Eka lepakkoyö Onnelassa 1.6.2014

 

Onnistunut kuvaus- ja tarkastuskeikka Onnelan puutarhan lämpökeskukseen, partiossa Niina ja Nippe. Niinalle oli uusi kokemus nähdä lepakot roikkumassa seinällä. Menimme varovasti pimeään varastoon, mutta kun aurinko oli juuri laskenut, oven avaus sai osan siipoista lentoon. Pari kuitenkin pysyi seinällä. Sain kuvankin.

taloja%2C%20maisemia%20025-normal.jpg

Kuvan näppäämisen jälkeen annettiin tilanteen rauhoittua puolisen tuntia ulkona odottaen. Noin tunti auringonlaskun jälkeen lähtivät siipat liikkeelle. Tulevat ulos ikkunan yläreunasta, jossa on seinän rako 3-4cm. Muualta ei tilaan pääse, vaikka seinässä on rakoja viereiseen tilaan jossa on lämpölaitos. Siellä pesii pääskysiä ja lepakot ja linnut lentävät 50x50cm ikkunasta. Laskimme ulos lentäneen 8 lepakkoa.

 

Olemme ihan töpinöissämme mahdollisuudesta järjestää jatkuva livekuvaseuranta kesäksi paikkaan. Asiasta on sovittu puutarhan omistajien kanssa. Paikkaan saadaan sähkö ja linja nettiin. Infrapuna kamera on hankinnassa ja onneksi ryhmäämme kuuluu tekniikkaihme Harry, joka osaa digiasiat. Paikka lienee ainutlaatuinen siksi, että seinällä parveilee siipiveikkoja isona ryppäänä ja kamera saadaan helposti lähelle.

 

Jos halutaan rengastaa nämä siipat, voidaan helposti asettaa ”harppu” lentoaukon eteen. Kameraseurantakin voisi olla jatkuvaa yli talven, sillä talonväki vakuuttaa, että lepakoita myös talvehtii lämpökeskuksessa, jossa olosuhteet ovat loistavat. Mutta poikimisvaiheen ja pariutumisen seurantaan tarvitaan eri laitteet eri paikkaan. Toivomme neuvoja ja mukaantuloa myös tutkijoilta. Rahoitustakin pitää löytää jostakin.