Syöpä

 

WHO on tutkinut syöpäasioita ja todennut että sen eri muodot yleistyvät kovaa vauhtia. Yksi luonnollinen selitys on keski-iän kasvu, sillä jotkin syöpätyypit, kuten eturauhasen, lisääntyvät väistämättä iän myötä. Joku on kertonut että kaikilla yli 80-kymppisillä ukoilla tavataan ruumiinavauksessa sen esiaste.

 

Toinen selittävä tekijä on yleinen sairausten diagnosointi ja kehitysmaiden parantuva terveydenhuolto. Kun ennen vaan todettiin, että kuoli mahatautiin, nyt osataan todeta että syöpähän se.

 

Nyt WHO ennustaa, että 2032 kuolee syöpään joka vuosi 13 miljoonaa ihmistä. Nyt ollaan tasolla että joka vuosi todetaan 14 milj uutta tapausta, joista 70% johtaa kuolemaan. 60% tapauksista tulee esiin Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa (ovela nimi, tulee kai siitä että siellä nyt puhutaan latinaan pohjautuvia kieliä?). Vuonna 2032 ennustetaan että syöpätapauksia tulee 22 milj. Keuhkosyöpä on yleisin laji ja siinä tupakka pääsyy, mutta ilmansaasteet lienee aika varma toinen syy. Tupakkateollisuus väittää toki toista, niinkuin aina.

 

Minä uskon ja pelkään, että yksi syy on maailman kemikalisoituminen. Muovi, lääkejäämät vesissä, ilmansaasteet jne eivät voi olla vaikuttamatta. Tutkijoiden karmea ennuste, että muovisaasta voi tuhota koko elämän pallolta, voi toteutua. Ihminen, ravintoketjun huipulla, tuhoutuu ensin ja sitten vähitellen kuolee koko muu eliökunta, kunnes tullaan tasolle, jossa microbit eivät enää syö muovia. Tai syövät muovin pois, miten vaan. Sitten saattaa kiertokulku lähteä uudelleen käyntiin ja elämä jälleen sikiää, kun aikaa sentään on noin 4 miljardia vuotta ennen auringon sammumista. Toivottavasti se uusi jengi osaa välttää muovit.

 

* * *

Automaation nopea kehitys, esimerkkinä ilman kuskia pärjäävät autot, tulevat muuttamaan maailmaa nopeasti. Toivon mukaan niihin saadaan myös sähkömoottorit, jolloin ilmansaasteet ja ruuhkat vähenevät olennaisesti. Kun sähköiset robottiautot hoitavat ison osan liikenteestä, ei tarvita enää parkkipaikkoja ja -hallejakaan yhtä paljon. Myös tieinfra muuttuu, sillä automaattisesti ohjautuvat ja keskenään seurustelevat autot eivät kolaroi, vaikka voivat ajaa hyvin lähellä toisiaan. Moottoriteiden tarve vähenee. Myös bussikuskien ja taxisuhareiden tarve vähenee ja jo aika nopeasti, veikkaan. Tosin tälle mahdolliselle kehitykselle lyö jarruja ainakin meikäläinen ay-liike.

 

Tämän viisauden olen kehitellyt omassa pikku päässäni, mutta muita viisauksia imin tuoreesta pamfletista jonka ovat julkaiseet pari nuorta teknologiaan perehtynyttä, fiksua vihreää.

http://teknologinenmurrosjapolitiikka.files.wordpress.com/2014/01/teknologinen-murros-ja-politiikka.pdf

 

Yksi hieno ajatus oli, että kun maailma muuttuu niin kovaa kyytiä, että jokainen joutuu opettelemaan uusia asioita jatkuvasti, miksi meillä Suomessa uhrataan niin paljon voimavaroja ja vuosia opettajien koulutukseen. Kun sitten käy kumminkin niin, että heidän osaamisensa vanhenee aika pian. Nytkin ongelma on se, että oppilaat ovat fiksumpia tietotekniikassa kuin opettajansa. Jos ihmisen koulutusta jaettaisiin osioihin, oppimoduleihin, joita sijoitetaan vaikkapa 5-8 vuoden välein, voitaisiin alkuajan kouluputkea lyhentää ja antaa parempia taitoja kun aika muuttuu ja osaamisen tarve muuttuu. Opettamisen taitoa toki aina tarvitaan, mutta opetuksen sisältö muuttuu nopeasti.