luxor muinaiskaivaukset

Palasi mieleeni vanha pohdinta, kun kävin Cairossa niissä ikivanhoissa kirkoissa, jotka ovat metrikaupalla katutason alapuolella.

Olen jo monasti aikaisemmin pohtinut sitä, että AINA kun tulee esiin muinaisia rakennuksia, ne KAIVETAAN esiin. Olen jopa pari kertaa kysynyt asiaa näiltä kaikkitietäviltä tiedepalstoilta, mutta ei ole kuulunut vastauksia. Viimeksi meni kysymys National Geografi-lehteen.

Kun Espoossa kaivettiin viime kesänä esiin vanha kylänpohja 1600-1700 luvulta, lehtikuvissakin maata oli kaivettu lähes metrin syvyyteen. Kysymys kuuluu, mistä se maakerros siihen päälle on tullut, laajana ja paksuna? Ei jotakin lahoamaan jätettyä vanhaa rakennuskantaa kukaan ole maalla peittänyt, se on varmaa. Mitä järkeä olisi 300 vuotta sitten uhrata mokomaan asiaan paukkuja?

Kysyin asiaa jolloinkin, kun Turussa kaivettiin vanhoja talonperustuksia ja kadunpohjia, sielläkin usean metrin syvyydestä. Sain vastauksen, että kun kaupunkeja rakennetaan, aina tuodaan uutta maata. En usko, että metrikaupalla tuodaan, kuka, miten ja miksi? Sama toistui, kun oli kuvia jossakin kaivauksista Turkissa ja Makedoniassa, jossa etsittiin ja kai löydettiinkin muinainen Troija. Kaivaus oli parikymmentä metriä syvä ja kuvassa osoitettiin useita tummia kerroksia seinämissä. Ne kerrokset kuvaavat eri kausia, asumisen jäänteitä eri vuosituhansilta, tuoreemmat aina ylempänä. Täällä Välimeren tuntumassa, hiekkaisissa maissa voidaan aina olettaa ja osin hyväksyä se, että tuuli kuljettaa hiekkaa ja kasaa sitä raunioihin. Onhan Sfinksikin kaivettu esiin useita kertoja. Mutta tuuli kulkee myös toisiin suuntiin, vie jotakin pois, vaiko eikö?

Luonto kuluttaa vuorenhuippuja tosi hitaasti, vaikka rapautumisen näkeekin hienosti lentäessä vuoristojen yli. Se on hidas prosessi, vuosimiljoonia vaativa. Eikä ne pölyt Espooseen yllä. Luontoteorioiden mukaan maapallolle ei tule uutta ainesta. Kuitenkin jatkuvasti puhaltaa avaruustuuli ja kuljettaa hiukkasia. Planeetat ja pienemmät möykyt kasaantuvat niistä hiukkasista. Eikö silloin ole oletettavaa, että maahan sataa tätä pölyä koko ajan lisää. Miten on tähdenlentojen materiaali? Jos aine on katoamatonta, näitä avaruusmöykkyjä ja murusia sataa pallolle miljoonia joka vuosi. Sadepisarat muodostuvat mikrohiukkasten avulla, vesi tarttuu hiukkasiin ja pisara syntyy. Jospa jokainen sade tuo maahan avaruuspölyä?