmänkääntötemppu, jonka porukka on onnistunut julkisuuteen aikaansaamaan. Porukasta käytetään jo mediassa perusteetta nimeä Islamilainen valtio, joka on hävytön käsitteen vääristymä. Kummallista, että kansainvälinen media on sortunut käyttämään hillittömän raa'asta rosvojoukosta valtion käsitettä ilman yhtään normaalin valtion tunnusmerkkiä. Nimi ja lippu ei vielä valtiota tee. Tarvitaan selkeät rajat, hallinto ja johto, jonka joku voisi tunnustaa. Armeija kai näillä jihadisteilla on, mutta kuka sitä johtaa, kuka on ulkoministeri jolle voi soittaa? Kuulemma Isiksellä on joukoissaan suuri joukko taitavia some-osaajia ja siis propagandisteja, jotka hallitsevat mediataidot ja nykytekniikan. Kummallinen yhdistelmä ikivanhan uskonnon vääristelyä, typeryyttä ja pahuutta sekoittuen taitavaan propagandaan ja median manipulointiin.

Mistä tällainen pahuus oikein sikiää?