Siivoustalkoot

 

Ei onnistunut kovin hyvin tempaus, sillä paikalle tuli 4-5 naista, muutamalla paikallinen aviomies mukana. Näille ei siivous tuntunut kovin maittavan, taitaa olla niin leimallisesti naisten työtä. Pari kalabeijamiestä sentään näön vuoksi poimi roskia. Sensijaan miehekkäämpään puuhaan, eli 4-5 tynnyrin maalaukseen äijät ryhtyivät. Tynnyrit ilmeisesti aiotaan sijoittaa rantakadulle, sillä ne maalataan Egyptin värein, punainen kolmasosa yläpäässä, keskellä valkoinen ja alaosa musta. Kolmijakoinen tynnyri on sopiva ja ihan hyvän näköinen, kolhuineenkin.

 

Yksi naisista oli varustautunut hyvin. Oli naulannut piikin harjanvarteen johon voi selkää taivuttamatta pistää roskan ja saada siitä pussiin. Oli varmaan jo kokemusta talkoista. Pitkä, laiha, harmaatukkainen britti. Pyöreä saksalaisnainen tuli kanssani yhtäaikaa paikalle ja olimme kahta vaille kymmenen paikalla. Vasta 10min yli määräajan tuli Ingrid joukkoineen.

 

Hommaa organisoi siis norjalainen Ingrid, joka toi tynnyrit ja maalit. Hän ajoi paikalle fillarilla, jota ei lukinnut, vaan jätti vaan nojalleen lähelle poliisipistettä. Pari tynnyriä tuli taksin katolla. Joku oli järkännyt vahvoja pusseja, joihin harvat kerääjät noukkivat kaikkea roskaa, jota todella riittää. Ingrid kuului puhuvan arabiaa ja ikää mittarissaan on yli 60. On varmaan asunut kauan täällä, kun tuntui olevan homma jämäkästi hanskassa. Neljäs tarmokas norskitar, joita olen nähnyt touhussa täällä.

003-normal.jpg

Minun panokseni siisteyteen oli viedä näytille roskis, johon on helppo sijoittaa eri kokoisia muovipusseja. Tilasin tätä päivää varten Risu-Ahmedilta niitä 4 kpl ja uskon että pari niistä löytää paikan noiden tarmokkaiden naisten kämpistä. Muutama paikallinen mieskin tajusi idean ja kehui roskista. Mutta paljon on vielä työtä täkäläisten asenteiden muokkauksessa. Nytkin paloi kovasti savuten iso, n.600L teräsroskis siinä rantakadulla, levittäen kitkerää muovinhajuista savuaan.

 

Talkoot oli kuulemma jo kolmannet Gesirassa, eli WB:n lauttarannan tuntumassa, jossa asuu suuri joukko pitkäaikaisia turisteja, jotka eivät koe olevansa turisteja, vaan puolikansalaisia. Jane Ashton joka niistä tiedotti, ei osallistunut itse, sillä kyselin muilta. Päivä on kuulemma juuri ennen tammikuun vallankumouspäivää 25, eli nyt 24.1.2014. Hyvin valittu päivä, jos siitä joskus tulisi myös kansallinen siivouspäivä. Sisältäisi symbolikkaakin. Mutta kyllä saa vettä virrata Niilissä, ennen kuin roskaaminen vähenee.

 

Kun palasin fillarilla, roskis tarakalla, totesin taas surullisena, ettei kyllä yksi pääsky kesää tee. Niin oli roskainen koko tienvarsi Gesirasta Habuun, noin 4km:n matka ja Habussa sama roskaisuus. Pitää kyllä olla aika optimisti luonne, kun siivoustalkoita järjestää, hattua nostan! Pessimistejä olivat sitten ne 6-7 eurooppalaista miestä, jotka tyynesti kävelivät siivoojien ohi.

 

Poikia ja joutilaita nuoriamiehiä kertyi tietysti sinne, missä tapahtuu. Pojat halusivat ”osallistua”, mutta näkyi jäävät pelkäksi puheeksi. Innolla jullit tarttuivat haravaan, pussiin, harjaan, mutta se roskien kerääminen jäi sivuseikaksi. Yksi esitti minulle tarjouksen hoitaa hommaa minun puolesta, kun sanoin etten selkäni vuoksi osallistu. Kympillä hän olisi poiminut roskia, jota todella aluksi ajattelinkin teettää jollakulla. Mutta se olisi edellyttänyt koko ajan vahtimista tai sitten urakoiden jakamista. Ehkä roskapussipalkalla voisi toimia? 5LE pussillinen?

 

* * *

Halusin pieniä satasen, ja annoin sen taxi-Ahmedille, joka kiersikin rannalla, saamatta seteliä hajalle. Olinhan hänelle velkaa yhden kyydin, kun aikataulumme ei kohdanneet ja parturista tullessa käytin toista taxia. Sitten hän sai kyydin ja häipyi, mutta luotan saavani 80 kunhan taas tapaamme. Samoin jäin velkaa limsakioskille, kun eivät saaneet setelistä takaisin. Poika vaan sanoi että maksat sitten joskus! Perjantain vuoksi oli kiinni niin AMRAmarket kuin rannan kallis kauppakin. Ja näinä vaikeina aikoina eivät pikkukioskit saa satasesta takaisin. Siis 10€ on iso raha näissä kuvioissa.

 

Joella seilasi, tosin hinaajan vetämänä, pieni vanhanaikainen jokiristeilijä LARA, jossa on edessä ja takana masto. Pituutta kai 45m ja hyttejä parikymmentä. Olikohan moottori käytön puutteessa tehnyt tenän? Paatissa näytti olevan jonkinlaisen juhlan valmistelut menossa, arvatenkin jonkin porukan risteily tulossa? Samaa paattia kai Hein yritti vuokrata takavuosina uudenvuoden risteilylle, johon mullakin oli kutsu, mutta laivan puutteessa se jäi tekemättä. Silloin vielä oli riittävästi hollantilais-brittiläistä siirtokuntaa, että olisi saanut iloisen joukon liikkeelle. Nyt kaikki on jotenkin vaisumpaa.