Ostin mukaani Luxoriin pikku altaan. Soittelin etukäteen Biltemaan ja Bauhausiin ja tarkistin että tavaraa vielä on tarjolla. Olivat hiukan varoittamassa että mallit ovat lopussa kuten Prismoissakin. Bauhausissa sitten Tammistosta löytyi kuitenkin paria mallia joista valitsi pienemmän, halkaisijaltaan 244cm ja korkeutta 76cm. Siinä mahtuu mukavasti köllimään eikä vaadi silti kauheaa vesimäärää. Se vaikuttaa sitten myös puhdistukseen, sillä halvan 49€ altaan kaverina saa pienen pumpun, jonka teho on toki vaatimaton. Mutta kun vesimäärä on pieni, sen puhdistamiseen riittää vähempikin kemikaalia ja pumpun suodattimet.

Ostin varalle 5 paperista kertakäyttösuodatinta ja 10 jääkiekon kokoista kloorikakkua ja niille pikku muovisäiliö, joiden pitäisi riittää 7kk käytölle. Pikku haavikin lähti mukaan. Koko satsi maksoi 155€. Ei paha sillä allas oli ainoa jota todella kaipasin viime talvina. Siltikään en sitten mennyt uimaan hotellien altailla, vaikka se mahdollisuus on aina tarjolla. Uskon että tämä pikkuallas pihassa tulee olemaan käytössä.

Suomessa on tarpeen kuplamuovipeite, joka pitää allaan veden lämmön. Luxorissa sitä ei tarvita kun vesi lämpiää liiankin paljon ollakseen enää virkistävää. Täytynee miettiä pikemminkin varjostusta altaalle ja ehkä jotakin muovikalvoa sitten estämään joka paikkaan tunkevaa lentohiekkaa.

Altaan vieressä on palmu, mutta sen varjostus ei riitä kuin pikku ajalle. Otan hiukan työkaluja mukaan jotta voisin kasata katolle ja altaalle katoksen. Niihin on tarjolla kaikkialla näkyvää halpaa markiisikangasta. Tosin katolle olisi kiva saada tyylikäs rakennelma joka verhotaan palmunlehvillä. Loka-marraskuulla on kai pakko nukkua katolla hyttyssuojan alla, mutta katsotaan sitä sitten perillä.

Allas oli pakko ostaa ja raahata mukana, sillä muslimit eivät juuri uintia harrasta. Alastomuus ja uima-asut ovat naisilta estetty ja kukaan ei ”ota aurinkoa”. Toki näimme uimareita, paljolti poikia, joella uimassa Fayyumin keidas-erämaaretkellä viime keväänä. Mutta kulttuuriin se ei juuri kuulu ja siksi en ole nähnyt kaupoissa myynnissä altaita, vaikka toki se on tuttu asia hotelleista. Niili ja sen kanavat eivät houkuttele, sillä bilhartsian vuoksi pitää ennalta ottaa rokotus, eikä veden laatukaan houkuttele. Silti pikkupoikia joskus näkee uimassa joella.

Egyptin merkillisen kaksinaismoraalin ihmeitä onkin, että kauppojen mallinukkien päällä on tarjona uimapukuja naisille, mutta niille on vähän käyttöä ja ostajia ilmeisesti harvassa. Eipä näkynyt uimareita Feyyumin altaan suuren suolajärven rannoillakaan. Talojen tasakatoille olisi helppo tehdä allas, mutta niitä ei suosita. Veden niukkuus ja vanha perinne ei niitä suosi, vaikka Niilin varrella vettä olisikin. Pelkona saattaa myös olla että normitalojen rakenne ei kestäisi isoja altaita, sillä vesi on tunnetusti raskasta.