YK:n ihmisoikeuspomo oli huolestunut tilanteesta Libyassa. Siellä arvellaan olevan 8500 tyyppiä vankina noin 60 paikassa. Vankiloista vain pieni osa on hallituksen käsissä. Eri heimot ja aseellisert jengit pitävät omia vankiloitaan. Niihin on teljetty paljon ulkomaisia, yleensä muista Afrikan maista kotoisin olevia. Nämä lienevät suurelta osaltaan pakolaisia, jotka ovat yrittäneet Eurooppaan Libyan läpi. Gaddafilla oli juoni jolla hän halusi häiritä Ranskan ja Italian oloja lähettämällä satoja pakolaisia heikoilla aluksilla yli meren. Kiusahan onnistui ja Italia oli ihan helisemässä kun läpi tuli tuhansia juuri sille pikku saarelle joka on Libyan rannikon edustalla.

Gaddafi oli myös värvännyt jostakin päin Afrikkaa kokeneita taistelijoita omaksi turvakseen. Mustia tappamisen osaavia äijiä ja nuorukaisia riittää mantereen sisällissodista irralleen jääneinä joukkioina. Olet ovat sisällissotien jäljiltä hyvin sekavat monessa maassa ja aseita piisaa. Joka ukolla ja melkein pikkupojilla on automaatti-kalasnikovit kainalossa. Näitä ammattitappajia pelättiin kovasti Libyan kapinan tiimoilla ja musta naama oli pelon ja vihan kohde.

Nyt saattaa hyvin olla että jokin osa näistä on otettu kiinni ja pantu telkien taa samaan joukkoon tavallisten "rehellisten" pakolaisten kanssa. Joka tapauksessa ikivanha perinne kidutuksesta on otettu käyttöön ja sillähän saadaan kätevästi ja totuuden mukaisesti selville valehtelijat, eikö vaan? Jos mustaa piiskataan ja poltetaan röökillä, hän varmaan helposti kertoo olevansa palkkasoturi, eikö? Tällaista raakuutta on varmaan omiaan ruokkimaan pelko, turhautuminen ja perinteet.

YK:n ihmisoikeusporukat ja Amnesty International ovat myös huolissaan siitä, että nykyiset vallassaolijat ja heidän kannattajansa, siis joukot jotka kukistivat Gaddafin, kiduttavat entisiä vastustajiaan. Jotenkin se on ymmärrettävää muttei tietenkään hyväksyttävää.

Libyalaiset ovat turhautuneita muutosten hitauteen vallankumouksen jälkeen. Kansa on odottanut pikaista paranemista oloihinsa ja kun sitä ei ole heti näkyvissä, alkaa potuttaa. Tämä frustraatio on suuri ongelma näissä köyhissä maissa, joiden rakenteet, valtiolliset, sosiaaliset ja ihan fyysiset ovat puutteellisia. Ne voi korjata vain hitaalla ja sitkeällä puurtamisella eikä se käy kertarysäyksellä, vaikka diktaattori saadaankin hengiltä. Selitä sitä sitten kärsimättömille kansalaisille, joiden käsitys yhteiskunnan toimintamalleista on aika hatara. "budjetti - mikä se on?"

Miten saada asiosista jokin selko ja yleiset rutiinit kuntoon, kun maassa ei ole sotua/hetua, ihmisillä ei ole osoitteita. Luultavasti ei ole tilastokeskusta, vakuutuksia, eläkkeitä, ei KELAA tai mitään sosiaalisysteemiä. Ihmisillä ei ole pankkitilejä, vaan kaikki pyörii käteisellä. Veroja ei makseta, millä siis valtio ketään voisi auttaa? Kaikki tämä pitäisi muuttaa jotta olot voitaisiin saada samalle tolalle kuin televison näyttämissä länsimaissa. En väitä etteikö näinkin kansakunta voisi toimia, mutta minulle sen kuvitteleminen on vaikeaa. Mistä voidaankin vetää johtopäätös, että vika onkin minun länsimaisessa ajattelussa.