Kiinan pääministeri piti kuulemma viimeisen avoimen mediatilaisuuden ennen kuin luopuu hommastaan ensi vuonna. Aika harva tahti tavata pressiä. Kiinnitin huomioni siihen, että hän vilkutteli jenkkitapaan noustuaan korokkeelle. Kaikki se kiinalainen hillitty käytös oli vaihtunut länsimaiseen kohkaamiseen.

Lähes kaikissa maissa pitää osata englantia päästäkseen korkeisiin asemiin politiikassa. Ainoastaan venäjällä ja Kiinassa vielä se ei ole edellytys, mutta tosiasiassa sitä osataan.

Italiassa pelikoneet tuottavat valtiolle (Italian RAYn kautta) tuloja 8 miljoonaa euroa, mutta mafia kerää samaan aikaan 80, siis kymmenkertaisesti. Tässä kohtaa tavat eivät ole muuttuneet vaan mafia on jo vuosikymmeniä rahastanut Italiassa. Siinä nyt vihdoin ovat italialaiset muuttaneet tapojaan, että heittivät sen pellen ulos.

Tuli tuore haastattelu USAn vaalien tiimoilta. Liberaalien pressakandidaatti esitti hyvin perustellen, myös taloussyillä, miksi pitäisi muuttaa politiikkaa huumeasioissa. Maailmassa käytetään joka vuosi 40 miljardia taalaa (Suomen budjetti on reilut 50) huumeisiin eli se raha on huumeparoneilla käytössään omiin armeijoihin ja lahjontaan ja tietysti voittoihin. Se raha ei mene köyhille kokapensaan viljelijöille etelässä. Hyvin pienen osan saavat palkkioina vaarallista työtään tekevät salakuljettajat, joita huonopalkkaiset poliisit ampuvat. Poliisien palkat Mexicossa ja muualla sillä suunnalla ovat suurin syy tehottomuuteen huumesodassa. Huumemafia voi aina tarjota enemmän kuin heikko valtio. Lahjonta mädättää kaikki hallintotasot ja varsinkin suoritusportaan, poliisit ja rajavartijat.

Euroopassa on hyviä kokemuksia Hollannista ja Portugalista, joissa käyttäjiä ei enää rangaista. Molemmissa maissa se on laskenut käyttäjien määriä, koska huumeista irti haluavat pääsevät helpommin hoitoon ja voivat myös käräyttää jobbarit, koska ei ole pelkoa rangaistuksista. Siitä ovat jo vuosia puhuneet torjunnan asiantuntijat molemmin puolin Atlanttia ja nyt jo vapaammin muutama köyhän maan presidentti ja tuore jenkkikandidaatti. Tässä olisi nyt syytä muuttaa tapoja. Ne muuttuvat kyllä tämän vuosikymmenen aikana, mutta turhan hitaasti.

Mihin se kaikki huumeraha päätyy? Usean asiaa penkoneen mukaan osa menee CIAn käyttöön, jolla se rahoittaa likaista peliään ilman, että tarvitsee tehdä tiliä hallitukselle. Siellä on niin isot porukat töissä, osaamista ja vaikutusvaltaa, joka jää piiloon parlamentilta ja muilta tahoilta. Osa jää ihan varmasti viimeisen vaiheen toimijoille, tukkuportaalle. Se tarkoittaa huumekeisareita nimenomaan jenkkilässä. Tai ehkä rahamafia pesii jossakin Barbadoksella tai Bahamalla. Joka tapauksessa se raha päätyy hyvin korkeille tahoille, joilla taas on vaikutusvaltaa jenkkien politiikkaan. Ja maksetut senaattorit puhuvat kaunista paskaa asiassa.
Erillisenä juttuna katselin, kun tohtori selitti sokerin vaarallisuutta. Tutkimus on osoittanut, että USA:ssa kuolee päivässä 200 ihmistä sokerin vuoksi, 100 viinaan ja 20 huumeisiin. Siinä hiukan mittakaavaa ongelmiin. Liikalihavuus on paljon suurempi ongelma kuin mari!

Kotikasvatus kunniaan! = tavat muuttuvat.