Politiikan keskusteluja

 

Fillari-Reiska kertoi olevan paikallispoliitikko, mutta ei ole valittuna mihinkään hommaan vaan harrastaa siitä puhumista. Aika laajasti yritti selittää näkemyksiään, mutta ne oli aika outoja. Hän kaipaa vahvaa johtajaa ja kertoi esimerkin jostakin vanhasta passasta, joka kutsui suuren poliittisen kiistan jälkeen luokseen sekä vastustajat että omat kannattajansa, tarjosi näille ruokaa ja juhlan päätteeksi tapatti koko porukan.

 

Sanoin siihen että tämähän oli kuin Saddam Hussein, mutta ero kuulemma oli siinä että Saddamia oli yritetty tappaa ja siksi hänellä oli ”oikeus” murhata, jopa vävynsä. Aika kumma selitys.

 

Demokratia kuulemma saavutetaan kun lapset pannaan koulutukseen, mutta se vie 100-200 vuotta. Ja siltikin kaivataan arabimaiden tapaan vahvaa johtajaa, sanoi mies. No siinä on sitten demokratialle sarkaa!?! Ja Putinista esimerkki?

 

Juttelin samoista aiheista suvun Mahmoudin kanssa, joka päivystää joutoaikoinaan pikkuveljen eläinapteekissa. Sanoi ymmärtävänsä jotakin elikoiden lääkinnästä ja kaippa se onkin helpompaa kuin ihmisten parantaminen. Lääkkeitä ja tunnettuja tauteja on vähemmän ja osaava veli aina puhelimen päässä.

 

M= Mahmoud / N= Nippe

 

M= Egyptin taloudessa 30% menee bensan hinnan tukemiseen (?) ja se on suuri dilemma hallitukselle. Nyt on pohdittu sitä, että bensatuki annetaan vain julkiselle liikenteelle ja ehkä työajoneuvoille. Se olisi oikein ja poistaisi kaduilta turhat moottoripyörät. Systeemiin tarvitaan jonkinlainen korttikontrolli, N= jota sitten aika äkkiä opitaan kiertämään ja systeemissä joku kumminkin vetää välistä, väärentää kortteja tms. ( en sanonut ääneen)

 

Koulutus on Mahmudinkin ratkaisu jonkinlaisen demokratian saamiseksi mutta hän näkee että 8v. riittää, sillä siinä ajassa lapsista kasvaa aikuisia ja äänestäjiä. Mutta väitin vastaan, että nuoret eivät kuitenkaan osaa ajatella politiikkaa, kun ei ole kokemusta ja vanhat perinteet ja asenteet vaikuttavat. N= tarvitaan vähintäin 20v. Kerroin sitten meidän lähes 100v. itsenäisyydestä ja siitä miten SDP aikanaan asetti tavoitteita ja visioita, joista suurin osa on toteutunut.

 

Heitin vitsinä, että kun M ryhtyy politiikkaan, voin auttaa visioimaan maan tulevaisuutta ja kerroin omasta poliittisesta taustastani. Hän oli ihan tosissaan sitä mieltä, että Egy tarvitsee ottaa oppia Euroopasta. Totesimme että kunhan koulutettu keskiluokka kasvaa riittävästi se sitten osaa demokratisoida maan. (Mutta se vaatii kyllä pirusti vuosia! Meillä se vei 50-60v. ja vieläkin kipuillaan) Ja Egyn edellytykset nykytilanteessa ovat paljon kurjemmat. Sillä metsä pelasti Suomen, myöhemmin metalliosaaminen.

 

Kysyin paikallishallinnosta ja sopivasti vastapäätä olikin west bankin vihreälasinen hallintorakennus, jossa istuvat paikalliset aluepomot. Paikallipormestaria ei ole valittu vaan nimitetty. On entinen alempi upseeri, jolla ei ole visioita ja joka ei osaa katsoa kokonaisuutta. Hepusta oli valitettu kuvernöörille, joka sitten painosti ukon pois virastaan. Ketään ei nykytilanteessa ole valittu vaaleilla, vaan koko maan hallinto pyörii nimitysten varassa. ( N= Oikea malliesimerkki miten demokratia ei toimi.)

 

Ennen vallankumousta oli aluehallinto, joka valittiin vaaleilla, samoin toimi koko maan hallinto, kun oli parlamentti ja ministerit, joihin sentään vaikutti jonkinasteinen demokratia. Kysyin tutusta naisesta, joka oli aluehallinnossa ja Luxorin politiikassa mukana. M kertoi että myös Hassanin appiukko Said oli ennen WB:n paikkallisvaltuustossa, jossa oli viitisenkymmentä valittua päättäjää. Se taas selittääkin että hän tarjosi viime vuonna ”köyhille” ja kaikille kyläläisille liha-aterian. Haluaa uudelleen mukaan, kunhan olot vakiintuvat.

 

M= kaikki eivät ole korruptoituneita, kuten ei tämäkään tuttu täti, mutta huhutaan eräästä rikkaasta tehtailijasta joka siis oli tämän Muban puolueen edustajana myös, mutta kahmi vaan taskuihinsa etuja. Tuttu kuvio monista maista. Lue Intian menosta kirja VALKOINEN TIIKERI. Meillä korruption seurauksena saivat kenkää Telia-Soneran pomot, jonkun

- istanin” pressan lahjonnasta. Kts. blogista aihe”kirjat”.

 

Vallankumous siis muutti kaiken ja nyt aloitetaan alusta. Uutta

perustuslakia on valmistellut 50 miehen (?) ryhmä, kun edellinen 100 ”viisaan” porukka hajotettiin, ja sitä on vetänyt vanha kokenut diplomaatti Amr Mussa, jota M pitää hyvänä tyyppinä jolla on visioita. Perustuslakiäänestys on 2 viikon päästä. Sen jälkeen valitaan presidentti, jolta valtaa on kovasti riisuttu, koska tarvitaan nopeasti joku edustamaan maata ulospäin. Sillä parlamettivaaleille on varattava aikaa ja ne ovat sitten joskus kesällä. Tätä järjestystä kritisoi Fillari-Reiska ja minäkin vähän kummeksuin, mutta tuo M:n selostus kuulosti viisaalta.

 

Palaan aiheeseen sitä mukaa kun saan kuulla lisää paikallisilta. Mutta älkää odottako mitään lopullista totuutta, kun ei ole kielitaitoa eikä toimittajan osaamista.