Edward Snowdenin kirjan... 

 

Kirjoittaja Glenn Greenwald on ihmisoikeusjuristi, joka on toiminut myös toimittajana, ja teksti onkin sujuvaa ja tarina jännittävä. Jännitys syntyy siitä ilmapiiristä, jossa Snowden toimi, syvällä NSA:n ja CIA:n ohjelmasysteemien ytimessä. Siellä hän sai tietoonsa myös kaikenlaista uusista tekniikoista, joilla suuri hirmu USA meitä salakuuntelee ja vakoilee. Juuri paljastettu UM:n vakoilu oli osa maailmanlaajuista tyrmistystä.

 

Yksi huima temppu on kaukosäätöisesti ottaa haltuun ihmisen kännykkä ja muuttaa se kuuntelulaitteeksi, jota viaton uhri kanniskelee taskussaan ja näin antaa tietorosvoille mikin omiin salaisiinkin keskusteluihin. Jos haluat varmistua, ettei niin käy, irrota akku.

 

Toinen temppusektori on imuroida internetistä meilit ja FB keskustelut ja puhelinverkosta faxit, puhelut ja yleensä kaikki tieto mitä sinne tallentuu. Jenkkien lakeja on kovasti taivutettu jotta tähän on päästy ja nyt pitäisi käynnistyä sen setviminen, miten kaikki tapahtui. Juristit sanovat että rikoksia on tehty ja törkeästi rikottu perustuslakia. Mutta mitä tehdä kun syyllinen on maan hallitus? Bush tyhmempi aloitti, mutta Obama on jatkanut samaa ja pahempaakin.

 

Kongressi ja senaatti ovat osittain hyväksyneet toiminnan ja siihen liittyvän salaisen (!) oikeusistuimen. Miten oikeus voi olla salainen? Oikeuden myöntämät salakuunteluluvat ovat myös salaisia, joten asioiden selvittäminen kohtaa vaikeuksia. Vain julkisuus voi lopulta pakottaa lainrikkojat ruotuun ja hävittää urkintajärjestelmän. Mutta sen luomat menetelmät jäävät olemaan ja monen tietoon. Siitä seuraa väistämättä, että internetin vapaus on tuhottu totaalisesti.

 

Tätä selvittelyä varten on nyt käytettävissä mm kopioita tämän salaisen oikeusistuimen salaisista päätöksistä, kiitos Edwardin vuotojen. Julkisuus on ainoa mahdollisuus painostaa väärintekijät ulos koloistaan ja tuomiolle, mutta vaikeaa se tulee olemaan.

 

Muutamia otteita kirjasta, joissa ES perustelee näkemystään ja syitä, miksi hän lähti paljastamaan väärinkäytöksiä.

EdS: ”tajusin, että siellä oltiin rakentamassa järjestelmää, jonka tarkoituksena oli kaiken yksityisyyden tuhoaminen koko maailman mittakaavassa. Tarkoituksena oli taata, että kukaan ei voisi viestiä sähköisesti ilman, että NSA kykeni keräämään, varastoimaan ja analysoimaan viestin.” sivu 68.

Ymmärrän, että minut pannaan kärsimään teostani. Mutta olen tyytyväinen, jos rakastamaani maailmaa hallitseva salaisen lain liitto, epätasa-arvoinen anteeksianto ja vastustamattomat voimat paljastetaan edes hetkeksi” s. 111.

Snowdenin arkisto paljasti kaikki ne tekniset keinot, joilla valvotaan internet-palvelimia, satelliitteja, vedenalaisia kaapeleita, paikallisia (USA) ja kansainvälisiä puhelinjärjestelmiä ja ihmisten henkilökohtaisia tietokoneita”, s 121.

Tähän väliin Tallinnan reissuni bussikuskin kertomus, että hänen matkallaan Ukrainassa, ei GPS toiminut lainkaan, vaikka muualla pelasi hyvin. Siis jenkit pystyvät tällaiseenkin, hämmästyttävää!

NSA,oli kerännyt 30 pv:n aikana maailmalta yli 97 miljardia sähköpostiviestiä ja 124 miljardia puhelutietoa” s.121.

NSA oli käyttänyt yhä enemmän salaista teknologiaa, jolla se pääsi käsiksi tietokoneisiin ja tehdä niihin muutoksia, vaikka koneet eivät olleet netissä” s.148.

 

Kirja kannatti jonottaa ja maksaa varausmaksukin. Käy lainaamassa kirjastosta!

 

PS. Jenkkien sikailu ei tee Kiinasta, Venäjästä jne yhtään sen parempia, samaa tekevät kaikki (paitsi kiltti Suomi), jos osaavat.