Syyrian netti poikki

Vapaussodissa tiedonvälitys on avainjuttu ja se opittiin kantapään kautta arabikevään kahinoissa myös Egyptissä. Kiina on aina välillä kahlinnut netin käyttöä ja yrittänyt sillä hillitä opposition pyrkyä kertoa maailmalle maan tylyydestä toisinajattelua kohtaan. Nyt on Syyria pannut poikki IT-yhteydet maailmalle. Yksi kimmoke asiaan oli ehkä viimeisin video, jossa kapinalliset näyttivät helikopterin alasampumisen. Video oli teknisesti huono ja sen tärkein elementti oli villi karjunta ”allah akbar” eli A on suuri.

Maailma on päässyt seuraamaan diktaattorin kaatamista ja kauheaa siviilien tappamista vain netin kautta. Mediaa ei ole maahan päästetty vuoteen ainakaan ja ainoa kanava on puhelinverkko ja netti. Nykysortaja on varmaan todennut että hänen isänsä aikanaan suorittama kansanmurha meni ohitse vähin hälinöin, koska siitäkään ei maailmalla juuri tiedetty. Minäkin muistan hämärästi jälkikäteiset propakandajutut joilla peiteltiin Homsin kaupungin tuhoamista kolmisenkymmentä vuotta sitten. Itse aloin kertoa Syyrian tilanteesta silloin kun kotimaan media ei juuri mitään kertonut ja sain tietoni Aljazeeralta. Nyt sen seuraaminen on paljon vähäisempää kun talossa ei ole telkkaria ja yhdellä laitteella ei juuri voi seurata ohjelmia ja samalla kirjoittaa, toisin kuin oli tilanne vielä keväällä.

Eilen nukahtelin kun seurasin sängyllä loikoen vanhaa radion luontoiltaa. Ainakin sellainen ohjelma rauhoittaa ja rentouttaa. Radio ei pätki ollenkaan kuten kuvalähetys.